Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Feestelijke opening Taalpunten Nederlands in bibliotheken Ternat Liedekerke Affligem Roosdaal

Feestelijke opening Taalpunten Nederlands in bibliotheken Ternat Liedekerke Affligem Roosdaal

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Feestelijke opening Taalpunten Nederlands in bibliotheken Ternat Liedekerke Affligem Roosdaal

Sinds oktober 2022 werken de Lokale besturen Ternat, Affligem, Roosdaalen Liedekerke (TARL) samen aan ‘Plan Samenleven’. ‘Plan Samenleven’ is een initiatief van de Vlaamse Overheid om optimale kansen te creëren voor elke burger en zo het samenleven in diversiteit te bevorderen. Om het Nederlands te bevorderen, een actie uit Plan Samenleven, werden de Taalpunten Nederlands in de bibliotheken in de 4 gemeentes vernieuwd. Op 20 maart werden deze feestelijk ingehuldigd met activiteiten voor kinderen en volwassenen. 

 

Een Taalpunt Nederlands helpt nieuwkomers en anderstaligen om Nederlands te leren en oefenen. Je vindt er boeken in duidelijke taal, meertalige boeken, maarook spelen en cursussen. De vernieuwde taalpunten worden feestelijk geopend op 20 maart 2024. De 4 bibliotheken boden diverse taalstimulerende gratis activiteiten voor volwassenen en kinderen aan met een hapje en een drankje.

 

Plan Samenleven

De Vlaamse Overheid schuift 7 doelen naar voren in Plan Samenleven. Liedekerke, Ternat, Affligem en Roosdaal selecteerden hieruit de acties:aanbieden van oefenkansen Nederlands, jongeren in contact brengen metcultuur en sport én gezinnen begeleiden rond onderwijs. “Met Plan Samenleven willen we kansen creëren voor iedereen in onze 4 gemeentes, om zo hetsamenleven in diversiteit te bevorderen”, licht schepen voor welzijn van Ternat,Nele Vandenbulcke de keuzes toe.

 

Brugfiguur

Om mogelijke drempels tot het aanbod van vrije tijd en oefenkansen Nederlands weg te werken, werd Mihaela Tochita – brugfiguur en ervaringsdeskundige op het gebied van integratie en Nederlands leren – aangeworven voor de 4 gemeentes.

 

Mihaela ondersteunt de inwoners met een migratieachtergrond van de 4 gemeenten in de contacten met verschillende diensten en organisaties. Ze helpt hen de weg te vinden binnen de gemeente om zo volop te kunnen deelnemen aan het gemeenschapsleven.

 

Daarnaast kunnen de 4 besturen ook een beroep doen op de inhoudelijke ondersteuning door het Agentschap Integratie en Inburgering. “We kijken positiefnaar het tweede werkjaar van Plan Samenleven. De uitdagingen blijven groot,maar samenwerking zorgt voor een groter en duurzamer aanbod in de regio.” laat Mihaela Tochita nog weten.

 

Bekijk ook ons eerder artikel: https://www.nieuwskrant.be/liedekerke/feestelijke-opening-taalpunten-nederlands-in-de-tarl-bibliotheken/

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Groen Pajottenland schuift 3 kandidaten naar voor
Pajottenland

Groen Pajottenland schuift 3 kandidaten naar voor

Tijdens de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn Alwin Loeckx uit Gooik en Hendrik Schoukens uit Lennik kandidaten voor Groen, op de 5de plaats voor het Vlaams parlement en de 12de plaats voor het Europees parlement. Veerle Leroy uit Beersel is kandidaat op de 2de plaats voor het federaal parlement en wil zich vanuit de nabije Zennevallei inzetten voor het Pajottenland, zoals ze dat vroeger al gedaan heeft als voormalig schepen van o.a. leefmilieu.

Lees meer »
Hyacint-je-mee?
Pajottenland

Hyacint-je-mee?

De Natuurpuntafdelingen uit de regio Pajottenland & Zennevallei willen dit voorjaar zoveel mogelijk waarnemingen van boshyacinten (wilde hyacinten) verzamelen

Lees meer »
De geboorte van Lets Digo
Oost-Vlaanderen

De geboorte van Lets Digo

Letsen is diensten en goederen uitwisselen, zonder dat er geld voor nodig is.
Sociaal, duurzaam, héél eenvoudig en door de overheid erkend!

Lees meer »