Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Nieuwe samentuin Den Hof van Beugoem

Nieuwe samentuin Den Hof van Beugoem

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Nieuwe samentuin Den Hof van Beugoem

Binnenkort kunnen de inwoners van Dilbeek in de nieuwe samentuin ‘Den Hof van Beugoem’ gezamenlijk een voedselbosrand aanleggen, groenten verbouwen en leren hoe ze zelf op ecologische wijze kunnen tuinieren.

Op vraag van de Bodegemse inwoners start een werkgroep van de Bodegemse Dorpsraad met een samentuin op het biologisch zelfpluk bloemenveld van De Kleur van Hier en Nu (Oosthoekstraat, Sint-Martens-Bodegem). Ze gaan er ook samen een voedselbosrand ontwerpen en aanleggen zodat de deelnemers in de praktijk kunnen leren hoe ze met kleine ingrepen hun eigen tuin kunnen weerbaarder maken tegen wateroverlast en droogte en de biodiversiteit kunnen bevorderen. Het wordt een ontmoetingsplek waar men nieuwe teelttechnieken zal aanleren en groenten zal oogsten.

Daarnaast kunnen buurtbewoners of verenigingen of klassen deelnemen aan activiteiten rond buitenbeleving voor jong en oud.

“De Bodegemse Dorpsraad contacteerde me vorig jaar met de vraag of ze een samentuin mochten beginnen op een deel van mijn biologisch zelfpluk bloemenveld,” zegt Katarine Bouckaert, bloemenboerin van ‘De Kleur van Hier enNu’.

“Bezoekers komen nu al volop de natuur beleven wanneer ze zelf hun bloemenboeket komen plukken. Hoe meer beleving en ondersteuning ik aan de gemeenschap kan bieden op het veld, hoe liever, daarom was ik meteen gewonnen voor het idee. We zochten partners en dienden een subsidiedossier in bij VLM die dit in februari goedkeurde. Dit betekent dat we nu concreet kunnen starten. We beginnen laagdrempelig met eenvoudige teelten en een basisopleiding ecologisch tuinieren gegeven door Velt Pedevallei. Samen passen we de theorie toe in de praktijk en verbouwen we groenten. In de komende jaren wordt de samentuin dan uitgebouwd tot een voedselbosrand, ondersteund door nieuwe lessenreeksen gegeven door Velt.”

De eerste lessen van de basiscursus ecologisch tuinieren gaan telkens door op zaterdagvoormiddag van 10u-12u:

23 maart 24: Bedek je bodem en bodembewerking

6 april 24: Groentenfamilies en wisselteelt

27 april 24: Compost maken en gebruiken

te bepalen: Helpers in je moestuin

te bepalen: Onkruid natuurlijk bestrijden

Plaats: Processiestraat 3, Sint-Martens-Bodegem. Prijs: 10€/les voor Velt-leden of Den Hof van Beugoem-leden, 15€/les anderen. Inschrijven kan door te mailen naar denhofvanbeugoem@gmail.com

Alle inwoners van Dilbeek kunnen deelnemen aan de samentuin. Ze kunnen contact opnemen met denhofvanbeugoem@gmail.com om het infopakket te ontvangen.

Dit project wordt gerealiseerd met de steun van de VLM, Velt, Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei, basisschool Klavertje Vier en het biologisch zelfpluk bloemenveld ‘De Kleur van Hier en Nu’

Over oproep volkstuinen 2023 van VLM

De VLM ondersteunt lokale projecten die kwalitatieve en ambitieuze nieuwe volkstuinen realiseren. Duurzaamheid, innovatie en samenwerking tussen de partners en de lokale gemeenschap staan centraal in de oproep.

Over de Bodegemse Dorpsraad

De Bodegemse Dorpsraad wil samen met alle inwoners – burgers en verenigingen – werken aan een dorp waar het goed is om te wonen. De samentuin komt er na een bevraging en wordt getrokken door de werkgroep boomplanting, bosaanleg en gemeenschapstuin.

Over De Kleur van Hier en Nu

Op het biologisch zelfpluk bloemenveld kunnen bezoekers zelf hun boeket bloemen komen plukken tijdens het plukseizoen dat loopt van april tot eind oktober (afhankelijk van de weersomstandigheden). Het plukveld is open op vrijdag van 16u-18u30 en zaterdag van 10u-12u30. Plukken kan via losse boeketten, met een abonnement of met een kadobon. Het veld werd in 2019 opgestart en gaat nu haar 5de jaar in.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

  • Radio Rand
Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Veel beterschap Remco
Dilbeek

Veel beterschap Remco

Vandaag kwam de wielerkampioen uit Schepdaal, Dilbeek, ten val in de Ronde van het Baskenland. Helaas ook met gevolgen voor zijn wielerseizoen.

Lees meer »
  • Adverteren
Breinfestival
Dilbeek

Breinfestival

De richting Humane Wetenschappen van het Regina Caelilyceum Dilbeek ging vorige week naar het “Breinfestival” in Gent.

Lees meer »
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren