Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Nieuwe muurschilderingen eren Remco Evenepoel en koers in het land van de geuze

Nieuwe muurschilderingen eren Remco Evenepoel en koers in het land van de geuze

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Nieuwe muurschilderingen eren Remco Evenepoel en koers in het land van de geuze

Toerisme Vlaams-Brabant vereeuwigt liefde voor de koers met 10 muurschilderingen

Om de beleving langs de sportieve fietsroutes te verhogen, laat Toerisme Vlaams-Brabant 10 street art kunstwerken aanbrengen. Na wielerhelden als Eddy Merckx en Sven Nys, is het nu de beurt aan Remco Evenepoel. Hij krijgt een muurschildering in Elingen. Ook in Beersel werd er een muurschildering geplaatst, met als thema ‘koers in het land van de geuze.

Vlaams-Brabant heeft heel wat wielerhelden, zoals Eddy Merckx, Sven Nys of Remco Evenepoel, voortgebracht. Zij werden groot op Vlaams-Brabantse bodem en zorgden er voor dat deze regio de koers in haar hart draagt. Bovendien komen steeds meer fietsers de provincie met hun race- of gravelfiets verkennen.
​Om de beleving langs de sportieve fietsroutes te verhogen, laat Toerisme Vlaams-Brabant via het project ‘Jong Koersgeweld’ 10 street art kunstwerken aanbrengen.

“We weten allemaal dat de wielerliefde heel groot is in Vlaanderen. En zeker ook in Vlaams-Brabant,” zegt de Vlaamse minister van toerisme. “Daarom creëren we hier in de vorm van street art extra beleving op de sportieve fietsroutes. Wielerliefhebbers en toeristen uit binnen- en buitenland zullen er volledig ondergedompeld worden in onze fietscultuur, een echte troef voor ons Vlaams toeristisch landschap.”

De street art kunstwerken worden gerealiseerd door Treepack. Dit collectief, gespecialiseerd in de transformatie van de publieke ruimte via toegankelijke en inspirerende kunst, doet hiervoor beroep op artiesten uit binnen- en buitenland.

 


​Eddy Merckx en Sven Nys vereeuwigd in hun geboortestreek

Het eerste werk dat onthuld werd, is een eerbetoon aan de grootste wielrenner aller tijden: Eddy Merckx. De street art van Eddy Merckx is te bewonderen op de gevel van Café ’t Klein Verlet in zijn geboortedorp Kiezegem, waar ook het monument Eddy Merckx staat.

Sven Nys kreeg een muurschildering in Holsbeek. Zijn afbeelding siert sinds enkele weken de Hellegattunnel. Enkele renners voorovergebogen over hun stuur, ploegen zich een weg door de tunnel. Centraal in het werk staat de Kannibaal van Baal, genietend van zijn sport. De modder spat als het ware van het kunstwerk af.

Ook in Overijse, Korbeek-Dijle, Diest, Steenhuffel en Holsbeek werden de voorbije weken muurschilderingen gerealiseerd.

 


​Remco Evenepoel vereeuwigd in Elingen

Zopas realiseerde Treepack een muurschildering van wereldkampioen Remco Evenepoel op de zijgevel van Café Meyts-Pollé in Elingen, langs de R.EV 1703 Cycling Route.

Het werk van kunstenaar Sam Billen is een ode aan de wereldtitels die Remco behaalde en de typische aerobullet houding die hem kenmerkt. In het werk is er ook ook een subtiele verwijzing naar de race tegen de klok die Remco tijdens elke tijdrit voert.

 

 

Koers in het land van geuze

In Beersel werd er een muurschildering aangebracht op de zijgevel van Bierhuis Oud-Beersel. Treepack werkte hiervoor samen met de Luxemburgse artiest Alain Welter die een abstract kunstwerk maakte van een wielerpeloton honden. De knipoog naar geuze en lambiek in het werk heeft alles te maken met de locatie, Bierhuis Oud Beersel en het traject van de Geuze Gravelroute.

“Beersel, met zijn heuvels en schilderachtige landschap, is de perfecte bestemming voor zowel wielerliefhebbers als toeristen”, zegt Gert Christiaens, bezieler van Oud Beersel. “Bij Oud Beersel zijn we verheugd om deel uit te maken van dit project dat onze rijke wielercultuur viert door middel van levendige street art. Het verfrissende karakter van onze lambiek past uitstekend bij een dagje verkennen van de prachtige landschappen en fietsroutes van Vlaams-Brabant. We nodigen iedereen uit om de unieke mix van kunst, sport en traditie te ervaren die onze regio zo bijzonder maakt.”

 

“Vlaams-Brabant is de meest veelzijdige bestemming van Vlaanderen voor wielerliefhebbers”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor toerisme. “Deze muurschilderingen zorgen er voor dat niet enkel de fervente wielertoeristen maar ook de vele bezoekers met een hart voor de koers in Vlaams-Brabant kunnen genieten van de koerssfeer die eigen is aan onze regio.”

Later dit jaar zullen er ook nog muurschilderingen gerealiseerd worden langs de Pallox gravelroute en de WK gravelroute.

Meer info: www.toerismevlaamsbrabant.be/streetartjongkoersgeweld

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Zomerbar Hoeve Heierveld
Asse

Zomerbar Hoeve Heierveld

Hoeve Heierveld is een kleinschalige zorghoeve van het MPC Sint Franciscus
gesitueerd in een groene en rustgevende oase te midden van de velden in Asse,
aan de rand van Kobbegem.

Lees meer »
De geboorte van Lets Digo
Oost-Vlaanderen

De geboorte van Lets Digo

Letsen is diensten en goederen uitwisselen, zonder dat er geld voor nodig is.
Sociaal, duurzaam, héél eenvoudig en door de overheid erkend!

Lees meer »
  • Postzegel@telenet.be