Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

1 miljoen euro steun voor Hals papierrecyclage bedrijf Pacapime

1 miljoen euro steun voor Hals papierrecyclage bedrijf Pacapime

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

1 miljoen euro steun voor Hals papierrecyclage bedrijf Pacapime

Vertrekkend van 100% gerecycleerd papier, produceert het Halse Pacapime zelf golfkarton en herwerkt het tot verschillende soorten dozen (gaande van de klassieke verhuisdoos over wrap arounds tot lage open dozen voor groente en fruit). Het bedrijf ontvangt nu een steun van 1 miljoen euro om een energieopslagsysteem aan te kopen.

 “Een heel goede zaak voor Vlaams-Brabant en Halle” zegt Vlaams Parlementslid Jeroen Tiebout (N-VA). “Met die middelen kan het bedrijf de traditionele boilers op fossiele brandstoffen vervangen, haar CO2 uitstoot fors verminderen, groene stroom bufferen en het stroomnet stabiel houden. Maar minstens even belangrijk, zal de beperking van de energiefactuur, Pacapime concurrentieel houden. Daardoor kan de werkgelegenheid behouden blijven in Vlaams-Brabant en mogelijks in Halle zelfs uitbreiden. Een investering die goed is voor onze Halse en Vlaamse Welvaart!”

Pacapime NV is een familiaal bedrijf dat in 1919 opgestart werd en gevestigd is in het Vlaams-Brabantse Halle. Meer bekend is ongetwijfeld de hele grote muurschildering die aan het bedrijf staat langsheen het kanaal Brussel-Charleroi. Minder bekend is dan weer de activiteit die zich achter die muurschildering voltrekt. Het bedrijf herwerkt golfkarton tot verschillende soorten dozen die tal van gebruiken kent. De omzet bedroeg zo’n 50 miljoen euro in 2021 en werd gerealiseerd met 108,8 VTE. “Met deze steun van 1 miljoen euro kan het bedrijf nu verder inzetten op verduurzaming, vergroening en extra werkgelengheid. En dat is een hele goeie zaak voor Halle en bij uitbreiding Vlaams-Brabantse welvaart”, aldus Vlaams Parlementslid Jeroen Tiebout (N-VA).

In het weerhouden project zal Pacapime een thermisch energieopslagsysteem (TES) van de Kyoto Group kopen en zelf exploiteren. Dat HeatCube-TES systeem is een innovatieve oplossing dat gesmolten zout gebruikt voor de opslag van thermische energie. Door gebruik te maken van de uitzonderlijke warmtevasthoudende eigenschappen van het gesmolten zout, biedt het systeem een betrouwbare en efficiënte manier om traditionele boilers op fossiele brandstoffen te vervangen.

Maar deze investering reduceert ook de CO2 uitstoot fors. En het stelt haar in staat om in de volgende jaren, de verwachte pieken in aanbod van groene stroom, te bufferen. Daarmee levert ze ineens ook een belangrijke bijdrage aan de stabiliteit van het stroomnet.

Een derde en minstens even belangrijk gevolg is dat de energiefactuur zal beperkt worden. Hierdoor blijft Pacapime concurrentieel, behouden we de werkgelegenheid in Vlaams-Brabant en wie weet kan er op termijn zelfs uitgebreid worden in Halle.

“Deze investering is dan ook niets meer of minder dan een heel goeie zaak. Goed voor het bedrijf, goed voor Halle en goed voor onze Vlaamse Welvaart!” concludeert Jeroen Tiebout.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Expo's in Westrand
Dilbeek

Expo’s in Westrand

Westrand mocht dit seizoen 50 kaarsen uitblazen. Dat feestelijk, cultureel jaar wordt afgesloten in stijl met maar liefst 3 expo’s en een prachtige installatie die de vlucht naar de toekomst symboliseert.

Lees meer »
De geboorte van Lets Digo
Oost-Vlaanderen

De geboorte van Lets Digo

Letsen is diensten en goederen uitwisselen, zonder dat er geld voor nodig is.
Sociaal, duurzaam, héél eenvoudig en door de overheid erkend!

Lees meer »