Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Slimme brievenbus wint wetenschapswedstrijd VUB en Colruyt Group

Slimme brievenbus wint wetenschapswedstrijd VUB en Colruyt Group

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Slimme brievenbus wint wetenschapswedstrijd VUB en Colruyt Group

De winnaars van de jaarlijkse B-Photonics Cup zijn bekend! Deze wetenschapswedstrijd tussen verschillende Belgische scholen is een initiatief van VUB, B-PHOT en Colruyt Group Technics, en daagt jongeren uit om hun eigen gadget van de toekomst te ontwikkelen op basis van lichttechnologie. De slimme brievenbus van de leerlingen van BA Pitzemburg uit Mechelen kaapte de hoofdprijs weg.

De B-Photonics Cup laat leerlingen uit het vijfde en zesde middelbaar onderwijs in één schooljaar een werkend prototype van hun idee ontwikkelen en moedigt ze aan dit te presenteren voor een professionele jury. De deelnemende teams krijgen daarvoor een cursus fotonica en ontvangen een budget om hun materiaal aan te kopen.

Dit is een unieke opportuniteit om technologie te ontdekken en op een creatieve manier een bestaand probleem op te lossen door samen te werken als team. “We vinden het vanuit VUB heel belangrijk om te tonen dat een ingenieur veel meer vaardigheden heeft dan enkel het wiskundige en wetenschappelijke”, zegt coördinator Tine De Pauw. “Ook het creatieve is erg belangrijk. We willen zoveel mogelijk leerlingen overtuigen om ingenieur te worden!”

Het team van Colruyt Group Technics ondersteunt de B-Photonics Cup graag mee: “Het is heel fijn om jonge mensen enthousiast te zien worden over wetenschap en techniek”, zegt Bart Bosmans. “We hebben ongelofelijke projecten gezien met fotonica. Voor de volgende editie: kom erbij!”

Tijdens de finale ontving Colruyt Group de deelnemende teams op haar hoofdzetel in Halle voor een finale demo van hun werkend prototype. Alle leerlingen kregen ook een kijk achter de schermen van het distributiecentrum van Colruyt Group, een hoogtechnologisch logistiek meesterwerk. Na een grondige deliberatie koos de jury van de VUB en Colruyt Group winnaars in de verschillende categorieën. De winnaars ontvingen enkele mooie prijzen!

“Mijn leerlingen en ik waren onmiddellijk enthousiast”, zegt Jenny Sleeuwaegen, leerkracht fysica en STEM op ZAVO Zaventem. “Het leek ons leuk om aan een echt groot project te werken. We zagen het competitieve element ook meteen zitten.” Haar studenten Matteo en Matthias van ZAVO vonden het leuk om alles zelf te ontwerpen: “We hebben onze zonneluifel SunSmart zelf getekend in 3D en alles zonder hulp geprogrammeerd. Het was leuk om je eigen idee uit te werken zonder limieten.”

“Het was een hele leuke uitdaging om LiDAR en LiFi te verwerken in het project”, kijkt leerling Maite van GTSM Merchtem terug na de finale. “Dat hadden we in al deze jaren industriële wetenschappen nog niet gedaan. We hebben veel nieuwe zaken ontdekt en geleerd. Het was de tijd en moeite zeker waard!”

Milo van BA Pitzemburg uit Mechelen: “Ik ben onder de indruk van de organisatie. We kregen een interessante rondleiding en mochten de slimme verkeerslichten van ons project Flowlights voorstellen aan de jury.”

 

Hoofdprijs (Beste totaalpakket): Slimme brievenbus (BA Pitzemburg Mechelen)

Beste pitch: Geautomatiseerde serre (Don Bosco Halle)

Fotonica Award: Lichtflits (GTSM Merchtem)

Innovatie Award: Flowlights (BA Pitzemburg Mechelen)

Beste video: Mode mirror (GTSM Merchtem)

 

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Leeuw Rinkt
Sint-Pieters-Leeuw

Leeuw Rinkt

Ook dit jaar mag Leeuw Rinkt de Leeuwse zomer op gang trekken! Kom op zaterdag 15 juni vanaf 17 uur genieten van een gezellige avondmarkt en lonkende terrasjes terwijl cultuurcentrum Coloma op drie podia zorgt voor zomerse muziek en dans

Lees meer »
Boerendag in Lennik
Lennik

Boerendag in Lennik

Op maandag 6 mei en dinsdag 7 mei 2024 zijn leerlingen van het 5de leerjaar van en rond Brussel te gast op het melkveebedrijf van de familie Lemaire-Taelemans (Zwijnenbergstraat 62) in Sint-Martens-Lennik.

Lees meer »