Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

VDAB werkzoekendenbericht Vlaams-Brabant – Juli 2023

VDAB werkzoekendenbericht Vlaams-Brabant - Juli 2023

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Op 31 juli 2023 waren er 39.470 burgers bij VDAB ingeschreven met woonplaats Vlaams-Brabant. 73,8% was werkzoekend zonder werk, 22,3% werkend, en 3,9% student of andere.

29.126 zonder werk

Het aantal werkzoekenden zonder werk bedraagt 29.126. Binnen de groep van werkzoekenden zonder werk was 79,7% in bemiddeling bij VDAB, terwijl 12,9% bezig was met een opleiding of voortraject. De overige 7,4% van de werkzoekenden was niet inzetbaar op lange termijn en had nood aan specifieke dienstverlening buiten VDAB.

De werkzoekendengraad, dit is de verhouding van het aantal werkzoekenden zonder werk woonachtig in Vlaams-Brabant ten opzichte van de Vlaams-Brabantse beroepsbevolking, bedroeg 5,3%. 

8,8% stijging t.o.v. juli 2022

Het aantal werkzoekenden zonder werk is gestegen met 8,8% ten opzichte van dezelfde maand één jaar eerder. De hoge instroom van burgers met de Oekraïense nationaliteit gedurende het voorbije jaar verklaart ongeveer een vierde (24,6%) van deze stijging. Algemeen gaat het voornamelijk om een toename van voormalig niet-beroepsactieven.

De voormalig niet-beroepsactieven zijn inderdaad toegenomen met 36,1% ten opzichte van juli 2022. De werkzoekenden met een uitkeringsaanvraag daalden daarentegen met 3,8%. Dit betekent dat de werkzoekenden zonder werk nog maar voor net iets meer dan de helft uit werkzoekenden met een uitkeringsaanvraag (WZUA) bestaan (55,8%), 5,7% BIT-jongeren en voor 36,3% uit voormalig niet-beroepsactieven. De overige 2,2% zijn werkzoekenden uitgesloten van het recht op een uitkering, met een inkomensvervangende tegemoetkoming van de FOD Sociale Zekerheid of arbeidszorgmedewerkers.

Het aantal werkzoekenden zonder werk is toegenomen met 2.345 ten opzichte van juni. Dit is deels te danken aan de hoge instroom van schoolverlaters. In juli 2023 stroomden 4.190 burgers in als werkzoekende zonder werk, waaronder 803 BIT-jongeren. 25,7% van de instromers was voorheen niet-beroepsactief. De uitstroom bedroeg 2.049. 78% van de uitstromers ging aan het werk.

Het volledige werkzoekendenbericht kan je lezen op de Arbeidsmarktverkenner Vlaams -Brabant.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant

Wivina Zomert

Op zaterdag 24 augustus 2024 organiseert Parkresidentie Wivina hun eerste editie van ‘Wivina Zomert!’ Dit evenement gaat door in het Wivina Park te Groot-Bijgaarden tussen 10u en 17u

Lees meer »
De geboorte van Lets Digo
Oost-Vlaanderen

De geboorte van Lets Digo

Letsen is diensten en goederen uitwisselen, zonder dat er geld voor nodig is.
Sociaal, duurzaam, héél eenvoudig en door de overheid erkend!

Lees meer »
  • Postzegel@telenet.be