Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Criminaliteitsplatform bewijst nut

Criminaliteitsplatform bewijst nut

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Criminaliteitsplatform bewijst nut

Nood aan meer economische inspectie in Vlaamse Rand aan.

De recente cijfers van Vlaams minister van justitie Demir over het gebruik van het criminaliteitsplatform, tonen volgens Parlementslid Jeroen Tiebout (N-VA) duidelijk de nood aan van meer inspecties bij malafide ondernemers in de Vlaamse Rand. “Ik vroeg de top 100 van bedrijven met een hoge ‘crimiscore’ op en daaruit blijkt dat 7 op de 10 zich in de Vlaamse Rand rond Brussel bevinden en in de top 20 is dat de helft. 1700 bedrijven doen op die manier aan oneerlijke en frauduleuze concurrentie tegenover de hardwerkende ondernemer die zich wel aan de regels houdt. Het is duidelijk dat de Vlaamse Rand de prijs betaalt voor haar nabijheid van Brussel. Niet meer dan logisch dat de eerste aandacht van de inspectiediensten van Vlaams minister Brouns naar hier moet komen. Een vraag die ik hem ook in het parlement zal stellen.”

 

Het ‘crimiplatform’ maakt gebruik van openbare bronnen over bedrijfsinformatie zoals de gegevensbanken van KBO, Nationale Bank, Belgisch Staatsblad, data-analyses gemaakt over economische en financiële posities van ondernemingen en uitspraken van de handelsrechtbank. Op basis van een algoritme voorspelt het platform welke bedrijven mogelijk malafide zijn en zetten ze op de radar van de bevoegde politie en inspectiedienst.

 

Op basis van die info inspecteerden de sociale diensten, politie, volksgezondheid en het FAVV nog heel wat (handels)zaken waarbij verschillende inbreuken werden vastgesteld zoals uitbuiting, voedselveiligheid, BTW-fraude, milieumisdrijven enz.

 

In heel Vlaanderen zouden er een 59.202 bedrijven zijn met een hoge ‘crimiscore’. Uit de top 100 van bedrijven met de hoogste ‘crimiscore’, springt vooral de Vlaams Rand in het oog. 7 van de 10 lokale besturen waar er bedrijven zijn die het hoogste scoren op de ‘crimiscore’ liggen namelijk in de Vlaamse Rand. Zaventem, met de aanwezigheid van de luchthaven, heeft qua percentage de hoogste score, met maar liefst 1700 bedrijven met een hoge ‘crimiscore’ op haar grondgebied. De andere lokale besturen uit de Vlaamse Rand moeten duidelijk de prijs betalen voor hun nabijheid bij Brussel, zo blijkt uit de cijfers. In 2 van die hoogst scorende lokale besturen werd het ‘crimiplatform’ een jaar geleden in gebruik genomen, met name in Sint-Pieters-Leeuw, die op nummer 4 staat, en Vilvoorde, die op nummer 11 staat.

 

“Wanneer we nog iets verder kijken, dan stellen we vast dat 1 op de 2 gemeentebesturen uit de top 20 zich in de Vlaamse Rand bevinden. Het is dan ook cruciaal om verder in te zetten op deze tool én de aandacht van de inspectiediensten van minister Brouns naar deze regio te richten. Een vraag die ik ook in het parlement aan de minister zal stellen.” aldus Tiebout.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Groen Pajottenland schuift 3 kandidaten naar voor
Pajottenland

Groen Pajottenland schuift 3 kandidaten naar voor

Tijdens de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn Alwin Loeckx uit Gooik en Hendrik Schoukens uit Lennik kandidaten voor Groen, op de 5de plaats voor het Vlaams parlement en de 12de plaats voor het Europees parlement. Veerle Leroy uit Beersel is kandidaat op de 2de plaats voor het federaal parlement en wil zich vanuit de nabije Zennevallei inzetten voor het Pajottenland, zoals ze dat vroeger al gedaan heeft als voormalig schepen van o.a. leefmilieu.

Lees meer »
Hyacint-je-mee?
Pajottenland

Hyacint-je-mee?

De Natuurpuntafdelingen uit de regio Pajottenland & Zennevallei willen dit voorjaar zoveel mogelijk waarnemingen van boshyacinten (wilde hyacinten) verzamelen

Lees meer »
De geboorte van Lets Digo
Oost-Vlaanderen

De geboorte van Lets Digo

Letsen is diensten en goederen uitwisselen, zonder dat er geld voor nodig is.
Sociaal, duurzaam, héél eenvoudig en door de overheid erkend!

Lees meer »