Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Eerst water en de rest komt later

Eerst water en de rest komt later

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Eerst water en de rest komt later

Lange periodes van droogte en extreme regenval. De laatste jaren steken deze weerfenomenen ook bij ons steeds meer de kop op. Tijdens de Week van het Water zetten tal van organisaties in op meer waterbewustzijn.

De week van het water is een initiatief van de Vlaamse Milieumaatschappij. Ook Regionaal Landschap Pajottenand & Zennevallei zet zich in om een positieve impact op ons waterrijke erfgoed te maken. Om iedereen te stimuleren hierin mee te stappen zet onze Blue Deal-coördinator, samen met partners, graag enkele wateractiviteiten in de kijker.

 

Lezing: Moeras en drasland in het Pajottenland

Professor milieurecht Hendrik Schoukens vertelt de boeiende geschiedenis van natte natuur. Daarbij legt hij verschillende actuele milieu thema’s in heldere taal uit: is het Pajottenland te nat of te droog? Hebben wij recht op de natuur, of heeft de natuur ook recht op ruimte? Betekenen de Europese klimaatwetten ook iets voor ons hier?

  • Zondag 17 maart van 16 tot 18u, Plattelandscentrum Paddenbroek in Gooik.

Een organisatie van Natuurpunt Pajottenland. www.natuurpunt.be/gooik

 

Lezing: Krijgen we meer droogte én overstromingen?

Professor hydrologie Patrick Willems neemt plaats in de Klimaatsofa. Hij zoomt in op de gevolgen van de klimaatverandering op droogte, watertekorten en overstromingen in Vlaanderen. En hij voert een pleidooi voor een waterbeleid waarbij iedere druppel telt. En hij geeft tips over hoe we onze tuinen en publieke ruimte beter kunnen inrichten om water op te vangen.

  • Donderdag 21 maart om 20u in Vrijetijdshuis Liedekerke.

Een organisatie van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, in samenwerking met Klimaatpunt & Avansa-Halle-Vilvoorde. Inschrijven via www.klimaatsofa.be

 

Activiteit: Op stap met de regenwatercoach

Kom uit je klimaatsofa! Wil je jouw woning duurzamer maken door regenwater op te vangen? Vraag je je af wat er allemaal komt kijken bij de installatie van een regenwaterput? Ga dan mee op bezoek bij Geert en laat je inspireren door zijn verhaal. Hij plaatste vorig jaar een regenwaterput en gebruikt het opgevangen water nu voor het toilet, de wasmachine en om te poetsen. Je krijgt praktische tips en je kan vragen stellen aan de regenwatercoach en de aannemer.

  • Zaterdag 23 maart van 10 tot 11u in Dilbeek.

Een organisatie van Klimaatpunt, in samenwerking met Avansa Halle-Vilvoorde en Regionaal landschap Pajottenland & Zennevallei en Klimaatpunt. Inschrijven: www.klimaatsofa.be

 

 

Filmvertoning: Drinkbare rivieren

Tijdens deze gratis vertoning van de documentaire ‘Drinkbare Rivieren’ vragen we aandacht voor water in ons landschap. In de documentaire wandelt Li An een route van 1000 km langs de Maas. Onderweg gaat ze in gesprek met boeren, vissers, burgemeesters en kinderen en praten ze over vervuiling van rivieren. We dromen van drinkbare rivieren, beken en bronnen in regio Pajottenland en Zennevallei.

  • Woensdag 27 maart 2024 om 20u, het Koetshuis in Roosdaal.

Een organisatie van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei. Inschrijven: jeanne@pajot-zenne.be

 

 

Activiteit: Kajaktocht Canal It Up

Kom uit je klimaatsofa! Het kanaal in het centrum van Brussel kampt, net als heel wat andere waterlopen in ons land, met een afvalprobleem. Stap mee in een kajak van Canal It Up en help mee om er iets aan te doen. We gaan samen het water op en vissen op een uur tijd zo veel mogelijk afval op. Je krijgt ook meer uitleg over de problematiek, de mogelijke oplossingen en de toekomst van het kanaal.

  • Zaterdag 27 april om 11u bij Canal It Up in Brussel.

Een organisatie van Avansa Halle-Vilvoorde, met de medewerking van Regionaal landschap Pajottenland & Zennevallei en Klimaatpunt. Inschrijven: www.klimaatsofa.be

  

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant

Wivina Zomert

Op zaterdag 24 augustus 2024 organiseert Parkresidentie Wivina hun eerste editie van ‘Wivina Zomert!’ Dit evenement gaat door in het Wivina Park te Groot-Bijgaarden tussen 10u en 17u

Lees meer »
De geboorte van Lets Digo
Oost-Vlaanderen

De geboorte van Lets Digo

Letsen is diensten en goederen uitwisselen, zonder dat er geld voor nodig is.
Sociaal, duurzaam, héél eenvoudig en door de overheid erkend!

Lees meer »
  • Postzegel@telenet.be