Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Einde tijdelijk onttrekkingsverbod in Asse

Einde tijdelijk onttrekkingsverbod in Asse

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Einde tijdelijk onttrekkingsverbod in Asse

Op 13 juni 2023 stelde de gouverneur voor heel wat waterlopen in de provincie een verbod in om water uit de waterlopen te onttrekken. Deze maatregel werd opgeheven vanaf vrijdag 4 augustus.

De neerslag van de afgelopen weken zorgde voor een voorzichtig herstel van de debieten en waterpeilen van de onbevaarbare waterlopen en waterwegen. Hierdoor worden op de meeste locaties op onze onbevaarbare waterlopen de minimale ecologische debieten en waterpeilen drempels weer gehaald. Die drempels werden in 2020 vastgelegd door de Vlaamse Overheid in samenspraak met experten en de provincies.

Daarom heeft het provinciale droogteoverleg onder voorzitterschap van de gouverneur nu beslist om het tijdelijk onttrekkingsverbod op te heffen in Vlaams-Brabant.

Gouverneur Vlaams-Brabant Jan Sporen

Gouverneur Jan Spooren: “Het heeft even geduurd voor we de regen van de voorbije weken ook weerspiegeld zagen in hogere waterpeilen in de waterlopen. Gelukkig kunnen we stilaan van herstel spreken en kunnen we het tijdelijk captatieverbod opheffen. Ik heb altijd gezegd dat onttrekkingsverboden enkel worden uitgevaardigd op locaties waar dat echt nodig is, en nooit langer dan strikt noodzakelijk. Ik vind het een goede zaak dat we ons daarvoor baseren op een wetenschappelijk onderbouwd en vastgelegd kader. Op basis van diezelfde benadering is het dus ook niet uitgesloten dat er de komende weken op bepaalde plaatsen opnieuw onttrekkingsverboden moeten worden ingesteld als het gedurende een hele tijd terug warm en droog zou worden.”

Kwetsbare waterlopen

Anderzijds blijft het permanente verbod op onttrekking uit ecologisch zeer kwetsbare waterlopen en grachten geldt gedurende het hele jaar, en blijft vanzelfsprekend ook nu behouden. Via de website van de Vlaamse overheid blijf je op de hoogte en kan je op kaart zien waar er onttrekkingsverboden gelden.

Via https://www.vlaanderen.be/droogtemaatregelen/droogtemaatregelen-in-prov… blijf je op de hoogte en kan je op kaart zien waar er onttrekkingsverboden gelden.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Renovatie Huis van het Kind Asse
Asse

Renovatie Huis van het Kind Asse

Het Huis van het Kind, gevestigd in het Sociaal Huis in Asse, onderging onlangs een complete renovatie. Vloer, verlichting en meubilair werden vernieuwd waardoor het nu een nog meer uitnodigende en stimulerende plek voor gezinnen is.

Lees meer »
Schrijven voor de Nieuwskrant
Aankoop extra noodwoning
Affligem

Aankoop extra noodwoning

Het Lokaal Bestuur Affligem beschikt over 3 noodwoningen. Twee daarvan staan in de deelkern Teralfene (Daalstraat 9 – 11) en één in de deelkern Essene (Ternatsestraat 69). Deze drie woningen zijn oudere woningen die stilaan aan renovatie toe zijn.

Lees meer »
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren