Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Voel je thuis op Erfgoeddag

Voel je thuis op Erfgoeddag

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Voel je thuis op Erfgoeddag

Op zondag 21 april is het opnieuw Erfgoeddag. Die dag staat dit jaar in het teken van ‘thuis’. Wat dat in Oost-Vlaanderen inhoudt, kan je ontdekken op de provinciale locaties Scheepswerven Baasrode, Archeocentrum Velzeke en Huysmanhoeve Eeklo.

“Het thema vormt een originele en warme invalshoek om de provinciale locaties op een nieuwe manier te beleven en een leerrijke zondag door te brengen. ‘Thuis’ uit vervlogen en minder vervlogen tijden!” aldus  ​gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed.

 

Thuis op een schip – Scheepswerven Baasrode

Scheepswerven Baasrode laat je aan boord gaan van de Alyv, een schip van het type spits dat werd gebouwd op de scheepswerf Van Praet-Dansaert in 1938. Je bewondert er de rijkelijke, zij het kleine, leefruimte en de originele art-decointerieurs. De vrijwilligers van de vzw Scheepvaartmuseum Baasrode staan in voor een doorleefde uitleg. Voor deze activiteit moet je reserveren.

In de Erfgoeddagexpo kom je meer te weten over welke unieke, aan het schippersleven aangepaste huishoudelijke voorwerpen, schippersgezinnen gebruikten. Wil je nog meer weten? Dan kan je de rondleiding volgen!

De School voor Scheepsmodelbouw vzw weet je alles te vertellen over de vissersboten van de 18de eeuw tot het begin van de 20ste eeuw. Je ontdekt ook hun modellen en ziet hen aan het werk. Kinderen kunnen genieten van vertelmomenten.

Voor wie ondertussen honger kreeg, is er heerlijke vissoep! Als dat niet voelt als thuis…

Meer info op www.scheepswervenbaasrode.be

 

Thuis bij de Romeinen – Archeocentrum Velzeke

Na opgraving krijgen heel wat vondsten een veilige thuis in het Archeodepot. Ontdek onder begeleiding van een gids hoe Archeocentrum Velzeke ‘als voorzichtig en redelijk persoon’ voor haar archeologische collecties zorgt. Collecties die regelmatig inspiratie geven voor een nieuwe opstelling …

Eind jaren 1980 leverde de opgraving van een villa langs de Steenbekestraat in Velzeke unieke vondsten op. Resten van wandschilderingen boden ideeën voor een gloednieuwe kleurrijke Romeinse huiskamer. Je stapt binnen en voelt je meteen thuis.

Terwijl de jongste bewoners creatief aan de slag gaan met kleuren en patronen ben je welkom voor een rondleiding met aandacht voor het huis doorheen de geschiedenis. Je krijgt er tal van materialen in handen die je meer leren over woningbouw in de Romeinse tijd.

Aansluiten voor een workshop of rondleiding kan op elk moment. Meer info op www.archeocentrumvelzeke.be

 

Melk aan huis – Huysmanhoeve

Het beeld van een melkboer die aan huis komt leveren, is bijna uit het straatbeeld verdwenen. De Huysmanhoeve rakelt die geschiedenis op met de expo ‘Melk aan huis’, die start op Erfgoeddag. Alle info vind je via www.plattelandscentrum.be

 

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant