Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

31 maart De Vlaamse Leeuw op de Ronde van Vlaanderen

31 maart De Vlaamse Leeuw op de Ronde van Vlaanderen

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

31 maart De Vlaamse Leeuw op de Ronde van Vlaanderen

Op zondag 31 maart is het weer zover. Dan wordt Vlaanderens ‘mooiste’ gereden, de Ronde van Vlaanderen. Zoals bij andere wielerwedstrijden staan vele tienduizenden de voorbijrijdende wielrenners aan te moedigen.

Toch is de Ronde van Vlaanderen nog dat tikkeltje anders, een zee van vele tienduizenden Vlaamse Leeuwen begroeten de renners.

De Ronde van Vlaanderen is op televisie 1 van de meest bekeken 1dags wedstrijden ter wereld.

Waar bij andere wielerwedstrijden vele mensen staan met vlaggen is dat bij de Ronde van Vlaanderen een veelvoud.

Joris De Kerpel en de Vlaamse Volksbeweging

De Nieuwskrant ging op onderzoek hoe dit komt en kwam zo uit bij Joris De Kerpel en bij (een initiatief van) de Vlaamse Volksbeweging.

Joris: “inderdaad bij vele sportwedstrijden worden de deelnemers aangemoedigd door toeschouwers met hun nationale of regionale vlaggen. Ik had op TV al vaak opgemerkt dat bij de Ronde van Frankrijk vaak Franse of Belgische vlaggen te zien waren, maar ook Baskische, Bretoense of Vlaamse vlaggen.”

Joris De Kerpel was al vanop de schoolbanken in Oudenaarde actief in de Vlaamse Beweging en stichtte er een afdeling van de Vlaamse Volksbeweging (VVB), wat hij later in zijn woonplaats Zottegem nog eens opnieuw deed.

De finale van de Ronde van Vlaanderen is altijd in de Vlaamse Ardennen. De streek waar Joris geboren en getogen is, met zijn prachtige hellingen en kasseistroken.

De elfstedentocht in Friesland

En toen keek Joris in 1997 urenlang naar de tot-nu-toe laatste Elfstedentocht. U weet wel de schaatswedstrijd die heel Friesland en bij uitbreiding heel Nederland dagenlang stapelgek maakt. Joris: “Ik dacht toen, wow, hoe mooi, hoe aangrijpend ook, het Friese volk dat zich toont aan de wereld. Dit moeten wij ook kunnen.”

En zo organiseerde Joris de eerste bevlaggingen tijdens  de Ronde met de plaatselijke afdelingen van de VVB in de Vlaamse Ardennen. VVB Nationaal zou zich daar spoedig bij aansluiten.

Joris: “Er stonden natuurlijk vroeger ook al flink wat toeschouwers met een Leeuwenvlag maar als je het echt wil organiseren heb je natuurlijk veel volk nodig. Ondertussen werkt bijna gans de Vlaamse Beweging mee om dit jaarlijks te doen lukken”.

Het kan niet ontkend worden dat juist door de bevlaggingsactie de sfeer in de Ronde enorm toegenomen is. Jullie maken de Ronde. Joris: “Wij willen een positief verhaal brengen en aan de wereld Vlaanderen tonen. Vele internationale wielrenners erkennen dat dit de wedstrijd is met de meeste sfeer, met de meeste aanmoedigingen langs de kant van de weg”.

Joris: “Van Japan en Australië tot Canada kennen ze intussen Vlaanderen en onze Vlaamse Leeuw. Zonder 1 frank subsidie hebben we dit voor mekaar gekregen”.

Wie wil mee gaan vlaggen kan een mail sturen naar joris_de_kerpel@msn.com .

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Wind in de zeilen op Vlaamse Open Molendag
Oost-Vlaanderen

Wind in de zeilen op Vlaamse Open Molendag

Zondag 28 april is het Vlaamse Open Molendag. Breng een bezoek aan de prachtige molens van Provincie Oost-Vlaanderen: laat de molenaar of molengids vertellen, geniet van demonstraties en proef van het lekkers.

Lees meer »