Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Als vondsten spreken… Verhalen van Romeinse vondsten uit het depot van Agilas

Als vondsten spreken… Verhalen van Romeinse vondsten uit het depot van Agilas

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Als vondsten spreken… Verhalen van Romeinse vondsten uit het depot van Agilas

Binnen enkele dagen geeft de archeologische sector weer het beste van zichzelf tijdens de jaarlijkse

Archeologiedagen. De Archeologiedagen zijn dé kans om in je buurt archeologie te beleven. Onze bodem zit vol met boeiende verhalen die jong en oud laten kennismaken met hoe we vroeger leefden. Op 24, 25 en 26 mei kan je proeven van het boeiend verleden onder onze voeten. Ook Agilas is van de partij met deze activiteiten:

 

Was Picasso een Romeins pottenbakker?

Tot de verbeelding sprekende Romeinse objecten uit het archeologisch depot van Agilas vertellen een boeiend en vaak verrassend verhaal verbonden aan de opgraving aan de Krokegemseweg.

 

De tijdelijk tentoongestelde objecten vertellen het verhaal van de zoutontginning, een ingenieus wegennetwerk, dakpanpakketten, …uit het Assese verleden. Soms overduidelijk, soms mysterieus met ruimte voor je eigen fantasie, ontdek je vergeten crematierituelen, een 2000-jaar oude smiley, een Romeinse leeuw of een raadselachtig kruisteken… Via QR-codes en een filmpje kom je dichter bij het verleden dan je zou denken.

 

Op zoek…

Voor (jong)volwassenen is er een Romeinse quiz waarbij je, in een soort wandelzoektocht, de antwoorden vindt doorheen de tentoonstelling. Voor jongere kinderen werd er speciaal voor de Archeologiedagen een heuse museumbingo gemaakt… Spannend, mysterieus, leerrijk en vooral…superfun! Voor elke jonge archeoloog ligt er een mooie verrassing klaar.

 

Oog in oog met Lucius en zon Marcus: museumbezoek en kinderspeurtocht

Tijdens de Archeologiedagen is ook de vaste Romeinse collectie van het Erfgoed Museum Asse te bezoeken. Leer Romeins Asse kennen aan de hand van de archeologische vondsten die de voorbije jaren opgegraven werden.

 

Kinderen van 7 tot 12 jaar kunnen zich ontpoppen tot een echte archeoloog en op zoek gaan naar het Romeins verleden aan de hand van een speurtocht in het museum. Voor elke deelnemer ligt er een mooie verrassing klaar.

 

Op wandeltocht in Romeins Asse

Hou je van wandelen en ontdek je graag al stappend het verleden van Asse? Dan is het Educatief Wandelpad Archeologie iets voor jou! Een 4,5 km lang wandelpad leidt bezoekers van het middeleeuwse Oud-Gasthuis in het centrum van Asse (Gemeenteplein 26) naar de Romeinse nederzetting. Langsheen het traject geven 23 informatiepanelen meer informatie over de opgravingsresultaten.

 

Op zoek naar de schat van Marcus

Ben jij een speurneus tussen 9 en 14 jaar en droom je ervan om een echte archeologische schat te zoeken? Dan is deze speurtocht iets voor jou. De kleine Marcus, zoon van pottenbakker Lucius, rekent op de hulp van kinderen tussen 9 en 14 jaar en hun familie om de code te vinden die naar de geheime pot leidt. De schattenjacht gebeurt aan de hand van een brochure met vragen en opdrachten die betrekking hebben op de panelen die langs het Educatief wandelpad archeologie (4,5 km) staan opgesteld. Uiteraard wordt goed speurwerk beloond… Kinderen jonger dan 9 jaar kunnen samen met Marcus deelnemen aan een kleurwedstrijd en een mooie prijs winnen.

 

Praktisch

Waar?

Erfgoed Museum Asse

Gemeenteplein 26, 1730 Asse

Wanneer?

Zondag 26 mei.

 

Van > tot

10u-12u en 14u-18u

 

 

Prijs

Gratis

 

Documentatie

Gratis wandelflyers met de wandelroute, deelnamebrochures voor de schattenjacht en kleurprenten kunnen vooraf afgehaald worden in het EMA, CC Asse, in de bibliotheek van Asse of ze kunnen gedownload worden via www.agilas.be

 

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Aftrap Hopduvelfeesten
Asse

Aftrap Hopduvelfeesten

Op vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 september vinden in Asse opnieuw de tweejaarlijkse Hopduvelfeesten plaats. Optredens o.a. van Pommelien Thijs, Bart Peeters en Les Truttes; lees hier meer voor ticketverkoop.

Lees meer »
Schrijven voor de Nieuwskrant
Renovatie Huis van het Kind Asse
Asse

Renovatie Huis van het Kind Asse

Het Huis van het Kind, gevestigd in het Sociaal Huis in Asse, onderging onlangs een complete renovatie. Vloer, verlichting en meubilair werden vernieuwd waardoor het nu een nog meer uitnodigende en stimulerende plek voor gezinnen is.

Lees meer »
Beweegmarkt
Dilbeek

Beweegmarkt

Onder het motto “Bewegen dóet iets met je” vond ook dit jaar weer de Beweegmarkt plaats in Dilbeek.

Lees meer »
Vernielingstocht doorheen Dilbeek
Dilbeek

Vernielingstocht doorheen Dilbeek

Het lijkt erop dat de verkiezingsstrijd is losgebroken in de laatste aanloop naar de verkiezingen van 9 juni. ‘s Nachts werden verschillende verkiezingsborden van N-VA beklad door vandalen.

Lees meer »
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren