Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Wereldprimeur in radartechnologie

Wereldprimeur in radartechnologie

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Wereldprimeur in radartechnologie

Na twee jaar onderzoek en ontwikkeling, onder leiding van de VUB ​ en met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, is er een doorbraak binnen het INTOWALL-project. Het initiatief had tot doel de CO2-uitstoot van gebouwen terug te dringen en hun energie-efficiëntie te verhogen. Geleid door onderzoeksgroep Electronics & Informatics (ETRO) aan de VUB werd hiervoor een revolutionaire radartechnologie voor gebouwinspectie ontwikkeld, genaamd transient radar method (TRM).

 

Innovatie in radartechnologie

In een wereldprimeur maakt de nieuwe technologie het mogelijk om met ongekende precisie de dichtheid van glaswol in spouwmuren te meten, zonder daarvoor invasieve methodes te moeten gebruiken.

​“Deze vooruitgang belooft niet alleen de nauwkeurigheid van isolatiebeoordelingen te verbeteren, maar draagt ook bij aan de ambitie om tegen 2050 een CO2-neutrale status te bereiken”, zegt Professor Johan Stiens van ETRO.

“De provincie Vlaams-Brabant is een innovatieve regio. De belangrijkste grondstof voor deze innovatie is kennis. Die kan gevonden worden op de universiteiten, hogescholen, bedrijven, maatschappelijke actoren”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie van de provincie Vlaams-Brabant. “Wij koesteren deze innovatie via Smart Hub Vlaams-Brabant en investeren mee in vernieuwende projecten. Zo kreeg ‘Intowall’ van ons een subsidie van 149.455 euro. De technologie die via dit project ontwikkeld wordt, stelt ons in staat om de isolatie-eigenschappen van gebouwen nauwkeuriger te beoordelen en draagt bij aan onze ambitie om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn.”

Unieke demonstratie

Met het oog op de toekomst is het projectteam gericht op het verder verfijnen van de technologie om een breed scala aan isolatiematerialen en bouwelementen in kaart te brengen. Dit vooruitzicht op uitbreiding en toepassing op grotere schaal benadrukt de eindeloze mogelijkheden.

​In het kader van het FTI Brussel Festival, zal de mijlpaal van het INTOWALL-project gevierd worden.
Op 18 maart om 12 uur wordt er een unieke demonstratie gegeven voor media, bedrijven en stakeholders die de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van groene technologieën en energie-efficiëntie op de voet opvolgen.
​Daarnaast nodigt het projectteam potentiële partners uit om bij te dragen aan en deel te nemen aan deze baanbrekende onderneming. Door samenwerking kunnen we de bouwsector transformeren naar een duurzamere en efficiëntere toekomst.

​Datum en locatie van de demo:

18 maart om 12 uur, Z.1. Researchpark 120 in Zellik

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Asse speelt buiten
Asse

Asse speelt buiten

Gemeente Asse ontwierp een eigen buitenspeelkaart. Daarop zijn heel wat speel-, sport- en ontmoetingsplekken in heel Asse te vinden.

Lees meer »
Tornooi van de vriendschap Affligem
Affligem

Tornooi van de vriendschap Affligem

Om het einde van het voetbalseizoen in een sportieve sfeer af te sluiten namen de Affligemse voetbalploegen (Leeuwkens Teralfene, Eendracht Hekelgem en Emi Essene)
deel aan het tornooi van de Vriendschap.

Lees meer »
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren