Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Zowat 50 Opwijkse kunstenaars stellen tijdens twee expositieweekends hun werk voor aan het grote publiek in de voormalige brouwerij De Smedt in Opwijk. Op zaterdag 17 en 24 en zondag 18 en 25 februari organiseren Kunst In Lege Huizen en Toer&Taxus er hun grote amateurkunstexpo, in samenwerking met de gemeente Opwijk.  

Kunst In Lege Huizen en Toer&Taxus zijn niet aan hun proefstuk toe. De voorbije jaren richtten ze al verschillende tentoonstellingen in in bekende leegstaande gebouwen in Opwijk. Tom Bosman van Kunst In Lege Huizen: “We stellen telkens een bekend leegstaand pand nog één keer open voor het publiek en geven Opwijkse kunstenaars er een podium.“ Na de succesvolle expo’s Kunst In Beenhouwerij Carine en Noël (2017), Kunst in Bloemenwinkel Helios (‘Bij Taken’) (2018), Kunst In het Oud Gemeentehuis in Mazenzele (2019) en het outdoor kunstenparcours Kunstlicht tijdens de coronaperiode (2021) nemen de kunstenaars dit keer hun intrek in een unieke locatie: de oude brouwerij De Smedt aan de Ringlaan in Opwijk. “Het centrale thema van deze editie is toepasselijk Leven in de brouwerij,” zegt medeorganisator Kris De Plecker van Toer&Taxus. “Het thema is breed interpreteerbaar, waardoor de kunstenaars er op diverse wijzen iets boeiends en moois van maken, waar iedereen zijn gading in vindt.”

Brouwerijgebouw nog één keer toegankelijk

De voor Opwijk iconische brouwerij waar zowel Op-Ale als Affligembier werden gebrouwen, sloot in 2022 de deuren na vele decennia activiteit en bloei. De site werd verkocht aan een projectontwikkelaar. Die heeft nu ingestemd met een éénmalig event in het brouwerijgebouw. “Een uitzonderlijke kans om het gebouw met de brouwzaal en de werken van de Opwijkse kunstenaars te bewonderen. Fotografie, film, woord, beeldende kunst, schilderkunst, muziek … komen aan bod. We zullen maar liefst drie verdiepingen innemen,” vullen Florent Verberckmoes en Johan De Bleser van Toer&Taxus aan. Ook de projectontwikkelaar zelf zal er zijn plannen tonen.

“We zijn er in geslaagd om een unieke samenwerking op te zetten met naast het grootste aantal lokale kunstenaars uit onze geschiedenis ook de deelname van de Opwijkse Academie voor Beeldende Kunst en ’t Opwijks Archief, dat zorgt voor een aantal unieke archiefstukken. Op het programma staan ook enkele optredens van lokale muzikanten om echt leven in de brouwerij te brengen,” aldus Tom Bosman. “Dit event wordt daarmee meteen de grootste amateurkunstenexpo van de regio,” zegt hij trots. 

Op zaterdag 17 en 24 februari en op zondag 18 en 25 februari is de expo vrij toegankelijk van 11u tot 18u.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.