Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Eerste gedenkboom ingehuldigd in Baardegem

Eerste gedenkboom ingehuldigd in Baardegem

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Eerste gedenkboom ingehuldigd in Baardegem

foto: copyricht Stad Aalst

Wanneer de as van een overledene wordt uitgestrooid, of wanneer een graf verdwijnt, zijn nabestaanden vaak op zoek naar een plek waar ze terechtkunnen om naartoe te gaan en om herinneringen op te halen. Daarom huldigde de Stad Aalst op zaterdag 20 april de eerste gedenkboom in op de begraafplaats van Baardegem.

De gedenkboom is een plaats waar mensen elkaar kunnen ontmoeten in hun verdriet en het helpt bij het verwerkingsproces. Aan het monument in cortenstaal worden blaadjes bevestigd waarop de naam van een overledene, al dan niet met de geboorte- en overlijdensdatum, wordt gegraveerd.

Burgemeester Christoph D’Haese is tevreden met het initiatief: “Wanneer de assen van een overledene worden uitgestrooid, is wie achterblijft vaak op zoek naar een plaats waar ze hun dierbare kunnen gedenken. Nu komen we als stad aan die nood tegemoet. Laat de gedenkbomen een ontmoetingsplek worden.” Schepen van Stadsvernieuwing Jean Jacques De Gucht vult aan: “We willen van de huidige verharde begraafplaatsen op termijn een groene, rustgevende omgeving maken. Een plaats waar men tot rust kan komen en rouwen. Mét een grote focus op toegankelijkheid. Initiatieven als deze dragen hier aan bij.”

Naar een idee van de dorpsraad

Het was naar aanleiding van het overlijden van één van hun leden, de heer Paul Boeykens, dat de dorpsraad van Baardegem met het idee van een gedenkmonument kwam aankloppen bij de stad. Daarom werd de eerste gedenkboom in Baardegem geplaatst en is het eerste blaadje dat er werd aangebracht, een aandenken aan het overlijden en de uitstrooiing van de heer Boeykens.

Schepen van Burgerlijke Stand Caroline De Meerleer is de dorpsraad zeer erkentelijk: “In 2021 gaf de dorpsraad me een brochure met talrijke voorbeelden van gedenkzuilen. Dat gaf me de inspiratie om op zoek te gaan naar een vorm die passend is op een begraafplaats. Wat is er mooier dan de symboliek van een boom, met sterke takken, waaraan binnenkort blaadjes zullen groeien?”

Gedenkblaadjes zijn te koop

Na Baardegem krijgen ook alle andere Aalsterse begraafplaatsen een gedenkboom. Er komen acht kleine bomen in de deelgemeenten en één groter exemplaar op de begraafplaats in het centrum. Iedereen kan als herdenking een gedenkblaadje aankopen. Dat wordt in de boom bevestigd door een medewerker van de begraafplaats. Het blaadje kost 100 EUR en blijft gedurende 10 jaar hangen. Voor meer info kan je terecht op de website aalst.be of stuur je een mailtje naar overlijdens@aalst.be.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Voorstel afschaffing voetweg 37
Affligem

Voorstel afschaffing voetweg 37

Naast de investeringen in Trage Wegen, wil het Lokaal Bestuur Affligem voetweg 37 in Hekelgem afschaffen. Sinds 2006 kan het Guchtveld gebruikt worden als toegankelijker en veilig alternatief.

Lees meer »
Tornooi van de vriendschap Affligem
Affligem

Tornooi van de vriendschap Affligem

Om het einde van het voetbalseizoen in een sportieve sfeer af te sluiten namen de Affligemse voetbalploegen (Leeuwkens Teralfene, Eendracht Hekelgem en Emi Essene)
deel aan het tornooi van de Vriendschap.

Lees meer »