Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Vijf nieuwe tegeltuinen en 120m² bloemenweide in centrum Lennik via project ‘koester je kern’

Vijf nieuwe tegeltuinen en 120m² bloemenweide in centrum Lennik via project ‘koester je kern’

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Vijf nieuwe tegeltuinen en 120m² bloemenweide in centrum Lennik via project ‘koester je kern’

Samen met Havinet vzw – campus Zonnestraal en met de gemeente Lennik legt ‘Koester je kern’, het project van Lennikenaren die ijveren voor meer groen en natuur in de kern, vijf nieuwe tegel- of geveltuinen aan. Deze bevinden zich op strategische plaatsen: in de Dekenijtuin en langs de Kroonstraat, waar het verkeer Lennik centrum in- en uitgaat. De bedoeling is dat deze verschillende tegeltuinen als voorbeeld en inspiratie dienen voor de inwoners. Daarnaast werd ook een bloemenstrook van 120 vierkante meter ingezaaid aan WCD Den Bleek.

Strategisch gekozen voorbeelden ter inspiratie
De locaties aan beide kanten van de Kroonstraat, aan Havinet vzw – campus Zonnestraal en de Gemeentelijke Muziekacademie Peter Benoit, zijn doelbewust gekozen. Marijke Wauters van ‘Koester je kern’: “Verschillende elementen spelen hier een rol. Ten eerste is er heel veel passage. Iedereen die Sint-Kwintens in- of uitkomt met de auto, met de fiets of gewoon te voet, passeert deze locaties. Ten tweede kunnen we hier het brede scala aan mogelijkheden tonen, zowel qua oriëntatie als plantenkeuze. Vol in de zon of in halfschaduw, hoge begroeiing of lage beplanting, hier kunnen geïnteresseerden alle inspiratie opdoen die ze willen voor een eigen tegeltuin. En tot slot zijn deze locaties verbonden aan onze partners Zonnestraal en de gemeente Lennik. Wat meteen hun betrokkenheid versterkt”. Er worden ook verschillende Infoborden opgehangen bij deze tegeltuinen. Met een QR-code komen geïnteresseerden op de website van het project terecht waar ze alle nuttige info gegroepeerd terugvinden. Een deel van de planten voor deze aanleg werd geschonken door Plantencentrum Wijns.

Gemeente Lennik ondersteunt
‘Koester je kern’ kan naast financiering vanuit Leader Pajottenland+ ook rekenen op de sympathie en ondersteuning van de gemeente Lennik. Schepen van milieu Hendrik Schoukens stak mee de handen uit de mouwen: “Dit initiatief toont aan dat je ook met kleine stapjes grote impact kan genereren. Het project is een mooie aanvulling op ons ‘Groen Hoefijzer’, de creatie van toegankelijk groen rondom de dorpskernen. En omdat het naadloos past binnen het meerjarenbeleidsplan en ‘Lennik aan Zet’, verdient het de steun van de gemeente: zowel praktisch als financieel. We hopen trouwens dat we samen met deze initiatiefnemers nog 10 extra tegeltuinen kunnen realiseren in de kern. Ik leg zelf ook een tuintje aan voor mijn woning, en kan iedereen aanraden dat minstens te overwegen.”

Dekenijtuin en WCD Den Bleek vergroenen verder
De Dekenijtuin aan het Masiusplein werd ook verder onder handen genomen met de aanleg van een geveltuin in 5 compartimenten met daarin zowel hoge als lage planten. Daarnaast werden verschillende struiken kleinfruit aangeplant. Omdat niet iedereen voldoende plaats heeft voor een tegel- of geveltuin, zet het project ook in op bloembakken en bloemenborders. “De bedoeling is uiteindelijk om een afdoend antwoord te bieden op de impact van klimaatverandering. Deze impact ervaren we vandaag voornamelijk in steden maar ook steeds meer in onze dorpskernen”, aldus Ingrid Callens van’ Koester je kern’. “We beseffen dat niet iedereen een tegeltuin kan aanleggen. Bloembakken op de vensterbank of een bloemenborder in de tuin zorgen ook voor een positieve bijdrage. Vandaar dat we ook hierrond inspiratie willen brengen met de aanleg van een uitgebreide bloemenborder in Den Bleek. De bedoeling is dat we hier in september nog een workshop rond organiseren.”

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Verbonden met Dilbeek
Dilbeek

Verbonden met Dilbeek

Op 10 juli wordt de bekende slogan ‘Dilbeek, waar Vlamingen thuis zijn’ onder de loep genomen tijdens een verbredende thema-avond in samenwerking met ADVN (Archief voor Nationale Bewegingen).

Lees meer »
  • Postzegel@telenet.be
  • Adverteren
  • Adverteren
  • Postzegel@telenet.be
  • Adverteren
  • Adverteren