Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

De Ronde op haar Paasbest

De Ronde op haar Paasbest

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

De Ronde op haar Paasbest

Op paaszondag 31 maart weerklinkt het startschot van de 108ste Ronde van Vlaanderen. De dag ervoor, op zaterdag 30 maart, wagen de wielertoeristen zich aan het parcours. Op een persconferentie in aankomststad Oudenaarde, in aanwezigheid van gouverneur Carina Van Cauter, burgemeester Marnic De Meulemeester, Tomas Van Den Spiegel (Flanders Classics) en Carl Vansteenkiste (Peloton) bleek dat opnieuw alle ingrediënten aanwezig zijn voor een geslaagd en veilig Rondeweekend in Oost-Vlaanderen.

Veiligheid voorop naar aanleiding van Vlaanderens Mooiste die elk jaar een massa volk op de been brengt. Die veiligheidsketen wordt naar jaarlijkse gewoonte bovenlokaal en multidisciplinair gecoördineerd door de gouverneur van Oost-Vlaanderen, in nauwe samenwerking met de burgemeesters, de veiligheidsdiensten en de organisatoren. Samen nemen ze verschillende veiligheidsmaatregelen om er voor iedereen een sportief feest van te maken.

 

Van crowdmanagement naar crowdcontrol

Alle betrokken lokale besturen ontvingen opnieuw modelbesluiten om de meer dan 100 randactiviteiten op een eenvormige manier te kunnen beheren. De betrokken steden en gemeenten creëerden met dit instrument ook 20 veiligheidszones nabij hellingen en kasseistroken waar traditiegetrouw veel mensen op een beperkte ruimte samenkomen. Daar zijn bijkomende veiligheidsmaatregelen noodzakelijk om aan crowdmanagement te doen.

Dit jaar zal in zes veiligheidszones het aantal supporters doorheen de volledige dag gemeten worden aan de hand van telecomdata. Het gaat om de Oude Kwaremont en Paterberg in Kluisbergen, de Kruisberg en Hotond in Ronse, en de Markt en de aankomst in Oudenaarde. De aantallen zullen real-time beschikbaar zijn in de Rode Cel, het multidisciplinaire crisiscentrum, en de politionele commandoposten. Deze info, gecombineerd met de ogen op het terrein, zullen de kritische capaciteit van deze zones bepalen, de veiligheidsdiensten toelaten om vanaf komende edities aan crowdcontrol te doen en indien nodig, bijkomende maatregelen te nemen. De analyse achteraf zal ook gebruikt worden om de bestaande veiligheidsmaatregelen te optimaliseren.

 

Oproep aan de supporters!

De bestuurlijke overheden, veiligheidsdiensten en organisatoren rekenen ook op de supporters en herinneren daarom aan deze vuistregels langs het parcours:

  1. Respecteer de wegcode, de tijdelijke verkeersmaatregelen en de snelheidslimieten.
  2. Sta niet op gevaarlijke punten en let goed op wanneer je het parcours oversteekt.
  3. Breng geen glas mee langs het parcours.
  4. Kies voor veilig en duurzaam vervoer: maak gebruik van de fiets, de extra treinen en/of de pendelbussen.
  5. Groot gelijk dat je nuchter rijdt. Spreek op voorhand af hoe je veilig thuis geraakt.
  6. Maak van Vlaanderens Mooiste ook de Properste. Laat geen afval rondslingeren.
  7. De koers in goede banen leiden, dat verdient respect. Volg de richtlijnen van de veiligheidsdiensten en signaalgevers altijd op.

 

Aangescherpt mobiliteitsplan

Ter gelegenheid van deze editie werd ook extra geïnvesteerd in het bovenlokaal mobiliteitsplan en gebruiksklare informatie erover aan de supporters. Op de website www.rondevanvlaanderen.be vinden supporters voor het eerst uitgebreide info om hun reis op basis van hun vervoersmiddel te plannen. Ook ter plaatse zal er voldoende signalisatie aangebracht worden om iedereen vlot tot bij de hotspots langs het parcours te brengen.

In de ruime omgeving van de aankomstzone en heuvelzone wordt opnieuw een verkeersvrije zone ingesteld. Dit wil zeggen dat er geen wagens worden toegelaten op zondag. Om deze hellingen en de aankomst in Oudenaarde te bezoeken, kunnen de supporters gebruikmaken van de parkings aan de rand van de afgesloten zone.

