Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Nieuwe koude beslissing voor wie het moeilijk heeft in Dilbeek: schepencollege sluit dagverzorgingscentrum

Nieuwe koude beslissing voor wie het moeilijk heeft in Dilbeek: schepencollege sluit dagverzorgingscentrum

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Denk Dilbeek is verontwaardigd dat het schepencollege opnieuw een ijskoude beslissing neemt over wie het moeilijk heeft. Gebruikers van het dagverzorgingscentrum van het O.C.M.W. in Itterbeek kregen de boodschap dat het centrum eind dit jaar sluit.  Tientallen Dilbekenaren, zorgbehoevenden en hun mantelzorgers, en de betrokken medewerkers blijven verweesd achter.

Niet alleen de zorgbehoevenden zijn hiervan het slachtoffer en verliezen hun sociale contacten, ook de betrokken mantelzorgers moeten hun levens herschikken. Het centrum geeft hen immers de kans om op sommige dagen de zorgbehoevende even in professionele handen achter te laten om te gaan werken, boodschappen te doen of wat tijd te hebben voor zichzelf of andere familieleden. Denk maar aan families met een ouder met beginnende dementie of iemand die niet meer mobiel is na een beroerte en niet langer veilig alleen kan thuisblijven. Eerder dit jaar schrapte dit bestuur ook al de mantelzorgsubsidie: het respect voor mantelzorgers is heel ver te zoeken. 

De gemeente wees recent in eigen publicaties nog op de enorme meerwaarde van een dagverzorgingscentrum met quotes als “Ons vader had al lang naar een WZC moeten verhuizen zonder” en “Het centrum staat me toe de mantelzorg langer vol te houden. Het geeft me wat tijd voor mezelf”. De beslissing gaat ook regelrecht in tegen het eigen meerjarenplan van dit bestuur waarin staat: ”We stimuleren het zo lang mogelijk in hun eigen omgeving blijven wonen van personen met een zorgnood”. 

Het centrum werd opgericht in 2002 en was toen pionier in onze regio. Het bestuur claimt in de brief dat het om een tijdelijke sluiting gaat en dat men na de vernieuwingswerken op de site, die nog jaren zullen duren, zal bekijken of het centrum terug open kan. Dat is natuurlijk onzin: als men in de nieuwbouw geen ruimte voorziet voor een centrum, zal er natuurlijk geen komen.  De gemeente beweert ook op zoek te gaan naar een volwaardig alternatief voor de betrokkenen, maar dat is niet realistisch. Bij centra in andere gemeenten zullen de vervoerskosten hoog oplopen. Thuiszorg kan nooit dezelfde tijdsbesteding of het sociale contact in het centrum vervangen en een opname in een woonzorgcentrum is net wat de betrokkenen nog willen vermijden. Kortom, alle betrokkenen gaan er op achteruit. 

Dit is een zuiver financiële keuze van een bestuur dat minder middelen wil steken in de zorg. Dat zulke zorg verlieslatend is, maakt het net tot een kerntaak van een gemeente. 

De beslissing komt er ook zonder enig overleg. Noch op het bijzonder comité voor de sociale dienst, noch op de OCMW-raad is dit punt ter sprake gekomen. Het college neemt een ijskoude beslissing vanuit het kasteel en treft opnieuw wie het moeilijk heeft. 

Denk Dilbeek wil er voor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Een dagverzorgingscentrum is een cruciale schakel om dit mogelijk te maken en onze gemeente moet hierin blijven investeren.  

Beslissing gemeentebestuur

Hier vindt u de persmededeling van het Dilbeekse gemeentebestuur.

Tijdelijke stopzetting Centrum voor Dagverzorging Breugheldal

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

  • Radio Rand
Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
  • Adverteren
  • Radio Rand
Leeuw Rinkt
Sint-Pieters-Leeuw

Leeuw Rinkt

Ook dit jaar mag Leeuw Rinkt de Leeuwse zomer op gang trekken! Kom op zaterdag 15 juni vanaf 17 uur genieten van een gezellige avondmarkt en lonkende terrasjes terwijl cultuurcentrum Coloma op drie podia zorgt voor zomerse muziek en dans

Lees meer »
  • Adverteren
Boerendag in Lennik
Lennik

Boerendag in Lennik

Op maandag 6 mei en dinsdag 7 mei 2024 zijn leerlingen van het 5de leerjaar van en rond Brussel te gast op het melkveebedrijf van de familie Lemaire-Taelemans (Zwijnenbergstraat 62) in Sint-Martens-Lennik.

Lees meer »
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren