Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

17 november debat over de Rand in Dilbeek

17 november debat over de Rand in Dilbeek

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

17 november debat over de Rand in Dilbeek

Op vrijdag 17 november organiseert de Vlaamse Volksbeweging Asse-Dilbeek-Pajotteland samen met de Marnixring Dilbeek een debat over ‘de Rand’. Dit gaat door in Kasteel La Motte in Sint-Ulriks-Kapelle (Dilbeek), vanaf 20u.

De parlementsverkiezingen van 9 juni 2024 naderen en de organisatoren zijn nieuwsgierig naar de oplossingen die verschillende partijen aandragen voor problemen specifiek verbonden aan de Vlaams-Brabantse Rand rond Brussel.

Volgende sprekers hebben toegezegd

Peter Van Rompuy voor CD&V, Klaas Slootmans voor VB, Inez De Coninck voor NV-A en Frederik Ceulemans voor Open VLD. Vooruit verontschuldigt zich en kondigde aan dat ze niemand sturen voor het debat.

Moderator is Wilfried Haesen (oud Radio 2)

De onderwerpen die we willen bespreken over de Rand zijn

 • Huisvesting: vastgoed is al decennia onbetaalbaar voor de autochtone inwoners van de Rand, ook voor de zogenaamde middenklasse. Anderstaligen kunnen onder meer hun notariële afwikkeling van hun aankoop in het frans afhandelen.
 • Onderwijs: door de enorme instroom van anderstaligen gaat de kwaliteit van het onderwijs in de Rand sterk achteruit. De Nederlandse taal geraakt soms zelfs niet meer aangeleerd.
 • Verstedelijking: de Rand was een groene gordel. Door de toenemende verstedelijking (hoogbouw, aansnijden groene ruimtes) krijgt de Rand een Brussels uitzicht.
 • Vroeger was er enkel de druk van de verfransing van andere Belgen. Nu komt daar nog verfransing bij van Franstalige nieuwkomers. Maar ook van nog anderstaligen. Hoe kunnen we dit afwenden?
 • Het juridisch arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde is niet volledig gesplitst. Franstaligen en anderstaligen doen aan taalkeuze om hun veroordeling af te wenden of zeker toch uit te stellen. Dit geeft een gevoel van straffeloosheid.

 

‘Welke voorstellen doet uw partij om de bekommernissen van de Randbewoners op te lossen?’ dat is de vraag die VVB en Marnixring aan de deelnemende partijen en sprekers voorlegt. En waarop we op 17 november graag een antwoord zouden kennen.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

 • Radio Rand
Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Veel beterschap Remco
Dilbeek

Veel beterschap Remco

Vandaag kwam de wielerkampioen uit Schepdaal, Dilbeek, ten val in de Ronde van het Baskenland. Helaas ook met gevolgen voor zijn wielerseizoen.

Lees meer »
Expo Hoppenbrouwers
Dilbeek

Expo Hoppenbrouwers

Tot vrijdag 26 april kan je in galerij Lineair naar de tentoonstelling ‘Alfons Hoppenbrouwers, Ruimte voor kleur en getal.’

Lees meer »
 • Adverteren
Breinfestival
Dilbeek

Breinfestival

De richting Humane Wetenschappen van het Regina Caelilyceum Dilbeek ging vorige week naar het “Breinfestival” in Gent.

Lees meer »
 • Radio Rand
Midzomer Wambeek 2024
Ternat

Midzomer Wambeek 2024

Het is met groot enthousiasme en met de nodige fierheid dat de organisatie van het dorpsfeest Midzomer aankondigt dat de 31ste editie van dit geliefde evenement opnieuw zal plaatsvinden tijdens het eerste weekend van augustus.

Lees meer »
 • Adverteren
Asse speelt buiten
Asse

Asse speelt buiten

Gemeente Asse ontwierp een eigen buitenspeelkaart. Daarop zijn heel wat speel-, sport- en ontmoetingsplekken in heel Asse te vinden.

Lees meer »
 • Radio Rand
 • Adverteren
 • Radio Rand
 • Adverteren