Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Pajottenland 2.0 een land om online lief te hebben

Pajottenland 2.0 een land om online lief te hebben

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Pajottenland 2.0 een land om online lief te hebben

Gemeentebestuur Galmaarden werkte de voorbije twee jaren als copromotor samen met de Cultuurregio Pajottenland en Zennevallei, Pajottenland+ en Wikimedia België aan het LEADER+ project “Pajottenland 2.0: een land om online lief te hebben”. Het project wil inzetten op het duurzaam en open ontsluiten van het unieke en waardevolle regiokarakter. Het doel is om informatie over waardevolle locaties in het Pajottenland en de Zennevallei online toegankelijk te maken via Wikipedia door aan deze locaties uniforme QR-borden te voorzien.

De cultuurdienst en de technische dienst zullen in de loop van de week aan 31 locaties in Galmaarden, Tollembeek en Vollezele QR-bordjes of QR-paaltjes voorzien, die allen verwijzen naar een specifieke Wikipedia-pagina. Op die pagina is meer informatie te vinden over de historiek, bouwgeschiedenis en betekenis van de specifieke plaats.

Er is gekozen voor locaties die kenmerkend zijn voor de Galmaardse identiteit en het socioculturele leven. Zo zullen wandelaars binnenkort naar hartenlust kunnen scannen op plekken als de Congoberg, de Heetveldemolen, het Baljuwhuis of het Urbanusbeeld. Ook verschillende kapellen krijgen een QR-bordje. De kennis over het rijke mijnwerkersverleden van Galmaarden wordt publiek toegankelijk door QR-bordjes aan het Mijnwerkersmonument aan station Galmaarden, de Mijnwerkersbuste aan de Sint-Pauluskerk in Vollezele en de Mijnwerkerslamp aan station Tollembeek. We brengen het unieke verleden van het Belgisch Trekpaard, dat zijn oorsprong vond in Vollezele, dichter bij de wandelaars door bordjes aan onder andere Hof Ter Haegen en het Museum van het Belgisch Trekpaard.

Ook aan de Pauwelhoeve werd een paaltje geplaatst. Als verzamelplaats voor het authentiek folkloristisch Galmaards feest, de Pauwelviering, kon die niet ontbreken. De voorbereidingen rond de Pauwelviering zijn alweer volop aan de gang en zullen hun hoogtepunt bereiken op 28 januari 2024 tijdens  het grote Pauwelfeest. De Pauwelviering is sinds 2016 erkend als immaterieel cultureel erfgoed.

Bevoegd schepen, Ludo Van Paepegem, nodigt iedereen uit om op zoek te gaan naar alle QR-bordjes en QR-paaltjes om zo meer te weten te komen over onze mooie streek. In de loop van 2024 zullen ook andere locaties, die nu niet werden opgenomen, verder worden uitgewerkt en voorzien worden van een QR-bordje.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Renovatie Huis van het Kind Asse
Asse

Renovatie Huis van het Kind Asse

Het Huis van het Kind, gevestigd in het Sociaal Huis in Asse, onderging onlangs een complete renovatie. Vloer, verlichting en meubilair werden vernieuwd waardoor het nu een nog meer uitnodigende en stimulerende plek voor gezinnen is.

Lees meer »
Boekvoorstelling ‘Galmend Roosdaal’
Roosdaal

Boekvoorstelling ‘Galmend Roosdaal’

Op donderdag 18 april slaat Rausa twee vliegen in één klap: zij presenteren een prachtig lees-kijk- en luisterboek over de Roosdaalse klokken én ze stellen de brochure van de Erfgoeddag, met als thema ‘Thuis’, voor.

Lees meer »
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand