Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Asse krijgt een OverKop-huis

Asse krijgt een OverKop-huis

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

In 2024 komen er 23 nieuwe OverKop-huizen in Vlaanderen, waaronder ook een nieuwe vestiging in Asse. Zo’n OverKop-huis is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor jongeren tussen 12 en 25 jaar oud, waar naast ontmoeting en vrije tijd ook aandacht is voor mentaal welzijn.

Een OverKop-huis is een ontmoetingsplek waar jongeren tot 25 jaar steeds binnen en buiten kunnen lopen en allerlei ontspannende activiteiten doen. Als ze daar nood aan hebben of zich even wat minder goed in hun vel voelen, vinden ze er in de eerste plaats een luisterend oor.

De eerste 5 OverKop-huizen kwamen er in 2016, naar aanleiding van de Rode Neuzen Dag-actie. Die actie vroeg meer aandacht voor jongeren met psychische problemen. Intussen tellen Vlaanderen en Brussel samen 38 OverKop-huizen. De Vlaamse regering wil dit tegen eind dit jaar optrekken naar 61 locaties. Bestaande OverKop-huizen in onze regio vind je in Vilvoorde, Halle en Sint-Pieters-Leeuw (antennepost). Het is de bedoeling dat er dit jaar nog 2 OverKop-huizen in de regio bijkomen: in Lennik en in Asse.

‘We startten een jaar geleden met een traject naar een kind- en jeugdvriendelijke gemeente’, aldus Johan De Rop, schepen van jeugd. ‘Via onze bevraging “JONK en veel te zeggen” onderzochten we wat er leeft bij onze kinderen en jongeren. Vrije tijd en welzijn kwamen daar (samen met publieke ruimte) als prioritaire thema’s uit. Met een OverKop-huis zetten we sterk in op deze twee domeinen. We twijfelden daarom niet om ons kandidaat te stellen, en haalden een Assese vestiging dus ook binnen.’

‘Verschillende puzzelstukken vallen hiermee samen’, gaat schepen De Rop verder. ‘In 2024 opent het vrijetijdscentrum ‘t Gezel in Zellik, waar ook een jeugdplek is voorzien. De ideale plek om het Overkop-huis onderdak te bieden. In de jeugdplek krijgen verenigingen en jeugdinitiatieven ook de kans om activiteiten te organiseren. Het wordt een echte open plek voor jongeren. We zorgen er zo voor dat de nieuwe gebouwen maximaal renderen.’

Schepen van sociale zaken Katleen Meersseman gaat verder: ‘Het OverKop-huis wordt een plek met een laagdrempelig activiteitenaanbod, gecombineerd met toegankelijke hulpverlening. Zo vormt het een mooie aanvulling op de dienstverlening van het Huis van het Kind, dat zich voornamelijk richt op kinderen van 0 tot 12 jaar. Op die manier spelen we in op de nood van veel Assese kinderen en jongeren, en verkleinen we de stap naar professionele ondersteuning bij mentale moeilijkheden. Het OverKop-huis past daarnaast in een nog breder verhaal. We voorzien in ’t Gezel ook een welzijnsloket, waardoor we het sociaal beleid dichter bij de bevolking brengen, zowel naar volwassenen als naar jongeren toe.’

Het OverKop-huis krijgt dus onderdak in ’t Gezel en zal uitgroeien tot een plek voor en door jongeren. De opening is voorzien in september 2024.

 

 

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Renovatie Huis van het Kind Asse
Asse

Renovatie Huis van het Kind Asse

Het Huis van het Kind, gevestigd in het Sociaal Huis in Asse, onderging onlangs een complete renovatie. Vloer, verlichting en meubilair werden vernieuwd waardoor het nu een nog meer uitnodigende en stimulerende plek voor gezinnen is.

Lees meer »
Schrijven voor de Nieuwskrant
Aankoop extra noodwoning
Affligem

Aankoop extra noodwoning

Het Lokaal Bestuur Affligem beschikt over 3 noodwoningen. Twee daarvan staan in de deelkern Teralfene (Daalstraat 9 – 11) en één in de deelkern Essene (Ternatsestraat 69). Deze drie woningen zijn oudere woningen die stilaan aan renovatie toe zijn.

Lees meer »
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren