Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Resultaten Energiebesparende maatregelen 2023

Resultaten Energiebesparende maatregelen 2023

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Lennik verbruikt 36% minder gas door energiebesparende maatregelen

Naar aanleiding van de energieprijzen, die o.w.v. de oorlog in Oekraïne fenomenaal de hoogte ingingen in de zomer van 2022, stevende gemeentebestuur Lennik af op een energiefactuur die van 271.000 euro naar 1.015.000 euro zou stijgen.

Om met deze energiecrisis om te gaan, keurde het college van burgemeester en schepenen in 2022 een pakket energiebesparende maatregelen goed met als doelstelling een besparing van 30% te realiseren op het verbruik van gas en elektriciteit.

Naast het inzetten op bewustmaking, een vaste thuiswerkdag op vrijdag waardoor de verwarmingsinstallatie in vele gebouwen 3 dagen op waakstand kon, werd waar mogelijk ook de temperatuur verlaagd naar 19°C.

Daarnaast werden de schakeltijden van de openbare verlichting aangepast.

Bovendien waren er een aantal structurele werken, zoals het plaatsen van bijkomende isolatie, verledding, het versneld vervangen van verouderde stookketels en het plaatsen van PV-installaties.


Doelstelling behaald

Vergelijken we het afgelopen jaar met het gemiddelde verbruik van de 4 jaar voor de oorlog in Oekraïne dan merken we een daling van 36% voor gas en van 28% voor elektriciteit.


Maatregelen met grootste impact

Het aanpassen van de openingstijden in combinatie met de verlaging van de maximumtemperatuur zorgde voor een zeer grote bijdrage aan de besparingen. Echter was het het buiten dienst stellen van de verouderde stookketels en de installatie van een afzonderlijke verwarming met programmeerbare kranen voor de twee verdiepingen in de oude brandweerkazerne die de meest spectaculaire winst opleverde.


Zonnepanelen

Eind 2022 plaatste gemeentebestuur Lennik in eigen beheer 120 PV panelen, verspreid over 4 gebouwen: op het gemeentehuis (panelen op de oude brandweerkazerne), de Academie Peter Benoit, de bibliotheek en de feestzaal Jo Baetens. In de Academie en de bib werd bovendien ook een batterij geplaatst.

Intussen is een soortgelijke installatie geïnstalleerd in de nieuwbouw van ‘t Rakkertje en zullen we door de toepassing van de digitale tellers de niet verbruikte energie ook kunnen “doorverkopen” aan onze andere gebouwen.

Dankzij deze installaties droegen we bij aan het verlagen van de CO2 uitstoot met 7,4 ton.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Boerendag in Lennik
Lennik

Boerendag in Lennik

Op maandag 6 mei en dinsdag 7 mei 2024 zijn leerlingen van het 5de leerjaar van en rond Brussel te gast op het melkveebedrijf van de familie Lemaire-Taelemans (Zwijnenbergstraat 62) in Sint-Martens-Lennik.

Lees meer »
Pepingen keurt afgezwakte CD&V motie voor jonge landbouwers goed. CD&V diende op de gemeenteraad van maart 2024 een motie in om de bekommernissen van de jonge landbouwers te ondersteunen.
Lennik

Uilenwandeling

Natuurpunt Lennik houdt op zaterdag 16 maart een rustige avondwandeling van ongeveer 4 km waarbij er geluisterd wordt naar uilengeluiden.

Lees meer »
Leeuw Rinkt
Sint-Pieters-Leeuw

Leeuw Rinkt

Ook dit jaar mag Leeuw Rinkt de Leeuwse zomer op gang trekken! Kom op zaterdag 15 juni vanaf 17 uur genieten van een gezellige avondmarkt en lonkende terrasjes terwijl cultuurcentrum Coloma op drie podia zorgt voor zomerse muziek en dans

Lees meer »
Markt van de Smaak in Roosdaal
Roosdaal

Markt van de Smaak in Roosdaal

Op zondag 26 mei organiseren de provincie Vlaams-Brabant, Streekproducten Vlaams-Brabant vzw, de gemeente Roosdaal en LEADER Pajottenland een nieuwe editie van Markt van de Smaak, deze keer in Roosdaal.

Lees meer »
  • Adverteren
  • Adverteren
  • Adverteren
  • Adverteren