  • Parkingzone Bruwaan Oudenaarde via E17 Afrit 8 De Pinte
  • Parkingzone Ronse via E429 Afrit 31 Frasnes-lez-Anvaing

Vervolgens kunnen ze met de gratis pendelbussen vanuit Ronse en Oudenaarde de hotspots op het parcours bereiken. Er worden ook verschillende fietsenparkings geïnstalleerd. Nieuw dit jaar: ook supporters die niet uit de buurt komen, kunnen de fiets nemen. Zij zetten hun fiets op of in de auto en maken gebruik van de Park&Bike-mogelijkheid in Avelgem (via E17 Afrit 3b Kortrijk-Oost).

Daarnaast zijn er vanuit verschillende steden rechtstreekse treinverbindingen naar Oudenaarde en Ronse. Eenmaal aangekomen kunnen de gratis pendelbussen gebruikt worden.

 

Aanloop over bredere wegen

In de eerste wedstrijduren doet het peloton de Dorpen van de Ronde aan. Dat zijn dit jaar Sint-Niklaas, Hamme, Haaltert, Herzele en Zottegem. Er werden een aantal parcourswijzigingen doorgevoerd in functie van veiligheid. Zo gaat de aanloop naar de Vlaamse Ardennen dit jaar over bredere wegen zodat het peloton ruimte heeft om vaart te maken. Vorig jaar bepaalde de snelheid in de openingsuren mee het wedstrijdverloop en de strategische keuzes van de ploegen. Daarnaast is bij de mannen ook de aanloop naar de Koppenberg gewijzigd. Die is gelijk getrokken met die van de vrouwen. De afdaling ernaartoe en de laatste haakse bocht zijn geschrapt, wat bij de mannen voor een meer overzichtelijke route van Paterberg richting de Bult van Melden zorgt. Daarnaast zijn ook Kortekeer en Kanarieberg dit jaar niet in het parcours opgenomen. Daarmee wil de organisatie anticiperen op de evolutie in de manier van koersen. Er waren punten waarop de wedstrijd de laatste jaren dreigde stil te vallen. Van aan de Koppenberg wacht mannen en vrouwen een gelijke en identieke finale als vorig jaar, met de Oude Kwaremont en Paterberg in een hoofdrol.

 

Sfeer van respect op zaterdag

Net als de voorbije jaren neemt We Ride Flanders met de “We care about cycling”- campagne het voortouw om het evenement te laten verlopen in een sfeer van respect: voor de medefietsers en andere weggebuikers, voor omwonenden, de vele vrijwilligers en voor de natuur. Via de infogids vooraf en via de speakers en aparte signalisatieborden aan de start en op het parcours worden de deelnemers warm gemaakt om er opnieuw één groot wielerfeest van te maken, op én naast de fiets.

Lees ook ons eerder verschenen artikel over de Ronde: https://www.nieuwskrant.be/oost-vlaanderen/31-maart-de-vlaamse-leeuw-op-de-ronde-van-vlaanderen/

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
De geboorte van Lets Digo
Oost-Vlaanderen

De geboorte van Lets Digo

Letsen is diensten en goederen uitwisselen, zonder dat er geld voor nodig is.
Sociaal, duurzaam, héél eenvoudig en door de overheid erkend!

Lees meer »
Schrijven voor de Nieuwskrant
Op zaterdagnamiddag 23 maart 2024 kunnen jongeren tussen de 6 en 14 jaar terug Roefelen in Herzele. Dit jaar bezoekt onze Herzeelse jeugd Steenhuize om er te ontdekken hoe de professionele wereld van volwassenen eruit ziet.
Herzele

Roefelen in Herzele

Op zaterdagnamiddag 23 maart 2024 kunnen jongeren tussen de 6 en 14 jaar terug Roefelen in Herzele. Dit jaar bezoekt onze Herzeelse jeugd Steenhuize om er te ontdekken hoe de professionele wereld van volwassenen eruit ziet.

Lees meer »
De Ronde op haar Paasbest
Oost-Vlaanderen

De Ronde op haar Paasbest

Op paaszondag 31 maart weerklinkt het startschot van de 108ste Ronde van Vlaanderen. De dag ervoor, op zaterdag 30 maart, wagen de wielertoeristen zich aan het parcours.

Lees meer »