Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Horeca Zennevallei zoekt personeel

Horeca Zennevallei zoekt personeel

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Horeca Zennevallei zoekt personeel

Horeca Forma, IGS (Intergemeentelijke samenwerking) Zuidwest Rand (Beersel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw) en VDAB slaan de handen in mekaar om het personeelstekort in de horeca aan te pakken. Van 3 tot en met 5 oktober 2023 kan iedereen op het Possozplein in Halle proeven van een job in de horeca, letterlijk en figuurlijk. De initiatiefnemers geven uitgebreid info over de ruime tewerkstellingsmogelijkheden binnen de horeca. Op die manier maken ze kandidaten warm voor de vele vacatures in de sector.

Door de herhaaldelijke sluitingen tijdens de lockdowns in de coronaperiode kreeg de horeca heel wat klappen te verduren. Verschillende medewerkers verlieten de sector tijdens hun periode van tijdelijke werkloosheid. Werkzoekenden veranderden hun jobdoelwit en gingen aan de slag in andere sectoren. Hierdoor ontstond een nijpend personeelstekort dat tot op vandaag voelbaar is.

Vacatures raken niet ingevuld

De cijfers van VDAB bevestigen de nood aan personeel. In de laatste 12 maanden ontving VDAB in het arrondissement Halle-Vilvoorde 865 vacatures gericht naar horecapersoneel, dit is een stijging met ruim 160 werkaanbiedingen in vergelijking met augustus 2022. Eind augustus 2023 stonden er in dit arrondissement nog 158 vacatures open voor horecapersoneel. Vooral voor de functies van keukenmedewerker, polyvalent medewerker restaurant en hulpkok blijft de arbeidsmarkt zeer krap.

Troeven

Toch hebben jobs in de horeca heel wat troeven, niet in het minst het veelvuldig contact met klanten en hun appreciatie voor de gastvrijheid en de beleving die ze genieten. Daarnaast biedt de sector uitgebreide tewerkstellingsmogelijkheden in uiteenlopende jobs: van kok en hulpkok over zaal- en keukenmedewerker tot kelner en bartender. Om deze verscheidenheid aan jobs in te vullen, staat de horeca open voor alle mensen die goesting hebben om gasten te verwelkomen en een mooie ervaring te bieden.

Op zoek naar talent

Van 3 oktober tot en met 5 oktober 2023 kunnen bezoekers met horeca-ambities aan de slag gaan in de horecatrailer op het Possozplein in Halle. In de trailer is een mobiele keuken geïnstalleerd waarin gedurende drie dagen verschillende workshops plaatsvinden.

De deelnemers aan de workshops proeven letterlijk van de horeca en ontdekken hun talenten. Aan de hand van een opdracht tonen ze hun vaardigheden in de keuken onder professionele begeleiding. Een heerlijke mocktail maken met een bartender, een belegd broodje of een gerecht uit de wereldkeuken bereiden met de chef, de vaardigheden als kelner uittesten,… het kan allemaal. Elke bezoeker met belangstelling voor werk in de horeca krijgt vervolgens een aanbod op maat: van een openstaande vacature tot een korte bijscholing op de werkvloer bij een werkgever of een horeca-opleiding in een opleidingscentrum.

Ook werkgevers uit de horeca zijn welkom in de horecatrailer. VDAB staat klaar om hun vragen rond tewerkstelling, vacatures en opleidingen te beantwoorden.

Bernard Ostyn, manager VDAB Vlaams-Brabant: ”De nood aan horeca-personeel blijft erg hoog, neemt zelfs toe in de regio Halle-Vilvoorde. Met behulp van korte workshops schatten we talenten en vaardigheden van toekomstige horeca-krachten in. Door talenten in kaart te brengen helpen we onze klanten aan een gepaste job, werkgevers aan een geschikte werkkracht. Waar nodig richten we bijkomende opleiding in, op de werkvloer en/of in een opleidingscentrum. Werving van personeel is steeds meer maatwerk, opleiden is het nieuwe rekruteren. Dankzij de nauwe samenwerking met partners verhogen we aanzienlijk de kansen op een duurzame tewerkstelling.”

IGS Zuidwest Rand (Beersel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw): “Vanuit Zuidwest Rand (intergemeentelijke samenwerking Beersel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw) sluiten we graag aan bij dit project. Onze lokale besturen willen alle kansen grijpen om de werkzaamheid te verhogen en jobs dichter bij de werkzoekende te brengen. Tevens dragen wij de horeca een warm hart toe. Zij zijn immers onmisbaar in het socio-culturele leven. Deze sector is een brede aanbieder van jobs waar je mits een korte opleiding snel aan de slag kunt. Je doet er bovendien heel wat werkervaring op waarmee je ook nog elders aan het werk kunt.”

Robin Vanderelst, directeur Horeca Forma: “De horecatrailer moet mensen warm maken om aan de slag te gaan in onze mooie sector. Kiezen voor horeca is kiezen voor werkzekerheid. Het is een gevarieerde job, waarbinnen je klanten echt laat genieten en een goed gevoel kan geven. Het geeft veel voldoening om daar als werknemer aan bij te dragen”.

VDAB, IGS Zuidwest Rand en Horeca Forma nodigen iedereen uit in de horecatrailer op het Possozplein in Halle. Je komt er te weten welke vaardigheden je al in huis hebt en welke je nog kan aanscherpen voor een boeiende en uitdagende job in de horeca.

De horecatrailer ontvangt alle geïnteresseerden van dinsdag 3 oktober tot en met donderdag 5 oktober van 9.00 uur tot 15.00 uur.

Zin om te komen proeven? Kandidaten kunnen zich inschrijven bij VDAB via daan.vanlaethem@vdab.be, via 0478 98 22 29 of via het online inschrijvingsformulier.

 

Benieuwd naar het horeca-aanbod van VDAB? Ga dan naar vdab.be/horeca.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Groen Pajottenland schuift 3 kandidaten naar voor
Pajottenland

Groen Pajottenland schuift 3 kandidaten naar voor

Tijdens de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn Alwin Loeckx uit Gooik en Hendrik Schoukens uit Lennik kandidaten voor Groen, op de 5de plaats voor het Vlaams parlement en de 12de plaats voor het Europees parlement. Veerle Leroy uit Beersel is kandidaat op de 2de plaats voor het federaal parlement en wil zich vanuit de nabije Zennevallei inzetten voor het Pajottenland, zoals ze dat vroeger al gedaan heeft als voormalig schepen van o.a. leefmilieu.

Lees meer »
Hyacint-je-mee?
Pajottenland

Hyacint-je-mee?

De Natuurpuntafdelingen uit de regio Pajottenland & Zennevallei willen dit voorjaar zoveel mogelijk waarnemingen van boshyacinten (wilde hyacinten) verzamelen

Lees meer »
De geboorte van Lets Digo
Oost-Vlaanderen

De geboorte van Lets Digo

Letsen is diensten en goederen uitwisselen, zonder dat er geld voor nodig is.
Sociaal, duurzaam, héél eenvoudig en door de overheid erkend!

Lees meer »