Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Gemeenteraden Galmaarden, Gooik en Herne keuren fusie definitief goed

Gemeenteraden Galmaarden, Gooik en Herne keuren fusie definitief goed

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

De gemeenteraden van Galmaarden, Gooik en Herne keurden op donderdag 21 december 2023, tijdens de laatste zitting van het jaar, de fusie tussen de 3 gemeentes definitief goed.

Na de principiële beslissing tot vrijwillige fusie in maart en april 2023 werd er een intensief traject afgelegd waarbij de drie besturen elkaar op alle vlakken leerden kennen. Er werd een profielfoto van elk van de besturen opgemaakt om de belangrijkste verschillen te detecteren en weg te werken.

Gesteund door de stem van de raadsleden, collegeleden, burgers, adviesraden en personeelsleden slaagden we erin om een kompasnota te schrijven. De nota moet nu richting geven aan het transitiejaar 2024 om de fusie ook in het werkveld voor te bereiden. We gaven vorm aan een visie op het nieuwe bestuur en tekenden het gewenste dienstverleningsmodel uit. Daarnaast kreeg ook de nieuwe organisatie op de hoofdlijnen vorm.

Het fusiedossier voor Pajottegem wordt nu ingediend bij de Vlaamse Regering. Zij nemen de definitieve beslissing over onze samenvoeging van 1 januari 2025. Onze nieuwe gemeente zal Pajottegem heten, zal bestaan uit 12 dorpen van in totaal ongeveer 120km² groot en meer dan 25.000 inwoners tellen. Aangezien er een akkoord is voor eind 2023, kan de nieuwe fusiegemeente gebruikmaken van de huidige voorwaarden en ondersteuning die de Vlaamse overheid aan een fusie verbindt, zoals de fusiebonus van nagenoeg 5 miljoen euro.

De burgemeesters van de 3 gemeenten zijn blij met de goedkeuring, maar beseffen dat er nog veel werk op de plank ligt:
“De voorbije maanden is er door iedereen veel werk verzet: de bestuurskrachtanalyse, de financiële simulaties, de fusiecafés met participatiemomenten, de kompasnota, … We ronden deze fase af met de definitieve goedkeuring én met een dikke dankjewel aan iedereen voor het harde werk!

In 2024 gaan we graag verder met het vormgeven van de organisatie en daarbij blijven we onze medewerkers, ondernemers, adviesraden en inwoners zeker betrekken. Op 1 januari 2025 is Pajottegem dan een feit en kunnen we samen investeren in een mooie, landelijke, warme toekomst. We kijken er alvast naar uit!”

In de loop van volgende week valt er een volgende fusiekrant in de bus die het fusiedossier nog eens overzichtelijk samenvat. Ook in 2024 zetten we de participatie- en informatierondes voor onze burgers voort.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Groen Pajottenland schuift 3 kandidaten naar voor
Pajottenland

Groen Pajottenland schuift 3 kandidaten naar voor

Tijdens de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn Alwin Loeckx uit Gooik en Hendrik Schoukens uit Lennik kandidaten voor Groen, op de 5de plaats voor het Vlaams parlement en de 12de plaats voor het Europees parlement. Veerle Leroy uit Beersel is kandidaat op de 2de plaats voor het federaal parlement en wil zich vanuit de nabije Zennevallei inzetten voor het Pajottenland, zoals ze dat vroeger al gedaan heeft als voormalig schepen van o.a. leefmilieu.

Lees meer »
Hyacint-je-mee?
Pajottenland

Hyacint-je-mee?

De Natuurpuntafdelingen uit de regio Pajottenland & Zennevallei willen dit voorjaar zoveel mogelijk waarnemingen van boshyacinten (wilde hyacinten) verzamelen

Lees meer »
De geboorte van Lets Digo
Oost-Vlaanderen

De geboorte van Lets Digo

Letsen is diensten en goederen uitwisselen, zonder dat er geld voor nodig is.
Sociaal, duurzaam, héél eenvoudig en door de overheid erkend!

Lees meer »