Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Het bruist van poëzie en cultuur in De Wattenfabriek

Het bruist van poëzie en cultuur in De Wattenfabriek

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Het bruist van poëzie en cultuur in De Wattenfabriek

De voorbije twee weken ontving het cultuurhuis De Wattenfabriek nog meer kinderen en jongeren dan anders. De cultuurweken zijn namelijk in volle actie en de poëzieweek werd op donderdag 25 januari ingezet tussen de boeken, met een prachtige prijsuitreiking van de Gedichtenwedstrijd Jeugd. Het is een plezier te zien hoe iedereen zich thuis voelt in De Wattenfabriek! En laat ‘thuis’ nu net ook het nationale thema zijn van de poëzieweek dit jaar.

Prijsuitreiking Gedichtenwedstrijd Jeugd

Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde de dienst Cultuur, samen met het Poëtisch Collectief Herzele, de Gedichtenwedstrijd voor de leerlingen van alle Herzeelse scholen. Het resulteerde opnieuw in bijzonder pakkende gedichten.

Donderdag 25 januari vond de prijsuitreiking hiervan plaats op het leesplein van de bibliotheek. De jury lichtte toe hoe de vele verschillende invalshoeken van de leerlingen, de uiteenlopende gevoelens en soorten ‘thuis-en’ die ze beschreven, hen raakten.

De eerste prijzen gingen dit jaar naar Ferre Van Bellingen (3e leerjaar), Nenah Sioncke (6e leerjaar) en Amélie Nica (2e middelbaar).

De volledige top 3’s en de eervolle vermeldingen zijn terug te vinden aan de inkom van de bibliotheek en op www.herzele.be/winnaars-gedichtenwedstrijd-2024.

Het bruist van poëzie en cultuur in De Wattenfabriek

Cultuurweken

Naast de Gedichtenwedstrijd organiseert de dienst Cultuur ook elk jaar de cultuurweken voor het 3e en 4e leerjaar van de basisscholen in Herzele. Gedurende één week worden de leerlingen ondergedompeld in een boeiend en leerrijk cultuurbad. Het thema dit schooljaar is ‘de wondere wereld van de strips’.

Leerlingen ontdekken allerlei soorten strips en graphic novels, bezoeken het Belgisch Stripmuseum in Brussel en doen vele creatieve, artistieke en beweeglijke workshops. Zo leren de kinderen zelf papier maken uit oude kranten, leren ze emoties herkennen en tekenen bij een stripfiguur, monteren ze een eigen stop-motion filmpje, creëren ze een Warhol of Basquiat op een totebag… De week wordt afgesloten met een stripquiz en een feestje in Jeugdhuis De Wattage.

In totaal verwelkomt De Wattenfabriek tijdens de cultuurweken, die in totaal vijf weken duren, zo’n 220 leerlingen.

Dit is ze, de plek

‘Dit is ze, de plek’ is een gedicht van Herzelenaar Mieke De Pooter over de geborgenheid van een thuis. Een plek waar je kan zijn wie je bent, waar vreugde en verdriet toegelaten worden.

Mieke werd op 31 januari uitgeroepen tot winnares van de jury én publieksprijs van de Gedichtenwedstrijd van Route 42, waartoe ook Herzele behoort.

“Dit is een prestatie waar we alleen maar fier op kunnen zijn”, zegt een fiere Heidi Knop, schepen van cultuur. “Met ons cultuurhuis De Wattenfabriek willen we trouwens ook die plek zijn: waar je veel tijd kan en mag doorbrengen, waar je op je gemak bent, elkaar kunt ontmoeten en waar je cultuur ten volle kan beleven. Een (t)huis voor cultuur, voor jong en oud.”

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Zorgambassadeur stelt boek voor in Aalst
Aalst

Zorgambassadeur stelt boek voor in Aalst

Onder grote belangstelling van zorgmedewerkers en zorgorganisaties, stelde
zorgambassadeur Candice De Windt haar boek “100 redenen om verpleegkundige te zijn, te
worden en te blijven” voor in CC De Werf.

Lees meer »