Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Vollezele Statie: herdenkingsborden over de Pajotse Boerentram en Jaak Ballings

Vollezele Statie: herdenkingsborden over de Pajotse Boerentram en Jaak Ballings

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

De dienst vrije tijd stelt in samenwerking met Sam Van Belle (Heemkundige Kring Gooik) twee herdenkingsborden voor nabij de vroegere tramstatie van Vollezele, waar de Pajotse Boerentram tussen 1906 en 1959 halt hield onderweg van Leerbeek naar Ninove.

De Pajotse Boerentram doorkruiste het Pajottenland tussen 1888 en 1972, vanuit eindhaltes Edingen, Halle, Leerbeek, Brussel en Ninove. De tram bracht mensen en goederen uit het Pajottenland naar hoofdstad Brussel. Zo gebruikten landbouwers hem om hun koopwaren te verkopen in de grootsteden. In Vollezele hielden kopers uit heel Europa halt, vooral voor de aankoop van een Brabants Trekpaard. De verkochte paarden werden met een speciaal daarvoor gebouwde tram weggebracht. Op 1 september 2022 was het 50 jaar geleden dat de laatste tram dienst reed. Om dit jubileum een blijvende herinnering te geven, werden in de streek al een 15-tal fotoborden geplaatst aan of nabij de oude Pajotse tramhaltes op initiatief van de Heemkundige Kring Gooik en in het bijzonder van Sam Van Belle.

Vollezele Statie bevond zich ter hoogte van Kasteelstraat 27. Daarom prijkt daar nu een bord ter ere van deze Pajotse Boerentram. Schepen Ludo Van Paepegem voor cultuur en erfgoed en de dienst vrije tijd van de gemeente Galmaarden koppelen aan dit initiatief een tweede bord, ter ere van schrijver Jaak Ballings (1881 – 1941) die een groot deel van zijn leven in Vollezele woonde. Hij was de meest gespeelde toneelacteur in Vlaanderen en Nederland tussen de twee wereldoorlogen. Hij werkte aanvankelijk als onderwijzer in Vollezele en was medeoprichter van de toneelvereniging Helpt Elkander (1917), die vandaag de dag nog steeds actief is. Na zijn onderwijscarrière nam hij 16 jaar lang de Pajotse Boerentram om als ambtenaar naar Brussel te pendelen. Hij beschrijft zijn ervaringen in het lied ‘De Boerentram’. Het lied geeft een sprekend beeld van hoe een ritje met de tram verliep.

Omdat het pleintje aan de kruising van de Kasteelstraat en de Molenstraat in de nabije toekomst zal worden heringericht als rustplek langs de VolleGaas-route, krijgen de borden alvast een tijdelijke plek aan de kant van de Molenstraat. Bij de herinrichting zullen ze een nieuwe plaats krijgen.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Gooik hangt de regenboogvlag uit
Pajottegem

Gooik hangt de regenboogvlag uit

Op 17 mei 1990 schrapte de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie, homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten.
Sindsdien is deze dag uitgeroepen tot de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT).

Lees meer »
Leeuw Rinkt
Sint-Pieters-Leeuw

Leeuw Rinkt

Ook dit jaar mag Leeuw Rinkt de Leeuwse zomer op gang trekken! Kom op zaterdag 15 juni vanaf 17 uur genieten van een gezellige avondmarkt en lonkende terrasjes terwijl cultuurcentrum Coloma op drie podia zorgt voor zomerse muziek en dans

Lees meer »
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand