Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Gratis rol gft-zakken voor Assese huishoudens

Gratis rol gft-zakken voor Assese huishoudens

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Gratis rol gft-zakken voor Assese huishoudens

 Vorig jaar ruilden 4152 inwoners een bon uit het infoblad Assetablieft in voor een gratis rol gft-zakken. Dat is 30% van alle huishoudens in Asse. Het gemeentebestuur wil met die actie de gft-zak en de sorteerregels voor gft beter bekend maken en daarmee het aandeel gft-afval in de restafvalzak verder doen dalen. Wist je dat er in een doorsnee restafvalzak in Asse nog 53,2% gft-afval zit? Het gaat over gemiddeld 3,52 kg per zak. Tegelijkertijd is het opgehaalde gewicht van gft in 2023 verder gestegen.

Om deze trend verder te zetten, vinden alle Assenaren in januari opnieuw een bon voor een gratis rol gft-zakken van 15 liter in het infoblad. Hiermee wordt iedereen uitgedaagd om de gft-zak te gebruiken. Hier kunnen heel wat groente-, fruit- en tuinafval én etensresten in. Wist je trouwens dat je gft-afval sorteren verplicht is sinds 1 januari 2024? Je vindt de sorteerregels op https://www.intradura.be/nl/gft-ophaling.  

Knip de originele bon uit het infoblad en ruil hem in bij één van de verkooppunten in Asse vóór 30 juni 2024. Alle verkooppunten vind je op www.asse.be/verkooppunten-vuilniszakken.

Door gft-afval afzonderlijk in te zamelen, kan dit afval verwerkt worden tot compost. Zo wordt afval een nuttige toepassing. Dit is niet zo bij restafval, want dat wordt verbrand.

Daarnaast zijn de restafvalzakken de duurste zakken. Ze kosten het dubbele van een gft-zak. Dus, hoe beter je sorteert, hoe meer je kan besparen. Zowel de restafval- als de gft-zakken bestaan in drie verschillende formaten. Zo kan je, afhankelijk van jouw eigen situatie, de juiste zak kiezen. Het volume van de kleinste zak is 15 liter. Dit maakt sorteren ook mogelijk voor mensen die klein wonen of weinig afval hebben.

De bedoeling is uiteraard niet dat je gft-zakken gaat gebruiken als je thuis kan composteren. Wie het afval thuis kan verwerken, blijft dat beter doen. Thuis composteren heeft als voordelen dat er geen transport aan te pas komt, je thuis de kringloop sluit en je gebruik kan maken van je zelfgemaakte compost. Om thuiscomposteren te ondersteunen, kan je in de recyclageparken een compostvat kopen aan het voordeeltarief van 25 euro.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Asse speelt buiten
Asse

Asse speelt buiten

Gemeente Asse ontwierp een eigen buitenspeelkaart. Daarop zijn heel wat speel-, sport- en ontmoetingsplekken in heel Asse te vinden.

Lees meer »
Tornooi van de vriendschap Affligem
Affligem

Tornooi van de vriendschap Affligem

Om het einde van het voetbalseizoen in een sportieve sfeer af te sluiten namen de Affligemse voetbalploegen (Leeuwkens Teralfene, Eendracht Hekelgem en Emi Essene)
deel aan het tornooi van de Vriendschap.

Lees meer »
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren