Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Eerstesteenlegging nieuwbouw kunstencampus

Eerstesteenlegging nieuwbouw kunstencampus

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Eerstesteenlegging nieuwbouw kunstencampus

Op zaterdag 2 maart vond de eerstesteenlegging van de nieuwe kunstencampus plaats. Fysiek werd niet de eerste steen gelegd, maar de realisatie van het eerste deel van de vloerplaat van de parking die de aannemer op woensdag 28 februari stortte werd gevierd. Het gaat om 500 m3 beton.

“We zijn blij dat we de bouw zien vooruitgaan. De plannen worden concreet. Laag per laag. Met een beetje ongeduld kijken we verder. Tot op het moment dat de kunstenacademie zijn oude en versleten gebouwen kan verlaten en het hier echt zijn nieuwe thuis vindt. Midden in onze gemeente”, stelt schepen Johan De Rop. “Het is een groot gebouw, waarvoor we gelukkig steun kregen vanuit het Vlaamse Randfonds. Dat was echt wel nodig.”

“Dankzij het Vlaamse Randfonds, dat nog maar enkele jaren bestaat, kunnen we extra investeren in projecten zoals de nieuwe kunstencampus in Asse”, zegt de Vlaamse minister van Onderwijs en Vlaamse Rand. “Niet alleen Assenaren, maar ook mensen uit de rest van onze streek, zullen gebruik kunnen maken van deze kunstencampus. Het is prachtig dat we de ambitieuze plannen nu stap voor stap werkelijkheid zien worden”.

De afdeling Beeldende Kunst van KunstAs ontwierp voor deze gelegenheid een keramische tegel. Op de tegel staat de verdieping vermeld, zijnde -1 aangezien de kelderverdieping werd gestort. Deze eerste tegel werd op zaterdag 2 maart onthuld. Voor de overige verdiepingen maken de leerlingen nog tegels die de aannemer in de betonwanden ter hoogte van de verschillende trappenkernen zal verwerken.

Zaterdag werd ook het eerste gevelpaneel onthuld. De gevel is opgebouwd uit binnen- en buitenpanelen in beton met tussenin isolatie. Ze hebben een afmeting van 4 op 4 meter. Artes Prefab nv prefabriceert de panelen die vervolgens op de werf in elkaar worden gemonteerd. Ze zijn vervaardigd uit zichtbeton. Eén paneel weegt 5,320 kg.

Het gemeentebestuur gunde de opdracht aan ARTES Roegiers voor het bedrag van 13.884.697,82 (excl. btw). Het totale kostenplaatje bedraagt 17.500.000 euro (incl. btw,  erelonen, sloopwerken, archeologisch onderzoek,…).

Het Vlaamse Randfonds levert een bijdrage van 500.000 euro omwille van de multidisciplinaire werking en regionale uitstraling van deze nieuwbouw.

 

Kunstencampus met nieuwe kunstenacademie

Tegenover het Gemeenteplein bouwt de gemeente de nieuwe kunstenacademie. Meer dan 2000 leerlingen uit het kunstonderwijs worden er binnenkort samengebracht. De voormalige CLB-gebouwen en kinderkribbe, naast de Zwartzusterskapel, werden afgebroken. In de plaats komt een gloednieuw gebouw. Met de bibliotheek en het cultureel centrum als buren worden zo alle culturele functies gebundeld. We spreken zo van een kunstencampus.

De nieuwe kunstenacademie wordt het kloppende hart van het culturele leven, nauw verbonden met de bibliotheek, het cultuurcentrum en het centrum van Asse. Een ontmoetingsplek voor jong en oud, voor kunst met alle K’s. Een bruisende plek die muziek uitademt, waar de artistieke sfeer doorheen danst en waar theater tot leven komt. Maar evengoed een plek waar Assenaren samenkomen voor een etentje of een expo van de leerlingen beeldende kunsten.

Alle afdelingen van KunstAs, die momenteel verspreid zitten over verschillende sites in Asse (Mollestraat, Zwartzusterskapel, enkele turnzalen van scholen, …), samen in één energievriendelijk en duurzaam gebouw.

Ook Harmonie Sint-Cecilia vindt haar nieuwe thuis op de site. Op het gelijkvloers komt een zaal uitgerust voor eetfestijnen van de Assese verenigingen.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Dilbeek zorgvriendelijke gemeente
Dilbeek

Dilbeek zorgvriendelijke gemeente

Enkele Itterbeekse vrijwilligers slaagden er in om samen met Samana, CM Gezonde Buurten en lokaal dienstencentrum In Kompanie van Dilbeek de eerste “Zorgvriendelijke gemeente” te maken.

Lees meer »
Lijsttrekker Vlaams Belang Affligem
Affligem

Lijsttrekker Vlaams Belang Affligem

Vlaams Belang zal in Affligem met Jonas Van Vaerenbergh (30) als lijsttrekker naar de verkiezingen
trekken op 13 oktober. Het afdelingsbestuur heeft Van Vaerenbergh unaniem voorgedragen als
lijsttrekker en dit werd bekrachtigd door de partijraad van Vlaams Belang.

Lees meer »
  • Postzegel@telenet.be
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Postzegel@telenet.be
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren