Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Koeken voor schoolkinderen Sint-Martens-Lennik

Koeken voor schoolkinderen Sint-Martens-Lennik

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Koeken voor schoolkinderen Sint-Martens-Lennik

De koekenbedeling is een eeuwenoud gebruik dat, vijftig jaar terug, na de kerkelijke plechtigheid op Aswoensdag, plaats had op de pui van het (verdwenen) gemeentehuis van Sint-Martens-Lennik.

Gezien Aswoensdag tijdens de krokusvakantie viel, werd de koekenbedeling verschoven naar de eerste woensdag na de krokusvakantie, nl gisteren, 21 februari.
Bakkerij Exotica leverde 530 croissants in aparte zakjes die door mandatarissen van de gemeenteraad aan de leerlingen van het lager onderwijs Sint Godelieve Instituut Sint-Martens-Lennik bedeeld werden.

In de volksmond werd rond deze gebeurtenis een legende geweven:

“Op zekere winterdag verdwaalde een vreemdeling in het gehucht Bossuit. Hij viel uitgeput neer in een gracht en zou ongetwijfeld ondergesneeuwd en bevroren zijn indien een groep kinderen hem niet had ontdekt. De kinderen brachten hem onder en de man kwam te boven. Uit erkentelijkheid voor zijn redding liet de vreemdeling op de schepenbank van de beide Lenniken een stichting inschrijven waarbij bepaald werd dat jaarlijks, op Aswoensdag, gratis brood zou uitgedeeld worden aan de schoolkinderen” zo luidt de legende.

Stichting

Het echtpaar Pipenpoy had twee kinderen: Jan Pipenpoy van Pede, heer van Bossuyt, schepen van Lennik, die woonde op ’t hof ten Berg te St. Gertrudis Pede, en Hendrik Pipenpoy, schepen van Lennik.

Toen Jan van Pede en Hendrik Pipenpoy de ouderlijke goederen verdeelden stichten zij tevens een jaargetijde voor hun ouders in de kerk van Lennik. Bij deze stichting (bedrag voor een bepaald doel) hoorde een broodbedeling van twee mudden (schepbakken) tarwe aan de armen van Lennik.

De stichting gaat terug tot 20 oktober 1533. Alleen werden in het scenario de ‘huysarmen’ vervangen door kinderen.

Waarom de dag van de bedeling van witte donderdag naar Aswoensdag werd verplaatst blijft een raadsel. Het voorgeschreven jaargetijde in de kerk is in de vergetelheid geraakt, maar de broodbedeling wordt in ere gehouden. Dit verhaal toont aan hoe belangrijk en waardevol het parochiaal kerkarchief is voor de kennis van de plaatselijke geschiedenis in voor de verklaring van aloude gebruiken.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant

Resultaten Energiebesparende maatregelen 2023

Naar aanleiding van de energieprijzen, die o.w.v. de oorlog in Oekraïne fenomenaal de hoogte ingingen in de zomer van 2022, stevende gemeentebestuur Lennik af op een energiefactuur die van 271.000 euro naar 1.015.000 euro zou stijgen.

Lees meer »
  • Adverteren
  • Adverteren
  • Adverteren
  • Adverteren