Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Al 145 Assese gezinnen nodigden een Tuinranger uit

Al 145 Assese gezinnen nodigden een Tuinranger uit

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Sinds 2021 kunnen Assenaren gratis advies krijgen van Tuinrangers. Dat zijn vrijwilligers uit Asse, die een stevige natuuropleiding genoten van het Agentschap voor Natuur en Bos. De Tuinrangers gaan op bezoek in de tuinen van medeburgers en geven advies op maat om de tuin biodiverser en klimaatbestendiger te maken. Al 145 Assese gezinnen nodigden een Tuinranger uit. Zelf ook interesse in gepersonaliseerd tuinadvies? Dan wacht je best niet te lang met je aanvraag.

Het gemeentebestuur zet met de financiering van het Tuinrangerproject in op de grote groene ruimte die alle tuinen van Asse samen vormen. Als in al die tuinen natuurvriendelijke elementen aan bod komen, betekent dat een enorme meerwaarde voor wilde dieren. Een tuin kan op die manier een viersterrenhotel worden voor roodborstjes, egels, waterjuffers en talloze andere dieren. Bovendien kan zo’n tuin beter tegen droogte en hitte. Een mooie haag, een klein vijvertje, een goed gekozen boom… De Tuinrangers geven concrete tips en advies op maat om de biodiversiteit in de tuin te verbeteren.

Minder werk in de tuin

Na afloop van het tuinadvies meet het Agentschap voor Natuur en Bos wat tuineigenaars doen met het gegeven advies. En wat blijkt? Vooral tuinaanpassingen die leiden tot minder werk zijn erg in trek. Het aanleggen van een composthoekje voor tuinafval, zoals snoeihout en bladeren (58,8%) en het omvormen van een gazon naar bloemenweide (41,2%) zijn bij de populairste tuinaanpassingen. Deze tuinelementen spelen enorm in het voordeel van kleine tuindiertjes en betekenen tegelijk minder werk voor de tuineigenaar.

“Neem nu een stuk gazon dat je omvormt tot een bloemenweide. Van een 2-wekelijkse maaibeurt evolueer je naar een 2-jaarlijkse maaibeurt”, vertelt projectleider van Tuinrangers Werner van Craenenbroeck. “Het resultaat is niet alleen een streling voor het oog, maar ook hemel op aarde voor veel insecten. Insecten bestuiven op hun beurt bloemen en zijn een voedselbron voor vogels. Voor je het weet, gonst je tuin van het leven.”

Minder maaien, betekent minder werk. Maar ook tuinafval ter plekke houden, bespaart een hoop tijd. “Mensen rijden niet graag wekelijks naar het afvalpark met een hoop maaisel, snoeihout of bladeren. Horen dat het ook anders kan, voelt dan vaak als een opluchting. En er komt bovendien tijd vrij om te genieten van al dat extra leven en kleur in de tuin”, aldus Van Craenenbroeck.

Vraag je tuinadvies tijdig aan

Wil je ook gratis tuinadvies krijgen op maat? Dan wacht je daar best niet te lang mee. Het Tuinrangerproject in Asse zit nu in de helft van de looptijd. Bovendien is het najaar de beste periode om tuinaanpassingen te doen. Via de website https://www.tuinrangers.be/tuinadvies-aanvragen kunnen tuineigenaars een gratis tuinadvies aanvragen. Een ranger neemt contact met je op voor een afspraak ter plaatse. 

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Asse speelt buiten
Asse

Asse speelt buiten

Gemeente Asse ontwierp een eigen buitenspeelkaart. Daarop zijn heel wat speel-, sport- en ontmoetingsplekken in heel Asse te vinden.

Lees meer »
Tornooi van de vriendschap Affligem
Affligem

Tornooi van de vriendschap Affligem

Om het einde van het voetbalseizoen in een sportieve sfeer af te sluiten namen de Affligemse voetbalploegen (Leeuwkens Teralfene, Eendracht Hekelgem en Emi Essene)
deel aan het tornooi van de Vriendschap.

Lees meer »
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren