Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Financiële steun voor 23 toeristische logies en jeugdverblijven in Vlaams-Brabant

Financiële steun voor 23 toeristische logies en jeugdverblijven in Vlaams-Brabant

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir investeert via Toerisme Vlaanderen 227.994 euro in 23 erkende toeristische logies en jeugdverblijven in de provincie Vlaams-Brabant. Een goede zaak zegt Vlaams-Brabants parlementslid Jeroen Tiebout (N-VA): “23 logies krijgen hiermee steun voor hun investeringen in energiebesparende maatregelen, werken rond duurzaamheid of, in het geval van een jeugdverblijf, brandveiligheidswerken. Een belangrijk duwtje in de rug waar we minister Demir dankbaar voor zijn!” In totaal ontvingen 287 logies, verspreid over heel Vlaanderen, voor meer dan 4,3 miljoen euro logiessteun.

“Onze toeristische ondernemers hebben moeilijke jaren achter de rug, maar zijn terug volop aan het investeren,” zegt Demir. “Het is belangrijk dat ze dit blijven doen ondanks moeilijke tijden. Daarom hebben we dit jaar met onze steun aan logies fors ingezet op energiebesparende maatregelen en werken rond duurzaamheid. Maar ook de aanleg van camperplaatsen en, in het geval van de jeugdverblijven, brandveiligheidswerken kwamen in aanmerking voor steun.”

Energiebesparende maatregelen

Het merendeel van de investeringen en toegekende steun, meer dan 153.000 euro, spitsen zich toe op energiebesparende maatregelen, zoals investeringen in isolatie, hoogrendementsbeglazing, een warmtepomp, een warmtepompboiler of een zonneboiler. In het kader van duurzaamheid gaat het om waterbesparende aanpassingen of investeringen voor het hergebruik van afvalwater en regenwater.

“Investeringen in energie, duurzaamheid en waterbesparing in de logiessector zijn broodnodig,” zegt de minister. “Daarom verhoogde ik dit jaar zowel het totale steunbudget als het maximale steunbedrag voor deze investeringen. Ik geef de logiesondernemers in Vlaanderen hiermee een stevige duw in de rug. Het aantal ingediende aanvragen was veel hoger dan verwacht. De logiessector ziet duidelijk het voordeel in van deze investeringen. Meer dan waarschijnlijk zal de oproep dan ook volgend jaar herhaald worden.”

Brandveiligheidswerken

6 jeugdverblijven in Vlaams-Brabant ontvingen daarnaast steun voor specifieke brandveiligheidswerken. Sinds begin 2023 vallen de jeugdverblijven ook onder het logiesdecreet. Tegen 2025 moeten zij voldoen aan de nieuwe brandveiligheidseisen en beschikken over een nieuw brandveiligheidsattest. Voor een aantal jeugdverblijven brengt dit specifieke aanpassingswerken met zich mee die met deze steun worden ondersteund. 

“De jeugdverblijven hebben deze financiële ondersteuning nodig zodat ze kunnen blijven inspelen op de noden en verwachtingen van hun gasten,” zegt Demir. “Het is dankzij de werking van de 600 jeugdverblijven in Vlaanderen dat jaarlijks heel wat kinderen en jongeren de kans krijgen om te genieten van een zorgeloze en deugddoende vakantie. En daarin speelt een veilige jeugdverblijfsinfrastructuur natuurlijk een belangrijke rol.”

Met deze steun versterken en ondersteunen we ons kwalitatief Vlaams logiesaanbod. Alle toeristische logies en jeugdverblijven die erkend zijn door Toerisme Vlaanderen kwamen in aanmerking en konden een aanvraag indienen.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Hyacint-je-mee?
Pajottenland

Hyacint-je-mee?

De Natuurpuntafdelingen uit de regio Pajottenland & Zennevallei willen dit voorjaar zoveel mogelijk waarnemingen van boshyacinten (wilde hyacinten) verzamelen

Lees meer »
Schrijven voor de Nieuwskrant