Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Omstaanderstraining naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie

Omstaanderstraining naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

21 maart is de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Naar aanleiding daarvan organiseerde de dienst Integratie van de gemeente Asse, samen met het Agentschap Integratie en Inburgering, een omstaanderstraining voor personeelsleden. In deze training leerde het gemeentepersoneel hoe het gepast reageert op discriminerende uitspraken en wat de oorzaken hiervan zijn.

Personeelsleden van de gemeente Asse komen, net als iedereen, af en toe in aanraking met discriminerende uitspraken. Dat kan niet alleen in privécontext gebeuren, maar ook op het werk. In dat geval is het handig en belangrijk te weten hoe je gepast reageert op de situatie.

Tijdens de omstaanderstraining gingen de personeelsleden op zoek naar achterliggende oorzaken van discriminerende of racistische uitspraken en handelingen. Ze leerden meer over het ontstaan van stereotypes en vooroordelen, en de grenzen tussen onschuldige uitspraken en discriminatie.

Daarnaast is het ook belangrijk te weten hoe te reageren bij racisme en discriminatie. Door te reageren als omstaander maak je een groot verschil. Je geeft het slachtoffer het gevoel dat hij of zij er niet alleen voor staat en je maakt duidelijk dat we zo’n gedrag als samenleving niet tolereren. Tijdens de training maakten personeelsleden kennis met een aantal effectieve reactiestrategieën. De focus lag hierbij niet enkel op het denken, maar ook op het doen. Reële en fictieve casussen dienden als praktijkvoorbeeld.

“De omstaanderstraining is een investering in persoonlijke groei van medewerkers, zowel in hun rol als werknemer en als burger”, vertelt Sigrid Goethals, schepen van Integratie. “Het is ook een mooie kans om als team bij te dragen aan de inclusieve en respectvolle werkomgeving waar we ons als gemeentebestuur voor inzetten.”

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Veel beterschap Remco
Dilbeek

Veel beterschap Remco

Vandaag kwam de wielerkampioen uit Schepdaal, Dilbeek, ten val in de Ronde van het Baskenland. Helaas ook met gevolgen voor zijn wielerseizoen.

Lees meer »
Expo Hoppenbrouwers
Dilbeek

Expo Hoppenbrouwers

Tot vrijdag 26 april kan je in galerij Lineair naar de tentoonstelling ‘Alfons Hoppenbrouwers, Ruimte voor kleur en getal.’

Lees meer »
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren