Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Onderzoek naar buitenlandse eigendommen bij sociale huurders

Onderzoek naar buitenlandse eigendommen bij sociale huurders

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Onderzoek naar buitenlandse eigendommen bij sociale huurders

Woonpunt Zennevallei (WPZ), woonmaatschappij in Halle, doet regelmatig onderzoek naar fraude bij haar sociale huurders. Zo kan iemand die buitenlandse eigendom heeft, niet huren bij een sociale woonmaatschappij. Toch komt dit soort fraude in vergelijking met de sector of andere soort fraude weinig voor.

De voorbije drie jaar voerde Woonpunt Zennevallei 11 onderzoeken uit naar buitenlandse eigendommen. Deze gebeuren naar aanleiding van vermoedens of tips. De woonmaatschappij laat zich bij de onderzoeken bijstaan door externe onderzoekbureaus die hierin gespecialiseerd zijn. Van de 11 onderzoeken bleek er slechts in 1 geval sprake te zijn van fraude. Deze huurder moest niet alleen de jarenlange korting op de huurprijs terugbetalen (2.125 euro), maar ook de gerechtskosten. Het huurcontract werd tevens beëindigd. Op dit moment lopen er nog 2 onderzoeken naar buitenlandse eigendommen. Naast de onderzoeken hebben in 2021 5 huurders zichzelf aangegeven voor het bezit van buitenlandse eigendom en bleek 1 huurder na overlijden eigendom te hebben. In totaal werd daar voor 232.695,85 aan sociale korting teruggevorderd.

Met 7 gevallen de afgelopen 4 jaar is fraude door buitenlandse eigendom bijzonder laag bij Woonpunt Zennevallei. Ook bij de onderzoeken bleek maar 9% van de dossiers effectief om fraude te gaan. Ter vergelijking: in Vlaanderen werden in totaal 941 onderzoeken uitgevoerd, waarvan 482 een positief resultaat opleverden (51%). Bovendien blijkt het aantal huurders met binnenlandse eigendommen groter te zijn. Jaarlijks gaat het om zo’n 20-tal dossiers. Vaak gaat het hierbij om huurders die eigendom hebben verworven na een erfenis of schenking. Zij krijgen net als bij buitenlandse eigendom steeds 1 jaar de tijd om hun gedeelte in de eigendom te vervreemden. Meestal wordt hieraan voldaan en kunnen zij blijven huren.

Naast het onderzoek naar eigendomsbezit controleert WPZ ook op mogelijke vormen van domiciliefraude. Hierbij komt het voor dat de domicilie- en verblijfplaats niet overeenkomen, bijvoorbeeld omdat een huurder al geruime tijd bij familie of bij een partner verblijft. Sinds 2019 zijn er 3 gevallen van domiciliefraude vastgesteld, waarbij in totaal €34.730,05 aan sociale korting is teruggevorderd. Bart Vranken, directeur van WPZ, verklaart: “Wij voeren controles uit waar nodig, maar vaak blijkt het loos alarm te zijn. In de afgelopen 4 jaar hebben slechts 10 huurders hun sociale korting moeten terugbetalen vanwege buitenlandse eigendommen of domiciliefraude. Dit komt neer op 0,5% van onze huurders. Als er daadwerkelijk fraude wordt vastgesteld, moeten we optreden. Een sociale woning moet terechtkomen bij diegenen die het echt nodig hebben, maar we zijn vooral dankbaar dat het gros van onze huurders zich wel aan de regels houden.”

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Dilbeek zorgvriendelijke gemeente
Dilbeek

Dilbeek zorgvriendelijke gemeente

Enkele Itterbeekse vrijwilligers slaagden er in om samen met Samana, CM Gezonde Buurten en lokaal dienstencentrum In Kompanie van Dilbeek de eerste “Zorgvriendelijke gemeente” te maken.

Lees meer »
Verbonden met Dilbeek
Dilbeek

Verbonden met Dilbeek

Op 10 juli wordt de bekende slogan ‘Dilbeek, waar Vlamingen thuis zijn’ onder de loep genomen tijdens een verbredende thema-avond in samenwerking met ADVN (Archief voor Nationale Bewegingen).

Lees meer »
Zomerbar Hoeve Heierveld
Asse

Zomerbar Hoeve Heierveld

Hoeve Heierveld is een kleinschalige zorghoeve van het MPC Sint Franciscus
gesitueerd in een groene en rustgevende oase te midden van de velden in Asse,
aan de rand van Kobbegem.

Lees meer »
Kobbegem Kermis gaat weer voluit
Asse

Kobbegem Kermis gaat weer voluit

Van 19 tot 22 juli vindt in de schaduw van de Mort Subite brouwerij de gezellige, volkse
Kobbegem Kermis weer plaats. Dit jaar staat er een gevarieerd programma klaar voor jong en
oud.

Lees meer »

Wilderspark: voortgang en planning

De aanhoudende ongunstige weersomstandigheden hebben ervoor gezorgd dat het terrein van het Wilderspark sinds november 2023 ontoegankelijk is voor zwaar werkmateriaal waardoor de aannemer geen werken kan uitvoeren.

Lees meer »