Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Provincie investeert in fietssnelwegen in Asse

Provincie investeert in fietssnelwegen in Asse

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Provincie investeert in fietssnelwegen in Asse

De provincie Vlaams-Brabant investeert 1.553.763,96 euro in de aanleg van een stuk van de fietssnelweg F221 tussen Sleewagen en Voorstehoeve en een stuk van de ​ F212 tussen Kruiskouter en Spoorwegbaan in Asse.

De gemeente Asse plant de aanleg van een aantal stukken fietspad langs de fietssnelwegen F221 en F212.

Op de F221 wordt de fietssnelweg aangelegd langs de spoorlijn tussen Sleewagen en Voorstehoeve. Het stuk heeft een lengte van 700 meter.

Op de F212 wordt de fietssnelweg tussen Kruiskouter en Zittert aangelegd. Het gaat om één van de laatste belangrijke werken aan deze fietssnelweg tussen het centrum van Asse en Zellik. Het stuk heeft een lengte van 800 meter.

De nieuwe fietspaden bestaan telkens uit een fietsweg van 4 meter breed en wordt aangelegd in zwarte asfalt. Langs beide zijden van de fietsweg wordt een uitwijkstrookvoorzien in grindgazon voor andere gebruikers, zoals wandelaars of fietsers, die even willen stoppen. Er komt verlichting langs de fietspaden.

Op beide stukken fietssnelweg wordt er een verkeersfilter voorzien. Dit groene middeneiland met bomen maakt de route ook aantrekkelijker.
​Ter hoogte van de overweg Zittert komt nog een rustpunt met bomen en picknicktafels.

De werken zijn gestart op vrijdag 3 november en lopen vermoedelijk tot aan de zomer van 2024.

 

Investeren in fietsen

“Fietsen is één van de manieren om het fileprobleem in onze regio aan te pakken, is gezond en goed voor het milieu”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. “Een fietssnelweg brengt fietsers vlot, veilig en comfortabel over een langere afstand.”

​De provincie Vlaams-Brabant wil daarom zoveel mogelijk Vlaams-Brabanders de fiets op en moedigt gemeenten financieel aan om nieuwe fietsinfrastructuur aan te leggen op het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk. Dat is een gemeente-overschrijdend netwerk dat ​ woonkernen, scholen, winkelcentra en bedrijventerreinen met elkaar verbindt.

“In Asse hebben we van koning Fiets een absoluut beleidsspeerpunt gemaakt. We versterken de zwakke weggebruiker”, zegt ook burgemeester Koen Van Elsen. ”Bij de herinrichting van straten staan fietsers en voetgangers voorop. Wie omschakelt naar de fiets wordt niet langer gestraft, maar beloond. We zien dat dit beleid vruchten afwerpt. Het aantal fietsers binnen de gemeente stijgt gestaag, ook bij onze eigen werknemers en het bestuur. Koning Fiets is een volwaardig alternatief voor de auto. Met de invoering van een zone 30 in het centrum én meer groen willen we de veiligheid en leefbaarheid verhogen. De realisatie van de F212 en F221 vormen hier een zeer belangrijk onderdeel van.”

 

Fietsfonds helpt gemeenten

De subsidies voor deze fietsinfrastructuur komen uit het Fietsfonds. Fietssnelwegen op het bovenlokaal functioneel fietsnetwerk, die voldoen aan een aantal normen rond comfort, breedte en inrichting, kunnen daardoor tot 100% gesubsidieerd worden. Het Fietsfonds is een overeenkomst tussen de provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams Gewest.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Asse speelt buiten
Asse

Asse speelt buiten

Gemeente Asse ontwierp een eigen buitenspeelkaart. Daarop zijn heel wat speel-, sport- en ontmoetingsplekken in heel Asse te vinden.

Lees meer »
Voorstel afschaffing voetweg 37
Affligem

Voorstel afschaffing voetweg 37

Naast de investeringen in Trage Wegen, wil het Lokaal Bestuur Affligem voetweg 37 in Hekelgem afschaffen. Sinds 2006 kan het Guchtveld gebruikt worden als toegankelijker en veilig alternatief.

Lees meer »
Concertband Teralfene – Sounds 2024
Affligem

Concertband Teralfene – Sounds 2024

De Concertband Teralfene kondigt met trots zijn jaarlijks muzikaal hoogtepunt aan:
‘SOUNDS 2024’. Op zaterdag 25 mei wordt de Sporthal Bellekouter in Affligem opnieuw omgetoverd tot een ware
concertzaal

Lees meer »
Dag van de Dilbekenaar 2024
Dilbeek

Dag van de Dilbekenaar 2024

Op zaterdag 1 juni 2024 gaat het dak eraf tijdens de nieuwste editie van Dag van de Dilbekenaar. Met Westrand als locatie voor dit gratis volksfeest omdat het cultuurcentrum zijn 50ste verjaardag viert.

Lees meer »
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren