Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Geopark Schelde Delta draagt voortaan Unesco Global Geopark keurmerk

Geopark Schelde Delta draagt voortaan Unesco Global Geopark keurmerk

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Geopark Schelde Delta draagt voortaan Unesco Global Geopark keurmerk

Het Geopark Schelde Delta heeft het Unesco Global Geopark-keurmerk ontvangen. Unesco bestempelt de geologische, cultuurhistorische en landschappelijke waarde van het Schelde-estuarium als uniek. Het Belgisch-Nederlandse Geopark mag zo in één adem worden genoemd met de zwarte vulkanische stranden van Lanzarote, de geothermische activiteiten van Ijsland of het Colca-ravijn in Peru.

Unieke regio

Nergens ter wereld is de wisselwerking tussen mens en water zo zichtbaar in het landschap aanwezig als in de Vlaams-Nederlandse Schelde Delta. Een evenwicht vinden tussen het goede en het nodige in dit dynamische landschap is moeilijk, en verdient alle aandacht die een Geoparkstatus biedt.

Grensoverschrijdend netwerk

De Provincie Oost-Vlaanderen is een van de vijf provincies die initiatiefnemer zijn voor het stevige aanvraagdossier, naast Zeeland, Noord-Brabant, Antwerpen en West-Vlaanderen. De provincies werkten hiervoor samen met meer dan 60 gemeentebesturen, kennisinstellingen zoals UGent en Artevelde Hogeschool, musea zoals de Drongengoedhoeve in Aalter – die ook de Oost-Vlaamse onthaalpoort is, het Mercatormuseum in Sint-Niklaas, het PolderMAS in Kieldrecht, en ook de toeristische diensten … Het netwerk is een huzarenstukje van grensoverstijgende publiek-private samenwerking.

“Als voorzitter van de stuurgroep Geopark Schelde Delta ben ik heel fier dat Unesco ons dit keurmerk toekent! We kunnen nu nog meer inzetten op de beleving van dit geologisch, landschappelijk en cultuurhistorisch erfgoed. Bovendien kunnen de vele partners, onder de vlag van dit internationale keurmerk, nog intensiever samenwerken. En we willen ook het duurzame toerisme in onze regio nog meer promoten en spreiden.”, zegt gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed

50 miljoen jaar jong

Het huidige landschap van Geopark Schelde Delta is een verhaal van 50 miljoen jaar bodemdaling en -opheffing, van stijging en van daling van de zeespiegel, van getijdenwateren, rivieren en klimaatverandering. Daarnaast toont het de wisselende rol van natuurlijke processen en menselijke invloeden van de laatste tweeduizend jaar: de Deltawerken in Nederland, de kleiputten voor de baksteennijverheid zoals in Boom, Rumst, Niel en Steendorp, de turfwinning voor energie en zout zoals in Berlare en Hamme, de houtkap voor de bouw, en de gecontroleerde overstromingsgebieden (Sigmaplan).

Internationaal keurmerk voor geologie

Een erkenning als Unesco Geopark is een keurmerk dat internationale aandacht schenkt aan het geologische erfgoed van een gebied, en de daarmee samenhangende cultuurhistorie. Dit geeft initiatieven voor onderzoek, natuur- en landschapsbeheer, en duurzaam toerisme dan ook meer kans op (Europese) fondsen. Unesco hecht ook veel belang aan de educatie, de lokale tradities en de holistische aanpak van de geoparken.

Ontdek het zelf

Profiteer van de aankomende paasvakantie om, al wandelend en fietsend op een van de vele interessante routes, het Unesco Global Geopark Schelde Delta te ontdekken.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Voel je thuis op Erfgoeddag
Oost-Vlaanderen

Voel je thuis op Erfgoeddag

Op zondag 21 april is het opnieuw Erfgoeddag. Die dag staat dit jaar in het teken van ‘thuis’. Wat dat in Oost-Vlaanderen inhoudt, kan je ontdekken op de provinciale locaties Scheepswerven Baasrode, Archeocentrum Velzeke en Huysmanhoeve Eeklo.

Lees meer »
De geboorte van Lets Digo
Oost-Vlaanderen

De geboorte van Lets Digo

Letsen is diensten en goederen uitwisselen, zonder dat er geld voor nodig is.
Sociaal, duurzaam, héél eenvoudig en door de overheid erkend!

Lees meer »
Eerste gedenkboom ingehuldigd in Baardegem foto: copyricht Stad Aalst
Aalst

Eerste gedenkboom ingehuldigd in Baardegem

Wanneer de as van een overledene wordt uitgestrooid, of wanneer een graf verdwijnt, zijn nabestaanden vaak op zoek naar een plek waar ze terechtkunnen om naartoe te gaan en om herinneringen op te halen. Daarom huldigde de Stad Aalst op zaterdag 20 april de eerste gedenkboom in op de begraafplaats van Baardegem.

Lees meer »