Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Leeshelden werkt taalachterstand in Herne spelenderwijs weg

Leeshelden werkt taalachterstand in Herne spelenderwijs weg

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Leeshelden werkt taalachterstand in Herne spelenderwijs weg

In het project ‘Leeshelden’ gaan kinderen van het 2de en 3de leerjaar, die moeite hebben met lezen, spelenderwijs om met Nederlandse teksten. Wekelijks komen ze samen in een bibliotheek om boeken te lezen en creatief te bespreken. Tussen oktober en december werden er een 10-tal lees- en spelsessies georganiseerd in de openbare bibliotheek Petrus Naeghel in Herne. Op 16 december vond de laatste voorleessessie plaats van deze reeks Leeshelden.

Iedere zaterdagochtend kwamen de ‘Leeshelden’ samen in de bibliotheek om boeken te lezen die speciaal voor hen werden geselecteerd. Tijdens deze bijeenkomst werd er een uur samen gelezen. Daarna volgde een half uur verwerking van het boek in de vorm van een spel, knutselactiviteit of een puzzel.

“Lezen is leuk”, dit is wat wij proberen bij te brengen aan de kinderen die anderhalf uur komen doorbrengen in onze bib. Onze bedoeling is deze kinderen vooruit te helpen met het lezen op school. Maar we trachten er vooral voor te zorgen dat ze met plezier leren lezen. Hierbij houden we rekening met hun interesses bij de lees-en knutselactiviteiten.  Kinderen mogen bij voorbeeld zelf het te lezen boekgaan uitkiezen uit ons boekenkoffer.  Er wordt ook tijd vrij gemaakt voor educatieve spelletjes die zich richten op letterherkenning of woordvorming”, zegt begeleidster Francine.

De kinderen werden door de zorgcoördinatoren van de school geselecteerd voor het traject. Door het volgen van het Leesheldentraject krijgen de kinderen extra oefenkansen in een veilige oefengroep, tussen de boeken van de bibliotheek.
​Er werd in Herne gewerkt met drie kleine groepjes van maximaal 5 kinderen. Elk met hun eigen leesniveau en eigen boeken-en materialenkoffer.

“De kwaliteit van ons onderwijs staat of valt met de kwaliteit van het lezen. Zeker in deze regio is het belangrijk dat alle kinderen goed Nederlands kunnen lezen. Dat helpt hen op school en in hun latere beroepsleven. Leeshelden is een goed initiatief dat inspeelt op het wegwerken van taalachterstand bij kinderen”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde van Vlaams karakter en onderwijs.

Sinds 2020-2021 ondersteunt de provincie Vlaams-Brabant inhoudelijk en financieel gemeenten bij de organisatie van het project ‘Leeshelden’. Tot nu toe organiseerden al 28 gemeenten deze voorleessessies.
​Een aantal gemeenten zetten het project verder met eigen middelen of projectsubsidies.

De gemeente Herne ontving een subsidie van 856 euro voor haar nieuwe voorleesreeks.

​”Want volgehouden inspanningen lonen om op termijn die onbewust opgelopen lees- en dus taalachterstand in te halen. Met veel geduld, tijd, boterhammen en goede wil, wordt lezen echt opnieuw een plezier”, besluit Sandra Dero, schepen van Herne.

Meer info: www.leeshelden.be

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Boekvoorstelling ‘Galmend Roosdaal’
Roosdaal

Boekvoorstelling ‘Galmend Roosdaal’

Op donderdag 18 april slaat Rausa twee vliegen in één klap: zij presenteren een prachtig lees-kijk- en luisterboek over de Roosdaalse klokken én ze stellen de brochure van de Erfgoeddag, met als thema ‘Thuis’, voor.

Lees meer »
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand