Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Nieuwe fietstelpaal telt fietsers op fietsring Gent

Nieuwe fietstelpaal telt fietsers op fietsring Gent

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Nieuwe fietstelpaal telt fietsers op fietsring Gent

Gent heeft er een nieuwe fietstelpaal bij. De Provincie Oost-Vlaanderen installeerde een telpaal op de F400 – de kleine fietsring rond Gent. De telpaal staat niet zo ver van de fietsbrug over de Watersportbaan die volgende maand klaar is. Ze zal nuttige data opleveren in het kader van het fietsbeleid van zowel de Provincie als de stad. Ook voor fietsers zelf kan de telpaal gezien worden als een leuk extraatje zijn dat belevingswaarde van de F400 nog verhoogt.

Hoeveel fietsers maken jaar na jaar gebruik van de fietssnelweg? Wat is het aantal fietsers op piekmomenten? Welke delen worden meest gebruikt? Welke invloed heeft het weer op het aantal fietsers? Durven fietsers de fietssnelweg te gebruiken als het donker is? Met vaste telpalen wordt het heel eenvoudig om zicht te krijgen op al deze cijfers.

“We verwachten dat de nieuwe fietsbrug over de Watersportbaan het aantal fietsers op de F400 verder zal doen groeien. Toch vinden we het belangrijk om dit ook effectief nauwkeurig te meten. Meten is weten: cijfers over het aantal fietsers verhogen niet alleen het draagvlak voor toekomstige fietsinvesteringen, ze laten ons ook toe de nodige bijsturingen in ons fietsbeleid te doen.” zegt gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Mobiliteit Fietstelonderzoek.

De Provincie Oost-Vlaanderen deed eerder al fietstelonderzoek op alle Oost-Vlaamse fietssnelwegen, de laatste keer in september vorig jaar. Gedurende een week werd onder meer het aantal fietsers geteld op een tijdelijk telpunt langs de F400 ter hoogte van de Drongensesteenweg. Ook in september 2018 en september 2021 werd het aantal fietsers op die locatie gedurende één week geregistreerd. Uit de cijfers blijkt dat het aantal fietsers fors op de F400 op vijf jaar tijd fors is toegenomen, van gemiddeld 447 per dag in 2018 tot maar liefst 1418 in 2023.

“Ik kijk uit naar de opening van de Annie Vandewiele-brug in mei/juni. We verwachten hier dan dagelijks meer dan 3.000 fietsers en voetgangers. Met de fietstelpalen zullen we dat goed kunnen monitoren én zichtbaar maken.  Dat is belangrijk. Het geeft de fietsers echt het gevoel van: ‘kijk eens, we zijn met veel’. Het ondersteunt de fietscultuur in onze stad.” volgens Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit stad Gent.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Voel je thuis op Erfgoeddag
Oost-Vlaanderen

Voel je thuis op Erfgoeddag

Op zondag 21 april is het opnieuw Erfgoeddag. Die dag staat dit jaar in het teken van ‘thuis’. Wat dat in Oost-Vlaanderen inhoudt, kan je ontdekken op de provinciale locaties Scheepswerven Baasrode, Archeocentrum Velzeke en Huysmanhoeve Eeklo.

Lees meer »
De geboorte van Lets Digo
Oost-Vlaanderen

De geboorte van Lets Digo

Letsen is diensten en goederen uitwisselen, zonder dat er geld voor nodig is.
Sociaal, duurzaam, héél eenvoudig en door de overheid erkend!

Lees meer »