Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Erfgoed Rausa vindt Pajottegem een verkeerde naam

Erfgoed Rausa vindt Pajottegem een verkeerde naam

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Erfgoed Rausa vindt Pajottegem een verkeerde naam

We schreven hier in de Nieuwskrant al over de nieuwe gemeentenaam die de inwoners van Herne, Galmaarden en Gooik mogen kiezen voor hun fusiegemeente.

Glooiingen, Heidemark, Mooigem, Pajottegem of Reinsberge

 

De Roosdaalse erfgoedvereniging Rausa

Rausa klom in haar pen en schreef een open brief naar de gemeenteraadsleden van de 3 gemeenten. 

We laten u meelezen:

“Via de pers vernamen wij dat de inwoners van uw mooie gemeenten verzocht worden om hun voorkeur te uiten over de naam die zou gegeven worden aan de fusie waar uw gemeenten deel van gaan uitmaken. Het is uiteraard niet onze bedoeling om ons in te laten met het resultaat van deze bevraging, maar als erfgoedvereniging kunnen wij toch niet anders dan onze bezwaren uiten ten opzichte van één van de voorgestelde namen, namelijk ‘Pajottegem’.

Over smaak valt niet te discussiëren, maar het claimen van een naam die een heel gebied omvat, is volgens ons onaanvaardbaar. Wij weten uiteraard dat ‘het Pajottenland’ geen officiële grenzen heeft, maar dat dit gebied meer dan drie gemeenten omvat, is een onbetwistbaar feit. Wij hopen bijgevolg dat het bezwaar dat in veel buurtgemeenten wordt geuit ernstig wordt genomen en dat de bewuste naam uit de lijst van mogelijke kanshebbers wordt geschrapt.”

Voorzitter Bart Caulier en secretaris Walter Evenepoel besluiten met:

“Wij wensen u alle succes toe bij het nemen van deze belangrijke kwestie en durven hopen dat op het briefhoofd van de nieuwe gemeente nooit de naam ‘Pajottegem’ zal prijken.”

Niet Pajottegem, wat dan wel?

Erfgoed Rausa heeft natuurlijk gelijk. Als een deeltje van het Pajottenland zich Pajottegem gaat noemen, zorgt dit voor verwarring.

Heidemark en Reinsberge zijn 2 mogelijkheden die aardrijkskundig verwijzen naar de 3 gemeenten. Op zich een goede keuze als je geen rekening houdt dat er wel eens een gemeente bij zou kunnen aansluiten bij de nieuwe fusie. Wat zeker kan in de toekomst: Bever? Pepingen? Lennik? Kiezen we dan voor opnieuw een nieuwe naam?

Blijft over Mooigem en Glooiingen. Tja, mooi ok, moet misschien kunnen, maar velen buiten Mooigem vinden hun gemeente ook mooi. ‘De gustibus et coloribus’ … enz.

Blijft over Glooiingen. Heuvels zijn er ook in Bever, Pepingen en Lennik.  Deze gemeenten glooien ook. Dit zou misschien dan wel eens de beste optie kunnen zijn met een blik op de toekomst en misschien een bijkomende gemeente die aansluit.

Indien er zeker geen gemeente meer zou aansluiten vindt onze redactie Heidemark en Reinsberge een aantrekkelijke keuze. Wij mogen niet stemmen dus Herne, Galmaarden en Gooik maak een goede keuze.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Hyacint-je-mee?
Pajottenland

Hyacint-je-mee?

De Natuurpuntafdelingen uit de regio Pajottenland & Zennevallei willen dit voorjaar zoveel mogelijk waarnemingen van boshyacinten (wilde hyacinten) verzamelen

Lees meer »
Schrijven voor de Nieuwskrant