Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Hyacint-je-mee?

Hyacint-je-mee?

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Hyacint-je-mee?

De Natuurpuntafdelingen uit de regio Pajottenland & Zennevallei willen dit voorjaar zoveel mogelijk waarnemingen van boshyacinten (wilde hyacinten) verzamelen. Bedoeling is om een beter zicht te krijgen op het voorkomen van deze prachtige bloemen en hen beter te kunnen beschermen. We zijn vooral op zoek naar ongekende locaties buiten de natuurgebieden.

Ontdek de betoverende wereld van de boshyacint, een icoon in onze schilderachtige regio Pajottenland & Zennevallei.

Of je nu lokaal bent opgegroeid of in deze prachtige streek woont, de kans is groot dat je de boshyacint al hebt bewonderd tijdens een ontspannen wandeling. Het Hallerbos geniet zelfs wereldwijde bekendheid vanwege zijn bloeiende ‘snottebellen’, zoals we ze hier soms liefkozend noemen. Ondanks de liefde van natuurliefhebbers voor deze bloem, realiseren velen zich niet de zeldzaamheid en het beperkte verspreidingsgebied van de boshyacint.

Wanneer deze betoverende plant in bloei staat, transformeert het landschap in een weelderig blauw tapijt, wat helaas onze perceptie van de kwetsbaarheid van deze soort vertroebelt. De boshyacint gedijt alleen in bossen met een eeuwenoude bosbodem, en de grote zaden verspreiden zich slechts in de directe omgeving. Hierdoor bereiken ze moeilijk nieuwe groeiplaatsen, waardoor hun verspreiding traag verloopt.

Deze oude bossen, waar de boshyacint gedijt, herbergen niet alleen deze iconische bloem maar ook andere waardevolle en zeldzame plantensoorten, zoals de bosanemoon en daslook. Het zijn ware schatkamers van biodiversiteit die we moeten koesteren. Wat vaak minder bekend is, zijn de kleine bospercelen verspreid over het landschap waar de boshyacint ook zijn thuis heeft.

Eind april en begin mei schilderen deze stukjes oud bos een betoverend blauw beeld in het landschap, maar opvallend genoeg ontbreken ze vaak in officiële waarnemingen. Daarom roepen we iedereen op om samen met ons als regionale natuurpuntafdeling het verschil te maken. Tijdens de volgende voorjaarswandelingen nodigen we jullie uit om met de ObsIdentify-app de groeiplaatsen van de boshyacint vast te leggen, vergezeld van een prachtige foto. En nu eens geen exemplaren uit het Hallerbos, maar uit alle andere plekjes in de regio – dat is de uitdaging!

Op deze manier doen we gezamenlijk aan burgerwetenschap en kunnen we onze iconische boshyacint beter laten beschermen. Samen kunnen we de verborgen parels van het Pajottenland en Zennevallei ontdekken en niet alleen hun schoonheid maar ook hun waarde voor onze natuur benadrukken.

En natuurlijk mag in dit project tevens de tere bosanemoon en de geuroverweldigende daslook meegenomen worden… 

Benieuwd naar de resultaten!

Info op de website:

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Groen Pajottenland schuift 3 kandidaten naar voor
Pajottenland

Groen Pajottenland schuift 3 kandidaten naar voor

Tijdens de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn Alwin Loeckx uit Gooik en Hendrik Schoukens uit Lennik kandidaten voor Groen, op de 5de plaats voor het Vlaams parlement en de 12de plaats voor het Europees parlement. Veerle Leroy uit Beersel is kandidaat op de 2de plaats voor het federaal parlement en wil zich vanuit de nabije Zennevallei inzetten voor het Pajottenland, zoals ze dat vroeger al gedaan heeft als voormalig schepen van o.a. leefmilieu.

Lees meer »
Hyacint-je-mee?
Pajottenland

Hyacint-je-mee?

De Natuurpuntafdelingen uit de regio Pajottenland & Zennevallei willen dit voorjaar zoveel mogelijk waarnemingen van boshyacinten (wilde hyacinten) verzamelen

Lees meer »
De geboorte van Lets Digo
Oost-Vlaanderen

De geboorte van Lets Digo

Letsen is diensten en goederen uitwisselen, zonder dat er geld voor nodig is.
Sociaal, duurzaam, héél eenvoudig en door de overheid erkend!

Lees meer »