Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Expo Hoppenbrouwers

Expo Hoppenbrouwers

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Expo Hoppenbrouwers

Naar aanleiding van 50 jaar Westrand, werd er een werkgroep opgericht om de architect Alfons Hoppenbrouwers en zijn architectuur onder de aandacht te brengen bij een breder publiek. Deze werkgroep bestaat uit zowel vrijwilligers als deskundigen. Vandaag zijn vooral studenten architectuur of kunstenaars uit binnen -en buitenland op zoek naar meer informatie over Alfons Hoppenbrouwers en bezoeken regelmatig het Westrandgebouw.

De werkgroep heeft aan het begin van het seizoen 2023-2024 de Hoppenbrouwerswand geïntroduceerd in het gebouw waar je al kan proeven van een aantal van zijn schilderijen.

Tot vrijdag 26 april kan je in galerij Lineair (Kasteelstraat 45) naar de tentoonstelling ‘Alfons Hoppenbrouwers, Ruimte voor kleur en getal.’ Een titel die te verklaren valt door het bonte gebruik van kleur in Hoppenbrouwers oeuvre en de getallenverhoudingen die aan de grondslag liggen van vele van zijn werken. Deze expo brengt de schilderijen van Alfons Hoppenbrouwers onder de aandacht en niet de architectuur, die de hoofdrol speelde in de net afgelopen tentoonstelling ‘Westrand 50 jaar: ruimte voor ont-moeten’, naar aanleiding van 50 jaar cc Westrand.

Alfons Hoppenbrouwers was een bijzondere man, hij was broeder, docent, architect en kunstschilder. Afgestudeerd als burgerlijk ingenieur-architect realiseerde hij al enkele architecturale projecten alvorens van start te gaan met het ontwerp van het Westrandgebouw. Zijn invloed op het architectuur- en kunstonderwijs valt niet te onderschatten. Hij is zich steeds actief blijven inzetten voor kunst, architectuur en stedenbouw. Slechts aan het einde van zijn carrière werkte Hoppenbrouwers als plastisch kunstenaar.

De tentoonstelling vindt hier plaats in de galerijruimte van Lineair, omdat dit gebouw een link heeft met de architect Hoppenbrouwers, maar ook omdat hier in het verleden ook al tentoonstellingen van hem te zien waren.

Lineair is een culturele partner van Westrand en ligt op wandelafstand van het cultuurcentrum.  Het Museum van Hedendaagse Kunst (M HKA) te Antwerpen selecteerde uit zijn omvangrijke collectie een aantal sleutelwerken, die een gevarieerd beeld tonen van het oeuvre, zowel vormelijk als inhoudelijk. Een week later opent er een tentoonstelling met werken van twee klassen van Luca school of Arts, de school waar Hoppenbrouwers zelf les gaf. De leerlingen gingen aan de slag met het werk van Hoppenbrouwers om er een hedendaagse invulling aan te geven en analyseerden zijn principes.

Nieuw is tevens de Hoppenbrouwerswandeling. De korte wandeling vormt een lus in het centrum van Dilbeek, de langere wandeling gaat tot aan zijn graf in Groot-Bijgaarden. Vanaf 1 juni is er ook een wedstrijd gekoppeld aan deze wandelingen in het aanbod ‘de Zomer van Dilbeek’.

Dit alles is een samenwerking tussen Vrije Tijd Dilbeek,  de Broeders van de Christelijke scholen, Art-Line, M HKA en het VLP-scholennetwerk en de leerlingen van de secundaire scholen Sint-Lukas Schaarbeek en Sint-Lucas Gent.  

Info op de website Westrand:

Expo Alfons Hoppenbrouwers. Ruimte voor kleur en getal | Westrand Cultuurcentrum Dilbeek

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

  • Radio Rand
Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Veel beterschap Remco
Dilbeek

Veel beterschap Remco

Vandaag kwam de wielerkampioen uit Schepdaal, Dilbeek, ten val in de Ronde van het Baskenland. Helaas ook met gevolgen voor zijn wielerseizoen.

Lees meer »
Expo Hoppenbrouwers
Dilbeek

Expo Hoppenbrouwers

Tot vrijdag 26 april kan je in galerij Lineair naar de tentoonstelling ‘Alfons Hoppenbrouwers, Ruimte voor kleur en getal.’

Lees meer »
  • Adverteren
Breinfestival
Dilbeek

Breinfestival

De richting Humane Wetenschappen van het Regina Caelilyceum Dilbeek ging vorige week naar het “Breinfestival” in Gent.

Lees meer »
  • Radio Rand
Midzomer Wambeek 2024
Ternat

Midzomer Wambeek 2024

Het is met groot enthousiasme en met de nodige fierheid dat de organisatie van het dorpsfeest Midzomer aankondigt dat de 31ste editie van dit geliefde evenement opnieuw zal plaatsvinden tijdens het eerste weekend van augustus.

Lees meer »
  • Adverteren
Asse speelt buiten
Asse

Asse speelt buiten

Gemeente Asse ontwierp een eigen buitenspeelkaart. Daarop zijn heel wat speel-, sport- en ontmoetingsplekken in heel Asse te vinden.

Lees meer »
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren