Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Dilbeek lanceert een vernieuwd erkennings- en subsidiebeleid

Dilbeek lanceert een vernieuwd erkennings- en subsidiebeleid

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Dilbeek lanceert een vernieuwd erkennings- en subsidiebeleid

Met een vernieuw(en)d erkennings- en subsidiebeleid wil de Gemeente Dilbeek verenigingen en organisatoren nog beter ondersteunen om van Dilbeek een levendige gemeente te blijven maken. Vanaf 2025 zullen zij dus op een nog sterkere manier gesteund worden door de gemeente, mét kansen voor nieuwe en vernieuwende initiatieven.  

Dilbeek kent een rijk aanbod aan socio-culturele en sportieve activiteiten en verenigingen. Naast de vele vaste waarden, steken meer en meer nieuwe initiatieven de kop op. “Elk initiatief is waardevol en uniek”, zegt schepen voor Vrije Tijd Harry De Win. “Maar ze hebben niet allemaal dezelfde noden. Daarom willen we ieder initiatief anders maar gelijkwaardig ondersteunen.”

 

Participatie

Tot op vandaag werd gewerkt met reglementen die verschillen per sector. Op het eerste burgerforum werd duidelijk dat ze weinig transparant en niet meer afgestemd zijn op de huidige noden. Tijd voor vernieuwing dus. Daarbij gingen we niet over een nacht ijs”, zegt burgemeester Willy Segers. “Een nieuw erkenningsbeleid én een nieuw subsidiebeleid hebben impact op meer dan 500 verenigingen en organisatoren. We hebben dat dus samen met hen aangepakt in een participatief traject.”

Tijdens drie interessante avonden werd nagedacht, gepraat en gepuzzeld om tot een gedragen resultaat te komen waar iedereen zich in kon vinden.  “Hou het supersimpel” was de hoofdboodschap. In dit geval: de administratieve last verlagen, iedereen gelijkwaardig ondersteunen en transparante reglementen.

 

Nieuwigheden

“We gaan voor deze implementatie gefaseerd te werk. Verenigingen kunnen nog steeds worden erkend, maar onmiddellijk voor zes jaar en niet zoals nu per jaar. Dan kunnen ze een beroep doen op een waaier aan ondersteuningsvormen zoals het gebruik van zalen en materiaal en uiteraard ook op een subsidie voor de basiswerking die eenvoudig aan te vragen is met een puntensysteem.”

Nieuw is dat er ook projectsubsidies kunnen aangevraagd worden. Projectsubsidies hebben als doel waardevolle initiatieven te laten ontwikkelen en uit te voeren binnen een aantal thema’s, die aansluiten bij de doelstellingen van Groep Dilbeek.

Als een vereniging werkt rond een van de voorgestelde thema’s die tweejaarlijks geselecteerd worden o.b.v. het gemeentelijk meerjarenplan, kan ze daarvoor extra financiële ondersteuning krijgen.

Projectsubsidies stimuleren projecten die buiten de reguliere werking van verengingen vallen. De projectsubsidie wil een toegevoegde waarde creëren op de basiswerking van de vereniging en/of voor de Dilbeekse samenleving.

Vanaf september kan alles online worden aangevraagd, maar eerst is er nog een kenniscafé op 24 juni om 19.30 uur in Westrand. Daar worden alle reglementen verder uitgelegd en komen experten tips geven voor de projectsubsidies én de basiswerking van je vereniging.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

  • Postzegel@telenet.be
  • Radio Rand
Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Dilbeek zorgvriendelijke gemeente
Dilbeek

Dilbeek zorgvriendelijke gemeente

Enkele Itterbeekse vrijwilligers slaagden er in om samen met Samana, CM Gezonde Buurten en lokaal dienstencentrum In Kompanie van Dilbeek de eerste “Zorgvriendelijke gemeente” te maken.

Lees meer »
Verbonden met Dilbeek
Dilbeek

Verbonden met Dilbeek

Op 10 juli wordt de bekende slogan ‘Dilbeek, waar Vlamingen thuis zijn’ onder de loep genomen tijdens een verbredende thema-avond in samenwerking met ADVN (Archief voor Nationale Bewegingen).

Lees meer »
  • Adverteren
  • Radio Rand
Zomerbar Hoeve Heierveld
Asse

Zomerbar Hoeve Heierveld

Hoeve Heierveld is een kleinschalige zorghoeve van het MPC Sint Franciscus
gesitueerd in een groene en rustgevende oase te midden van de velden in Asse,
aan de rand van Kobbegem.

Lees meer »
Kobbegem Kermis gaat weer voluit
Asse

Kobbegem Kermis gaat weer voluit

Van 19 tot 22 juli vindt in de schaduw van de Mort Subite brouwerij de gezellige, volkse
Kobbegem Kermis weer plaats. Dit jaar staat er een gevarieerd programma klaar voor jong en
oud.

Lees meer »
  • Adverteren

Wilderspark: voortgang en planning

De aanhoudende ongunstige weersomstandigheden hebben ervoor gezorgd dat het terrein van het Wilderspark sinds november 2023 ontoegankelijk is voor zwaar werkmateriaal waardoor de aannemer geen werken kan uitvoeren.

Lees meer »
  • Postzegel@telenet.be
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren