Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Resultaten van het bodemonderzoek op het terrein van de voormalige brandweerkazerne

Resultaten van het bodemonderzoek op het terrein van de voormalige brandweerkazerne

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

OVAM liet een verkennend bodemonderzoek uitvoeren op het terrein van de voormalige brandweerkazerne, gelegen Arsenaalstraat 49 te Asse, naar aanleiding van het verhoogde risico op PFAS. Hieruit bleek dat een beschrijvend bodemonderzoek (BBO) vereist was.

Tijdens een beschrijvend bodemonderzoek (BBO) brengt de bodemsaneringsdeskundige de verontreiniging in kaart om een driedimensionaal beeld te vormen van de verontreiniging in de bodem. Dit gebeurt onder meer door boringen uit te voeren en peilbuizen te plaatsen. Op basis hiervan voert de bodemsaneringsdeskundige een risico-evaluatie uit om de risico’s op vlak van verspreiding, menselijke gezondheid en schade voor het milieu in te schatten.

Wat zijn de resultaten van het onderzoek?

Op basis van de risico-evaluatie voor de site Arsenaalstraat 49 besluit de bodemsaneringsdeskundige dat er een gemengde, overwegend historische bodemverontreiniging aanwezig is met PFAS in het vaste deel van de aarde en in het grondwater. Er gaat geen ernstig risico uit van de vastgestelde bodemverontreiniging met PFAS en deze moet dan ook niet gesaneerd worden. Daarom zijn er geen maatregelen of verdere bodemonderzoeken nodig.

Voor sommige percelen blijven er gebruiksadviezen van toepassing. De eigenaars van de betrokken percelen ontvingen hierover een bodemattest van OVAM en vervolgens ook een brief van de gemeente. Meer informatie over de gebruiksadviezen kan u terugvinden op de website van OVAM: www.ovam.be/gebruiksadviezen.

Opheffen no regret maatregelen

In afwachting van deze resultaten had het Agentschap Zorg en Gezondheid adviezen opgesteld om blootstelling zoveel mogelijk te beperken, de zogenaamde no regret-maatregelen. Doordat het beschrijvende bodemonderzoek de omvang van de verontreiniging met PFAS in kaart heeft gebracht, weten we nu waar de verontreiniging zich bevindt. Bijgevolg zijn de eerder geadviseerde no regret-maatregelen niet meer van toepassing.

Waar vindt u meer informatie?

De gemeente wacht nog op de resultaten van het gelijkaardige onderzoek dat loopt voor de Asphaltcosite.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Veel beterschap Remco
Dilbeek

Veel beterschap Remco

Vandaag kwam de wielerkampioen uit Schepdaal, Dilbeek, ten val in de Ronde van het Baskenland. Helaas ook met gevolgen voor zijn wielerseizoen.

Lees meer »
Expo Hoppenbrouwers
Dilbeek

Expo Hoppenbrouwers

Tot vrijdag 26 april kan je in galerij Lineair naar de tentoonstelling ‘Alfons Hoppenbrouwers, Ruimte voor kleur en getal.’

Lees meer »
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren