Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

20 jaar KOKhER

20 jaar KOKhER

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

20 jaar KOKhER

Al 20 jaar de beste vrienden en half zo jong als Clouseau. Dat is KOKhER kort samengevat! De 4 maten zijn best trots op deze mijlpaal en ook op het feit dat ze in het verleden mochten samenwerken met heel wat grote muzikale helden zoals Jan De Wilde, Soetkin Baptist of Eva De Roovere. 20 jaar gaan ze dan ook ook vieren! Een eerste maal op vrijdag 19 april in de basiliek van Halle (n.a.v. 150 jaar Kroningsfeesten in Halle).

De bakermat Herne

In 2004 zaten Eddy Peremans en Lieven Vandenneucker een eerste maal samen met het oog op een benefiet in Herne. Nachtenlang werd er gecomponeerd, gerepeteerd en gezongen. Met resultaat! De benefiet was helemaal uitverkocht, de opbrengst recht evenredig.

Eerste boreling Gruut Jèrn

De samenwerking werd in 2005 een muzikaal huwelijk dat bezegeld werd met twee singles: Gruut Jèrn en ‘t Plosje. Twee nummers die de voorliefde van Eddy & Lieven evoceerden voor hun lievelings – en geboortedorp Herne. Ook de groepsnaam zochten ze niet te ver: KOKhER. Een acroniem van hun woonplaatsen Kokejane en Herne.

Van duo naar kwartet

Tijdens een interview over hun debuutsingle vertelde Eddy in 2005 aan RINGtv-journalist Geert Vanhassel dat hij de groep wilde uitbreiden met een bastubaspeler en trompettist. De eigenzinnige samenstelling moest de groep een zeer aparte sound geven. Meteen na afloop van dat interview stak Geert, die ook bastuba speelt, zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken. En ook de trompettist, Rudi De Slachmuylder, was snel gevonden na zijn indrukwekkend studiowerk voor de eerste singles. Het duo werd dus een kwartet. En de rest is wellicht geschiedenis?

Definitie van KOKhER

KOKhER definiëren is geen sinecure. Maar laten we toch een poging wagen. KOKhER is onversneden folk- & kleinkunst uit de Pajottenlandse klei.  Hun liedjes gaan over onze kleine wereld waarin de grootste dingen gebeuren.  Gebeurtenissen en figuren waar de buitenwereld wellicht aan voorbij gaat.  Maar KOKhER raakt erdoor vertederd en ontroerd en relativeert meteen die gloed van het gewone met een stevige portie lol, leut, zwets, jolijt, verrukking en genot.

Geen kerst zonder KOKhER

Opvallend! Kerst is een thema dat KOKhER maar niet loslaat. In deze gezelligste periode van het jaar duiken ze bijna jaarlijks in het uitgebreide kerstoeuvre aan traditionals, folk- pop- en singer-songwritersongs. Voor de kersttournees kreeg KOKhER in het verleden versterking van o.a. Jan De Wilde, Soetkin Baptist (ex-Ishtar en Olla Vogala) & Eva De Roovere (ex-Kadril & ex-Oblomov). Ook voor de volgende kerstoptredens zijn al enkele nieuwe namen gevallen. Wie? Daar is het nog even te vroeg voor. 

 

           20 jaar KOKhER in vogelvlcuht

2004                eerste optreden van het duo KOKhER

2005                Eerste single Gruut Jèrn

2005                Rudi & Geert versterken de groep

2008                Eerste full-cd ‘Vier Maten’ wordt gereleased

2009-2010      Kersttournee met Jan De Wilde

2011                KOKhER wint cultuurprijs Herne

2012                KOKhER & Stash concerteren samen voor een beter milieu

2011-2014      Kersttournee met Soetkin Baptist

2015                KOKhER speelt voorprogramma Urbanus tijdens Vijfhoeksfeesten Tollembeek

2019                Release KERST-EP Single Bel’n

2021                Kersttournee met Eva De Roovere

2024                start 20 jaar KOKhER

 

20ste verjaardag

Uiteraard gaan we deze 20-ste verjaardag niet zomaar voorbij laten gaan. Maar we gaan het vooral vieren met heel veel muziek en concerten. Een eerste maal op vrijdag 19 april in de basiliek n.a.v. de Kroningsfeesten in Halle. Misschien moeten we die avond wel nog eens nadenken over de laatste regel van het KOKhERlied. En uiteraard zullen er dit en volgend jaar nog heel wat verjaardagsconcerten volgen en wie weet zelfs een nieuwe CD.

Hou ons dus goed in de gaten via www.kokher.be en volg ons via Facebook & Instagram

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Dag van de Dilbekenaar 2024
Dilbeek

Dag van de Dilbekenaar 2024

Op zaterdag 1 juni 2024 gaat het dak eraf tijdens de nieuwste editie van Dag van de Dilbekenaar. Met Westrand als locatie voor dit gratis volksfeest omdat het cultuurcentrum zijn 50ste verjaardag viert.

Lees meer »
Leeuw Rinkt
Sint-Pieters-Leeuw

Leeuw Rinkt

Ook dit jaar mag Leeuw Rinkt de Leeuwse zomer op gang trekken! Kom op zaterdag 15 juni vanaf 17 uur genieten van een gezellige avondmarkt en lonkende terrasjes terwijl cultuurcentrum Coloma op drie podia zorgt voor zomerse muziek en dans

Lees meer »