Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Halle-Vilvoorde krijgt een Zorgcentrum na Seksueel Geweld

Halle-Vilvoorde krijgt een Zorgcentrum na Seksueel Geweld

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

De begrotingsopmaak heeft naast de gebruikelijke belastingverhogingen toch ook goed nieuws voor onze regio, stelt Lenniks N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh. Ze is tevreden dat er na lang aandringen wordt voorzien in de budgetten voor een zorgcentrum na seksueel geweld voor Halle-Vilvoorde. “Waar Nederlandstalige slachtoffers momenteel in de kou staan, zullen zij binnenkort kunnen worden geholpen in de eigen streek en in de eigen taal. Een grote vooruitgang”, zegt Van Vaerenbergh.

Een Zorgcentrum na Seksueel Geweld helpt slachtoffers van seksueel geweld en stelt het slachtoffer centraal. Onmiddellijk na het delict geven ze medische en psychische zorg, ze helpen bij het neerleggen van een klacht en doen het forensisch onderzoek om DNA-materiaal van de dader te verzamelen.

Franstalige dienstverlening voor Nederlandstalige slachtoffers

Nederlandstalige slachtoffers uit Brussel en Halle-Vilvoorde staan vandaag in de kou omdat de staatsecretaris vorig jaar de financiering vergat om het UZ Jette op te waarderen tot een zorgcentrum Seksueel Geweld. “Nederlandstalige slachtoffers uit onze regio kunnen terecht in het Sint-Pietershospitaal te Brussel. Dit ziekenhuis moet een tweetalige dienst verzekeren, maar dat blijkt in de praktijk dit vaak niet het geval te zijn. Het UZ Jette was bereid een Nederlandstalig aanbod te bieden, maar de staatssecretaris vergat de financiering waardoor Nederlandstalige slachtoffers van verkrachting aangewezen blijven op Franstalige hulp of helemaal naar het Leuvense mogen rijden na een traumatische ervaring”, zegt Kristien Van Vaerenbergh.

Budget voorzien maar locatie nog onbekend

Staatssecretaris Leroy, bevoegd voor gendergelijkheid, trekt nu zes miljoen euro uit om drie nieuwe zorgcentra te openen waaronder een in de regio Halle-Vilvoorde. Welk ziekenhuis in de regio uiteindelijk het zorgcentrum zal huisvesten is nog niet meegedeeld. “Hopelijk hakt men die knoop snel door zodat men onmiddellijk werk kan maken van de opstart van het zorgcentrum en de slachtoffers van seksueel geweld in onze regio eindelijk de hulpverlening krijgen waar ze recht op hebben. Ik zal bij de bevoegde staatssecretaris alle details opvragen en dit dossier verder opvolgen voor een goede en snelle afhandeling in het belang van Halle-Vilvoorde”, besluit Van Vaerenbergh.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Hyacint-je-mee?
Pajottenland

Hyacint-je-mee?

De Natuurpuntafdelingen uit de regio Pajottenland & Zennevallei willen dit voorjaar zoveel mogelijk waarnemingen van boshyacinten (wilde hyacinten) verzamelen

Lees meer »
Schrijven voor de Nieuwskrant