Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

35 bestuurders betrapt zonder geldig rijbewijs

35 bestuurders betrapt zonder geldig rijbewijs

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

35 bestuurders betrapt zonder geldig rijbewijs

Tijdens de Verkeersveilige Dag op dinsdag 27 februari 2024, een initiatief van de gouverneur van Oost-Vlaanderen en de procureur-generaal i.s.m. de lokale en federale politie, werden 35 bestuurders zonder een geldig rijbewijs uit het verkeer gehaald. Er werden ook 234 automobilisten betrapt op gsm-gebruik achter het stuur en 33 positieve speekseltesten afgenomen.

Met de Verkeersveilige Dag, een jaarlijks terugkerende actie die bewust op voorhand wordt aangekondigd, willen de initiatiefnemers automobilisten in de eerste plaats sensibiliseren rond de gevaren van vier grote killers in het verkeer: rijden onder invloed, het niet dragen van een gordel, afleiding (gsm-gebruik achter het stuur) en overdreven en onaangepaste snelheid. Op meer dan 120 plaatsen in de provincie werden door zo’n 160 politiemensen van de lokale en federale politie verkeerscontroles georganiseerd.

Resultaten
  • Rijden onder invloed van alcohol: 3 chauffeurs legden een positieve ademtest af, ofwel 0,1 % van de gecontroleerde bestuurders. Dat is hetzelfde resultaat als bij de actie van vorig jaar.
  • Rijden onder invloed van drugs: 33 chauffeurs legden een positieve speekseltest af, ofwel 1,17 % van de gecontroleerde bestuurders. Dat is een daling ter opzichte van de actie van vorig jaar (2,25%).
  • Er werden 3496 snelheidsovertredingen vastgesteld: 8,8 % van de gecontroleerde voertuigen reed te snel. Dat is een daling ten opzichte van de actie van vorig jaar (12,3 %).
  • Zowel voor het rijden zonder gordel, als gsm-gebruik achter het stuur en rijden zonder een geldig rijbewijs werd het hoogste aantal overtredingen in drie jaar tijd vastgesteld. Het gaat respectievelijk om 85, 234 en 35 inbreuken.

“Het is ontmoedigend dat in een dramatische week als deze – waarbij twee wielertoeristen die op het fietspad reden door een dronken chauffeur zonder geldig rijbewijs werden aangereden en het leven lieten- er bij een aangekondigde actie maar liefst 35 bestuurders zonder geldig rijbewijs uit het verkeer werden gehaald. De verkeersregels zijn ook de veiligheidsregels. Acties als de Verkeersveilige Dag blijven nodig om een mentaliteitswijziging mogelijk te maken. Ik bedank alle lokale politiezones en de federale politie voor hun inzet. Eerst sensibiliseren, daarna controleren en vervolgens bestraffen indien nodig. Die straffen moeten ook uitgevoerd worden. Het kan niet getolereerd worden dat de politie verbaliseert, de rechter een rijverbod uitspreekt, maar vervolgens wordt vastgelegd dat dit genegeerd wordt en men toch de weg opgaat. Daarom is het belangrijk dat er wordt nagedacht over het inzetten van bijkomende instrumenten om dat te controleren. Ik denk daarbij ook aan elektronisch toezicht als autonome straf in die gevallen waarbij een rijverbod wordt genegeerd. Desgevallend wordt rijden spijts verval zichtbaar en kan er onmiddellijk ingrepen worden.”, aldus Gouverneur Carina Van Cauter

Lees ook ons eerder artikel: 

Controles ganse dag tijdens Verkeersveilige Dag

 

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
De Ronde op haar Paasbest
Oost-Vlaanderen

De Ronde op haar Paasbest

Op paaszondag 31 maart weerklinkt het startschot van de 108ste Ronde van Vlaanderen. De dag ervoor, op zaterdag 30 maart, wagen de wielertoeristen zich aan het parcours.

Lees meer »
Op zaterdagnamiddag 23 maart 2024 kunnen jongeren tussen de 6 en 14 jaar terug Roefelen in Herzele. Dit jaar bezoekt onze Herzeelse jeugd Steenhuize om er te ontdekken hoe de professionele wereld van volwassenen eruit ziet.
Herzele

Roefelen in Herzele

Op zaterdagnamiddag 23 maart 2024 kunnen jongeren tussen de 6 en 14 jaar terug Roefelen in Herzele. Dit jaar bezoekt onze Herzeelse jeugd Steenhuize om er te ontdekken hoe de professionele wereld van volwassenen eruit ziet.

Lees meer »