Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Leeshotspots voor kleuters

Leeshotspots voor kleuters

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Leeshotspots voor kleuters

Inhuldiging Lees-hotspots voor kleuters in Liedekerke

Op donderdag 25 april trekt een leesviruskaravaan langs de Liedekerkse kleuterscholen. Elke kleuterschool krijgt van het lokaal bestuur 100 thematische boeken en boekenmeubilair cadeau.

De bib-helden zorgen met Mijnheer Neus voor een feestelijke overhandiging en roepen hierbij de hulp van alle sterke kleuters in. Samen maken we een kleuterketting om de boeken door te geven tot aan de Lees-hotspots.

Leesvirus verspreiden en extra oefenkansen

Door een boekencollectie op de scholen te voorzien, vergemakkelijkt het lokaal bestuur de toegang tot recent en relevant leesvoer. Het is, gezien de afstand voor sommige scholen, namelijk niet altijd makkelijk bibliotheekbezoekjes te organiseren met een groep kleuters.

De collectie en de keuze voor het boekenmeubilair kwam tot stand met inspraak van de kleuterleerkrachten. Voor 6 thema’s (lente, herfst, dieren, winter, Kerst, Pasen en lente) stelde de bibliotheek de collectie samen. De overige 4 thema’s kozen de scholen zelf. Om herkenbaarheid te stimuleren, worden voor de classificatie dezelfde etiketten als op de bibliotheekboeken gebruikt.

De nood aan taalaanbod en extra oefenkansen Nederlands voor kleuters is in Liedekerke zeer groot en prioritair.

De resultaten van de ‘Integratiescan Liedekerke 2021’ die door het Agentschap Binnenlands Bestuur is opgemaakt, geven enkele sprekende cijfers weer. De buitenlandse herkomst in Liedekerke bedraagt 27,8 %. Onder de nieuwkomers zijn er veel jonge gezinnen met kinderen. Het aantal kleuters in Liedekerke waarvan de thuistaal niet-Nederlands is bedraagt 40,8 %.

Niet-Nederlands als moedertaal verhoogt het risico op schoolse vertraging, op kinderarmoede …

Het maakt ons bewust hoe belangrijk het is zo vroeg mogelijk in te zetten op taal en vroeggeletterdheid.

Lees-hotspots voor kleuters helpen het taalgevoel en leesplezier aan te wakkeren. (Voor)lezen kan niet vroeg genoeg beginnen.

Lees-hotspots in 1770: het begin

Het project ‘Lees-hotspots in 1770’ startte met hulp van de ‘Lezen op school’-subsidies van de Vlaamse Overheid tijdens de schooljaren van 2021 en 2022. In 4 Liedekerkse scholen werden via intensieve samenwerking tussen de directies, leerkrachten en de bibliotheek, sfeervolle leesplekken op maat van het 1e tot 6e leerjaar en de 1e graad van het secundair geïnstalleerd. Na het project kwam sterk naar voren dat ook de kleuterleerkrachten vragende partij waren voor een boekenaanbod op maat van kleuters. Een idee waar lokaal bestuur Liedekerke, met de steun van de Liedekerkse bibliotheek, met volle overtuiging mee aan de slag ging.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Uitnodiging voor Kinderspel 2024
Liedekerke

Uitnodiging voor Kinderspel 2024

Op zondag 5 mei nodigen we alle families met kinderen van 0 tot 6 jaar uit voor Kinderspel! In het kader van de Week van de Opvoeding organiseert ook Liedekerke gezinsvriendelijke activiteiten.

Lees meer »
Voorstel afschaffing voetweg 37
Affligem

Voorstel afschaffing voetweg 37

Naast de investeringen in Trage Wegen, wil het Lokaal Bestuur Affligem voetweg 37 in Hekelgem afschaffen. Sinds 2006 kan het Guchtveld gebruikt worden als toegankelijker en veilig alternatief.

Lees meer »
Concertband Teralfene – Sounds 2024
Affligem

Concertband Teralfene – Sounds 2024

De Concertband Teralfene kondigt met trots zijn jaarlijks muzikaal hoogtepunt aan:
‘SOUNDS 2024’. Op zaterdag 25 mei wordt de Sporthal Bellekouter in Affligem opnieuw omgetoverd tot een ware
concertzaal

Lees meer »
Roosdaal opent sterrenregister
Roosdaal

Roosdaal opent sterrenregister

Om ouders van sterrenkindjes, stilgeboren voor de duurtijd van 140 dagen zwangerschap, een hart onder de riem te steken, opent het lokaal bestuur Roosdaal een sterrenregister.

Lees meer »
Aankoop extra noodwoning
Affligem

Aankoop extra noodwoning

Het Lokaal Bestuur Affligem beschikt over 3 noodwoningen. Twee daarvan staan in de deelkern Teralfene (Daalstraat 9 – 11) en één in de deelkern Essene (Ternatsestraat 69). Deze drie woningen zijn oudere woningen die stilaan aan renovatie toe zijn.

Lees meer »
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren