Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Intradura wil kosten voor GFT-verwerking onder controle houden

Intradura wil kosten voor GFT-verwerking onder controle houden

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Intradura wil kosten voor GFT-verwerking onder controle houden

Om te vermijden dat over enkele jaren de verwerkingskost van het GFT-afval significant zou stijgen, besliste de Raad van Bestuur van Intradura het onderzoek om een eigen verwerkingsinstallatie te bouwen en uit te baten verder te zetten en te vergelijken met de voorwaarden voor externe verwerking de komende 10-15 jaren.

De media berichtten recentelijk over de verplichte selectieve inzameling van gft vanaf 1 januari 2024. De verplichting heeft niet alleen een impact op de inwoners maar ook op de verwerking van het gft-afval.

Het nieuwe gft dat op de markt komt, dient vanzelfsprekend duurzaam gerecycleerd te worden. Tegen 2025 wordt er een tekort verwacht aan verwerkingscapaciteit van gft in Vlaanderen. Dat tekort zou tot een stijging van de verwerkingskost van het gft resulteren. Om de kosten voor gft-verwerking onder controle te houden, onderzoekt Intradura de mogelijkheid een eigen gft-verwerkingsinstallatie op een economisch rendabele wijze te bouwen en nadien uit te baten.

Intradura heeft een terrein op het oog dat geschikt is voor de verwerking van gft naar biogas en compost. Jan Desmeth, ondervoorzitter Intradura en burgemeester Sint-Pieters-Leeuw: “Het mogelijke terrein is het enige lapje grond op het grondgebied Sint-Pieters-Leeuw dat zich aan de binnenkant van de Ring bevindt, langsheen het kanaal. Het ligt aan de binnenkant van de oprit “Anderlecht-Industrie” als je vanuit Brussel de Ring zou oprijden. Woningen zijn er niet in de buurt van de site. Het gevolg is dan ook dat er geen enkele mobiliteitsimpact of hinder zal zijn voor onze inwoners. Toch realiseren we een economisch rendabel project, vermijden we ettelijke kilometers vrachtvervoer en geven we een mooie en nuttige invulling van een verloederde plek, langsheen de R0.”

Deze site zou niet alleen geen hinder zijn voor de buurt, maar zelfs grote voordelen hebben voor de regio. Stephan Verwee, Algemeen Directeur Intradura: “Een biogas installatie met compostering is een lokaal verhaal met een globaal impact. Deze installatie is een voorbeeld voor een circulair en klimaatpositief project waarbij het gft-afval van zijn inwoners verwerkt wordt op een duurzame manier tot biogas en compost: twee waardevolle grondstoffen.”  

Het biogas wordt verder verwerkt tot biomethaan. Dat is een gas van aardgaskwaliteit dat fossiele brandstoffen vervangt. Het compost slaat koolstof langdurig op in de bodem en houdt het uit de atmosfeer. Maar daarmee niet genoeg. De site gaat omgebouwd worden tot een CO2-negatief energiehub. Naast het opwekken van energie uit gft-afval, wordt ook elektriciteit geproduceerd met zonnepanelen. En daarmee is het lijstje van voordelen van het project nog altijd niet klaar. Jef Walravens, voorzitter Intradura: “Door de gft-verwerking in eigen streek spaart het project vele kilometers vrachtwagenvervoer uit, maakt de regio een pak zelfvoorzienender en zorgt ook voor lokale tewerkstelling. En het schepje bovenop: de inwoners van de Intradura-gemeenten krijgen op termijn kwaliteitsvolle compost die uit hun eigen gft gemaakt werd.” Deze kunnen ze gebruiken om hun eigen groenten te kweken waarmee de kringloop zich helemaal sluit. 

Daarom besliste de Raad van Bestuur van Intradura op 18 januari 2024 om het onderzoek verder te zetten en te vergelijken met de voorwaarden voor externe verwerking de komende 10-15 jaren. Deze studie gaat in 2024 worden gefinaliseerd. De finale beslissing voor de energiehub zal door de nieuwe gemeentebesturen in 2025 op basis van deze studie worden genomen.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Zomerbar Hoeve Heierveld
Asse

Zomerbar Hoeve Heierveld

Hoeve Heierveld is een kleinschalige zorghoeve van het MPC Sint Franciscus
gesitueerd in een groene en rustgevende oase te midden van de velden in Asse,
aan de rand van Kobbegem.

Lees meer »
De geboorte van Lets Digo
Oost-Vlaanderen

De geboorte van Lets Digo

Letsen is diensten en goederen uitwisselen, zonder dat er geld voor nodig is.
Sociaal, duurzaam, héél eenvoudig en door de overheid erkend!

Lees meer »
  • Postzegel@telenet.be