NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Erkenning fokker katten Dilbeek ingetrokken

Erkenning fokker katten Dilbeek ingetrokken

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Erkenning fokker katten Dilbeek ingetrokken
Vlaams Dierenminister Ben Weyts trekt de erkenning in van een kattenkweker in Dilbeek, die onder meer de sinds 2021 verboden Schotse vouwoorkat fokte. De ‘Scottish Fold’-katten werden populair door vloggers en beroemdheden zoals Taylor Swift, maar de dieren hebben een genetische misvorming. Daarnaast hebben zowel de Inspectiedienst Dierenwelzijn als de politie bij de kweker nog verschillende andere inbreuken op de dierenwelzijnswetgeving vastgesteld. Zo werden er ook zieke en te jonge kittens verhandeld en waren dieren niet gesteriliseerd. De kweker krijgt nu voor 2 jaar een verbod om te fokken. “Als kwekers zich niet schikken naar de regels, dan grijpen we in”, zegt Weyts. “Dieren kapotfokken met een genetisch defect zoals die vouwoortjes zorgt voor veel dierenleed. Laat dit een duidelijk signaal zijn”.
 
Dierenwelzijn is op Vlaams niveau uitgegroeid tot een volwaardige bevoegdheid, inclusief een pittige handhaving. Dierenminister Ben Weyts voert een kordaat beleid, met effectieve straffen voor mensen die dieren verwaarlozen, mishandelen of die zich niet houden aan de voorwaarden voor het kweken en verhandelen. Zeker bij recidive treden de diensten doortastend op. In vergelijking met enkele jaren geleden worden er vandaag op het terrein ook heel wat meer controles uitgevoerd, zowel door de lokale politie als door de Inspectiedienst Dierenwelzijn.
 
Weyts trekt nu de erkenning in van een kweker uit Dilbeek, die onder meer nog Schotse (“Taylor Swift-“) vouwoorkatten fokte. De ‘Scottish Fold’ staat al sinds 2021 op een zwarte lijst, omdat de schijnbaar schattige vouwoortjes eigenlijk een gezocht genetisch defect zijn dat gepaard gaat met veel gezondheidsproblemen en constante pijn voor het dier. Maar mede onder invloed van influencers en beroemdheden blijven ze populair. Daarnaast hebben zowel de Inspectiedienst Dierenwelzijn als de politie bij herhaling verschillende andere inbreuken op de dierenwelzijnswetgeving vastgesteld. Zo waren dieren niet gesteriliseerd en werden er ook zieke kittens en kittens jonger dan 12 weken verhandeld. Er was ook onvoldoende ruimte voor  de dieren. Meerdere chips werden ook niet correct geregistreerd op de databank CatID.
 
“Bij recidive aarzelen we niet”, zegt Weyts. “Wie niet aan onze voorwaarden kan voldoen, mag geen dieren meer kweken. Als je ook na meerdere controles en processen-verbaal niet beter zorg draagt voor dieren, dan is dit het logische gevolg. Ik til ook zwaar aan het fokken van de vouwoorkatten. Je mag dieren echt niet opzadelen met een vreselijke handicap, alleen omdat het zogezegd leuk staat op een foto”.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

  • Postzegel@telenet.be
  • Radio Rand
Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
  • Marc Sluys
  • Adverteren
  • Radio Rand
Nieuwe identiteit voor Lennik
Lennik

Nieuwe identiteit voor Lennik

In 2020 werden Gemeente Lennik en OCMW één organisatie. Deze integratie tot Lokaal Bestuur Lennik bood de perfecte gelegenheid om onze kernwaarden en doelstellingen te herdefiniëren.

Lees meer »
  • Adverteren
  • Postzegel@telenet.be
  • Radio Rand
  • Marc Sluys
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren