Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Nieuwe publicaties doen toponymie Sint-Antelinks uit de doeken

Nieuwe publicaties doen toponymie Sint-Antelinks uit de doeken

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Nieuwe publicaties doen toponymie Sint-Antelinks uit de doeken

 

Erfgoedsprokkel en boek over de plaatsnaam

Op zaterdag 27 april stelde de Provincie Oost-Vlaanderen, samen met auteur Brecht Persoons en gemeente Herzele, de resultaten voor van een erfgoedproject over de toponymie (plaatsnaamkunde) van Sint-Antelinks in Herzele. Dankzij de erfgoedsubsidies en steun van het provinciebestuur kon Brecht onder meer het boek ‘Toponymie van Sint-Antelinks’ en de Erfgoedsprokkel ‘Toponymische wandeling Sint-Antelinks Herzele’ realiseren.

“Het enthousiasme van de erfgoedcommissie, en mezelf als voorzitter, voor dit boeiende thema en dit interessante erfgoedproject als publiekswerking bij onderzoek was onmiskenbaar. Toponymie is van onschatbare waarde als het gaat om het begrijpen van onze geschiedenis. Samen met de auteur hoop ik dat dit project model zal staan voor andere onderzoekers, zodat ook zij het cultuurhistorisch erfgoed van hun streek zullen ontsluiten voor het grote publiek.”

​gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed

Cultuurhistorische wandelingen in Erfgoedsprokkel

Naast een publicatie voorzag het erfgoedproject ook in de realisatie van een permanente cultuurhistorische wandeling. De Provincie maakte er een Erfgoedsprokkel van – de 60ste in de reeks Erfgoedsprokkels van de Provincie – en dus de tweede publicatie over de toponymie van Sint-Antelinks.

Aan de hand van twee wandellussen, die beiden starten aan de kerk, maakt het publiek kennis met de sporen van de geschiedenis in het landschap. Welke rol speelt de Ransbeek, omgeven door daslook, in de geschiedenis van Sint-Antelinks? Waarom bevindt het koor van de kerk zich niet in het oosten? Welke rol heeft de Heilige Gertrudis in het dorp vervuld? Waar op het grondgebied van Sint-Antelinks bevond er zich ooit een middeleeuwse motteburcht en hoe kan je dit nog zien in het landschap? Men komt het allemaal te weten in deze nieuwe boeiende erfgoedsprokkel.

Praktisch

De Erfgoedsprokkel ‘Toponymische wandeling Sint-Antelinks’ vind je gratis in de bibliotheek van Herzele en in de kerk van Sint-Antelinks. Je kan de Erfgoedsprokkel ook digitaal downloaden via de QR-code op het infobord terplekke of via de provinciale website: oost-vlaanderen.be/erfgoedsprokkels.

Wandeling A is 3,8 km lang en volledig verhard. Wandeling B is 8,7 km en deels onverhard.

Het boek ‘Toponomie van Sint-Antelinks’ kost 35 EUR en kan online besteld worden.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Vier de Vlaamse Feestdag in domein Puyenbroeck
Oost-Vlaanderen

Vier de Vlaamse Feestdag in domein Puyenbroeck

Op donderdag 11 juli viert de Provincie Oost-Vlaanderen de Vlaamse Feestdag in domein Puyenbroeck in Wachtebeke. Het grootste recreatiedomein van Oost-Vlaanderen pakt uit met Vlaamse topartiesten (Metejoor, Willy Sommers, …) en heel wat randanimatie.

Lees meer »
Grootste outdoor skatepark van Vlaanderen
Sint-Lievens-Houtem

Grootste outdoor skatepark van Vlaanderen

Eén van de kleinste gemeenten van Oost-Vlaanderen, St-Lievens-Houtem, legt grootste skatepark van Vlaanderen (1000 m² groot!) aan op lagere schoolsite. Een uniek project, dat nu zaterdag 22 juni om 11u30 opent.

Lees meer »