Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Startschot voor openstellen ruimte Scheepswerven Baasrode

Startschot voor openstellen ruimte Scheepswerven Baasrode

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Startschot voor openstellen ruimte Scheepswerven Baasrode

De Provincie Oost-Vlaanderen heeft beslist om de werkhuizen, de grootste parels van de provinciale erfgoedsite Scheepswerven Baasrode, ook toegankelijk te maken voor het brede publiek. De werken die daarvoor nodig zijn, kregen groen licht in de provincieraad. Het einde van de werken is voorzien voor eind 2024.

“Nergens anders zijn de werkhuizen van een scheepswerf zo goed bewaard. Het is een echte tijdscapsule, boordevol historische informatie en sfeer. De Provincie investeerde al veel in de scheepswerven en maakt er nu een prioriteit van om ook de werkhuizen te kunnen delen met het brede publiek. Eind dit jaar zou het klaar moeten zijn, schrijf een bezoek dan alvast in je agenda!”

An Vervliet, gedeputeerde voor Erfgoed

De bouw van schepen langs de Schelde gaat eeuwen terug. Baasrode was een belangrijk centrum voor die scheepsbouw. De Provincie Oost-Vlaanderen is er eigenaar van de voormalige scheepswerven Van Praet-Dansaert. Die werf sloot op 31 december 1986 heel abrupt waardoor de werknemers er op 2 januari 1987 voor een gesloten deur stonden. Dat gegeven, en de inzet van veel mensen, zorgt ervoor dat deze scheepswerf vandaag nog steeds in de staat is waarin ze zich die laatste werkdag bevond.

Al enkele jaren investeert de Provincie Oost-Vlaanderen, samen met heel wat partners, in het behoud van de scheepswerven. Zo wil de Provincie mensen laten kennismaken met de unieke site, en met de geschiedenis en het ambacht van de binnenvaartscheepsbouw.

De provinciale erfgoedsite Scheepswerven Baasrode bestaat uit verschillende gebouwen. De werkhuizen met de machines konden tot nu toe enkel onder de begeleiding van een gids bezocht worden. De Provincie wil dat nog véél meer mensen deze unieke plek en haar geschiedenis kunnen ontdekken.

Daarom zal een pad door de werkhuizen gemaakt worden dat individuele bezoekers kunnen volgen. Het erfgoed wordt beschermd en alles blijft zoveel mogelijk intact. Tegelijkertijd wordt er ook gezorgd voor de veiligheid en de beleving van de bezoekers. Er zal uitleg geven worden via infoborden en digitale animaties. Zo leert de bezoeker stap voor stap het bouwproces van een binnenschip kennen.

De Provincie voorziet het einde van de werken eind 2024. Meer info via scheepswervenbaasrode.be.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Wind in de zeilen op Vlaamse Open Molendag
Oost-Vlaanderen

Wind in de zeilen op Vlaamse Open Molendag

Zondag 28 april is het Vlaamse Open Molendag. Breng een bezoek aan de prachtige molens van Provincie Oost-Vlaanderen: laat de molenaar of molengids vertellen, geniet van demonstraties en proef van het lekkers.

Lees meer »
'Herzele Zingt!’ tijdens Vlaanderen Feest!
Herzele

‘Herzele Zingt!’ tijdens Vlaanderen Feest!

De burchtweide wordt op donderdag 11 juli 2024 een feestweide met ‘Herzele Zingt’. Het muzikale evenement, dat ondertussen zowat traditie geworden is, wordt ook dit jaar georganiseerd ter gelegenheid van ‘Vlaanderen Feest!’.

Lees meer »